Hamina nähtävyydet top 5 kohteita ovat Haminan linnoitus ja kaupunginmuseo, SpaHotel Hamina, Johanneksen kirkko, risteily Tammion saarelle, sekä maailman suurin Suomen lippu.
Haminan linnoitus (visithamina.fi/haminan-linnoitus/) on Suomen puitteissa ainutlaatuinen nähtävyys toisena maailman kahdesta jäljelläolevasta ympyrälinnoituskaupungista, sisältäen 1700-luvulla rakennettuja bastioneja, linnoitusvalleja, vallihautoja, kaupunkia nostosilloin suojanneita portteja sekä vaikuttavia tykkiasemia, tunneleita ja holveja.
Haminan linnoitus.
Paras tapa tutustua Haminan linnoituksen kokonaisuuteen on seurata kaupungin suunnittelemaa Linnoituspolkua, kävelyreittiä, joka alkaa Lipputornilta ja kiertää linnoitusvalleja mukaillen keskustan ympäri, päättyen Raatihuoneentorille, linnoituksen keskipisteeseen.
Linnoituspolku kartta (kartta suurempana ja ladattavana omalle koneelle: visithamina.fi/linnoituspolku/).
Yksi keskeisistä osista Linnoituspolun reittiä on keskusbastioni, tiloissaan Euroopan suurin kesäajan telttakatos – Hamina Bastioni (haminabastioni.fi), jonka puitteissa järjestetään useat kaupungin kesäkauden tärkeimmistä tapahtumista, mukaanlukien suosittu sotilasmusiikkifestivaali Hamina Tattoo (haminatattoo.fi).
Konsertti (Deep Purple) keskusbastionin Hamina Bastion -telttakatoksen alueella (Haminan linnoitus).
Samanteemainen historiallinen Hamina nähtävyydet kohde ja lisäelämys on Haminan kaupunginmuseo (hamina.fi/haminan-kaupunginmuseo/), aikamatkana kaupungin menneisyyteen aina kivikaudelta nykypäivään ja osana Haminan museokadun kokonaisuutta.
Haminan museokatua (haminanmuseokatu.fi): Raatihuone rakennuksista vasemmalla, kaupunginmuseo toinen oikealta.
Vuodesta 1957 avoinna ollut, lähellä Raatihuonetta sijaitseva kaupunginmuseo operoi historiallisesti tärkeässä rakennuksessa, jossa Venäjän keisarinna Katariina II ja Ruotsin kuningas Kustaa III tapasivat neuvottelujen merkeissä vuonna 1783. Tapaamishuone on nykyään entisöity, sisältäen tunnelmanaan aikakautista musiikkia ja kuninkaallisia asuja.
Museon pysyvän “‘Aikakausia ja aikalaisia” näyttelyn helminä ovat kuuluisat haminaislähtöiset henkilöt piioista porvareihin, kivikauden keräilijöistä kruunupäihin, joiden kautta aikakaudet heräävät eloon, kuin myös lukuisat kiehtovat esineistöt liittyen Haminan merenkulun värikkääseen historiaan.
Haminan museokatu.
SpaHotel Hamina (spahotelhamina.fi) on kaupungin kohteista keskustan alueella sijaitseva, kolmen tähden tasoinen koko perheen kylpylähotelli, josta löytyy oheispalveluina myös mahdollisuus polkupyörien vuokraukseen, kuntosali, sekä buffet-aamiaista tarjoileva ravintola.
SpaHotel Hamina.
Allasosasto, joka toimii samalla Haminan kaupungin uimahallina ja jonne kuljetaan hotellista lasitettua käytävää pitkin kadun yli, sisältää kohokohtinaan 25-metriä pitkän kuntouintialtaan, porealtaan, kylmäaltaan, lasten altaan, ja monitoimialtaan.
Allasosaston 25-metriä pitkä kuntouintiallas (SpaHotel Hamina).
Voit käyttää allasosastolla lisäksi niskahierontasuihkuja ja vesihieronta-asemia, sekä rentoutua perinteisessä saunassa – kaksi saunaa molemmissa pesutiloissa.
Ulkoallasalueen poreallas (SpaHotel Hamina).
Kokonaisuuteen kuuluu suosittu, vuonna 2021 avattu ulkoallasalue, sisältäen ulkosaunan näkymillä lipputornin puistoon sekä kaksi upeaa uima-allasta. Ulkoaltaista toinen on viileän veden uima-allas ja toinen on lämmitetty poreallas noin 10:lle hengelle.
Johanneksen kirkko (haminanseurakunta.fi/johanneksen-kirkko/) on Hamina nähtävyydet listalla vuonna 1843 rakennettu, legendaarisen kansallisarkkitehti Carl Ludvig Engelin suunnittelema, empire-tyylinen (uusklassinen), ja Johannes Kastajan mukaan nimetty luterilaisen seurakunnan kirkko.
Johanneksen kirkko.
