Hämeenlinnan vankilamuseo

Hämeenlinnan vankilamuseo toimii Suomen ensimmäiseksi sellivankilaksi vuonna 1871 valmistuneessa rakennuksessa, ja esittelee Suomen vankeinhoidon ja vankilaelämän historiaa.

Vankilamuseo toimii arkkitehti L. I. Lindqvistin suunnittelemassa rakennuksessa vuodelta 1871, Suomen ensimmäisessä sellivankilassa, joka oli vankilakäytössä aina vuoteen 1993 saakka.

Museona rakennus on toiminut vuodesta 1997 saakka, ja esittelee maan vankeinhoidon historiaa ja vankilaelämää ennen ja nyt, museorakennuksen ja sen vankila-aikojen asussa olevien aitojen tilojen toimiessa keskeisinä näyttelyesineinä.

Hämeenlinnan vankilamuseo

KUVA: Vankilamuseon julkisivua. Sisäänkäynti museoon tapahtuu rakennuksen kuvassa oikealla puolella olevasta päädystä.

Vankilamuseo Hämeenlinna

KUVA: Näkymä Vankilamuseoon Hämeen linnan kruununleipomo rakennuksen vierestä.

Sisäänkäynti museoon on entisen pääsisäänkäynnin kautta pohjakerrokseen rakennuksen päädyssä, jota myös vangit käyttivät aikanaan sisääntulona, karujen eristyssellien ohitse.

Näyttelykerroksia museossa on kaikkiaan kolme, joista ylimmässä toimii vankilan entinen kirjasto- ja kouluhuone, joka on mahdollista vuokrata myös kokouskäyttöön.

Vankilamuseo
Kustaa III:n katu 8
13100 Hämeenlinna
Aukioloajat: ma-su klo 11 – 17

Vankilamuseo on tehnyt museoon vierailemaan tulijoille etukäteen paikkaan tutustuttavan tietopaketin (PDF-muodossa), osoitteessa:

www.hameenlinna.fi/pages/279984/VaMu_opetuspaketti.pdf


Kohokohtiin museokierroksen aikana kuuluvat mm. eri aikojen asuihin sisustetut sellit, ensimmäisen kerroksen korkea keskihalli (jota sellit reunustavat kolmessa kerroksessa), sekä näyttelyt vankeinhoidon nykyajasta (2. kerros).