Kirkko sijaitsee historiallisesti merkittävällä paikalla, jossa aiemmin sijainneessa linnoituksen komendantin talossa allekirjoitettiin Ruotsin ja Venäjän välinen Haminan rauhansopimus, jonka myötä Suomi liitettiin osaksi Venäjää periodille ennen itsenäistymistä, eli 1809-1917. Tapahtumasta kertova muistokivi sijaitsee kirkon kupeella.
Kreikkalaisen temppelin muotoja noudatteleva, sinivalkoinen 500-istuinpaikkaa omaava kirkko sisältää upean arkkitehtuurinsa ohella kohokohtinaan mm. barokkityyliset kynttiläkruunut vuosilta 1756 ja 1759, 1700-luvulta olevan Koiviston kirkon kirkkolaivan, sekä kaksiosaisen, Berndt Abrahan Godenhjelmin tekemän alttaritaulun – yläosan kuvatessa Kristuksen ylösnousemusta, alaosan ollessa jäljennös Leonardo da Vincin Pyhää Ehtoollista esittävästä freskosta.
Johanneksen kirkko on avoinna vierailuille sen tiloissa järjestettävien tapahtumien (haminanseurakunta.fi/tapahtumat/) aikaan, sekä vakituisilla aukioloajoilla tiekirkkona koko kesäkauden (kesä-elokuu) ajan, jolloin myös kesäoppaat ovat paikalla, valmiina kertomaan yksityiskohtia seurakunnasta, rakennuksesta ja sen historiasta.
Monelle kävijälle Hamina nähtävyydet parhaisiin kohokohtiin kuuluu risteily Tammion saarelle ja sen kalastajakylään, jossa sinua odottavat perinteiset punaiset venemajat, vanhat aitat, vanhaan kalamajaan rakennettu kotiseutumuseo, sekä luonnontilassa olevat polut.
Tammion saari ja kalastajakylä.
Kaunista, noin kaksi tuntia kestävää saaristoreittiä Haminan Tammion saarelle risteilee Meriset-yhtiön laiva M/S Vikla III (meriset.fi/tammion-kalastajakyla/), lähtöpaikkana toimiessa Kotkan Sapokan laituri. Perillä kylään ja saareen tutustumisaikaa ennen paluuta jää yleensä kaksi tuntia.
Merisetin risteilyreitti Kotkasta Tammion saarelle ja Ulko-Tammioon.
1500-luvulta asuttuna ollut Tammion vanha kalastajakylä on kokemuksena kuin hetki vanhaa Suomi-filmiä, mutta värikuvina, ollen itäisen Suomenlahden parhaiten alkuperäisenä säilynyt saaristolaiskylä ranta-aittoineen ja syreenikujineen, kohteena, jossa pääset aistimaan vuosisatojen saaristolaiselämää.
Lisäksi laivayhtiön oppaan hurmaavat tarinat saaren nykyelämästä, johon kuului yksittäisenä tapahtumana elokuvaohjaaja Renny Harlinin lapsen vuoden 2022 kastejuhlat (The Harlins TV-ohjelman jakso “Tunteikkaat ristiäiset”, tuotantokausi 2, osa 10/10), sekä historiasta jäävät mieleen palatessasi takaisin kaupunkiin.
Merisetin lähtölaituri Kotkan Sapokan satamassa.
Haminan muista saarista Meriset risteilee Kotkasta kesän läpi myös Suomen kansallispuistoihin lukeutuvalle Ulko-Tammiolle (meriset.fi/ulko-tammio/), Suomenlahden itäisen puolen asumattomalle helmelle ja nähtävyydelle, josta löytyy mm. harvinaisia lintuja ja kasveja sekä lintutorni näkymillä (hyvällä säällä) aina Suursaarelle Venäjän puolella.
Maailman suurin Suomen lippu (hamina.fi/lippumaailma/suurlippu/) on vuodesta 2018 Haminassa liehunut, ulkovaltojen (noin 30 maata) lahjoittama, Suomen lipun aukiolla sijaitseva suurlippu.
Haminan suurlippu – maailman suurin Suomen lippu.
Joka päivä ympäri vuoden 100-metriä korkean teräksisen lipputangon huipulla liehuva koripallokentän kokoinen (16,5 metriä korkea ja 27 metriä pitkä) lippu on nähtävyys, joka korostaa Suomen kansan erityisyyttä, mutta topeliaanisessa hengessä arvostaen erilaisuutta ja yhteisöllisyyttä.
“Tässä maassa asuu kansaa erilaisista sukuperistä ja erikielistä, ja he kantavat suonissaan erilaisten kansakuntien verta. Mutta se on sanottu, että kaikki, jotka tunnustavat tämän maan isänmaakseen ja rakastavat tätä sellaisena – kaikki, jotka tottelevat tämän maan lakia ja tekevät työtä tämän hyväksi – ovat yksi kansa.”
Zacharias Topelius, Maamme kirja, 1875
Voit vierailla Haminan vierailusi aikana myös Lipputornilla (Kaivokatu 6) ja sen puistossa, jota kaupunki on laajentanut esittelemään lippuja laajemminkin, lopullisena tarkoituksenaan sijoittaa alueelle maailman kaikkien 193 itsenäisen valtion liput maantieteellisesti ryhmittäen.