Hanko nähtävyydet

Hanko nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Neljän tuulen tupa, Bengtskärin majakka, Hangon kirkko, Hangon hiekkarannat, ja Hangon saaristoristeily.

Neljän tuulen tupa on yksi Suomen kuuluisimpia kahviloita.

Alkujaan kahvila, joka sijaitsee noin 1,5 km kaupungin keskustasta Pienellä Mäntysaarella, sai pahamaineisuutta paikkana jonne paikalliset menivät nauttimaan ‘kovaa teetä’ (alkoholia) Suomen kieltolain aikana (1919-32).

Tuohon aikaan Suomen Marsalkka CGE Mannerheimilla oli kesätupa viereisellä saarella. Mannerheim ei pitänyt kahvilan kieltolain rikkomisesta, ja päätti hoitaa asian ostamalla paikan vuonna 1926.

Oston jälkeen Mannerheim irtisanoi paikan johtajan, tuotti teevälineistöä Ranskasta, ja johti itse paikan toimintaa aina vuoteen 1931.

Nykyisin paikka toimii kahvila-ravintolana jonka terassilta on upea näköala siihen merelliseen näköalaan, joka sai Mannerheimin ihastumaan näihin Tallholmarna niemien alueella oleviin saariin.

Bengtskärin majakka (www.bengtskar.fi) on Suomen ensimmäinen majakka ja korkein majakka Pohjoismaissa 52 metrin korkeudellaan.

Majakka, joka sijaitsee noin 25 km Hangosta, rakennettiin vuonna 1906 ja se on yksi saaristomeren vaikuttavimpia nähtävyyksiä.

Majakan aikoinaan rakentamisen taustalla oli alueen karikkoinen meri, ja viimeisen sysäyksen majakan rakentamiseen antoi kuuluisa höyrylaiva Helsingforsin haaksirikko vuonna 1905.

Majakka on ollut vuodesta 1995 avoinna turisteille, ja siitä on tullut merkittävä nähtävyys Hangossa.

Majakassa olevat näyttelyt dokumentoivat mm. majakan historiaa merellisenä majakkana, sen asemaa Suomen sotahistoriasta, ja voit oppia yksityiskohtia myös saariston luonnosta.

Paikan kohokohtiin kuuluu luonnollisesti majakan huipulla käynti, josta on huikeat panoramiset merinäköalat.


Bengtskärin majakan esittelyvideo.

Hanko Nähtävyydet parhaimmistoa on myös Hangon kirkko (www.hangonseurakunta.fi/hangon-seurakuntayhtyma/historiikki/hangon-kirkko.html), joka valmistui vuonna 1892, ja alunperin se oli punatiilinen uusgotiikan tyylisuunnan rakennus, mutta sen jälleenrakennuksen yhteydessä 1970-luvulla sen tyyli muutettiin funkistyyliseksi, harmaaksi kivikirkoksi.

Kirkon sijainti on erittäin upealla paikalla Hangon kaupunkia, Vartiovuorella, josta voit nähdä osaan kauneinta merellistä Hankoa, ja kirkon torni onkin toiminut maamerkkinä kautta aikain alueella käyneille purjehtijoille.

Kirkko on avoinna vieraille päivittäin vain kesäisin, vilkkaimman turistikauden aikana. Hyvä aika ajoittaa käynti kirkolle on luonnollisesti sunnuntaisen jumalanpalveluksen yhteydessä.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluu mm. sen alttarilla oleva Thorvaldsenin Kristuspatsas.

Hangon hiekkarannat ovat yksi tunnetuimmista ranta alueista Suomesta, ja hienohiekkaisia rantoja kaupungin 130 km rantaviivasta on kaikkiaan yli 30 km.

Hanko on Suomen eteläisin paikkakunta, ja sitä ympäröi meri kolmelta puolelta.

Eteläisen ja merellisen sijantinsa ansiosta paikan ilmasto on lauha ja lämpötilavaihtelut suomen oloissa pieniä, tehden siitä ideaalin kesälomakohteen saaristoineen, jota usein kutsutaan myös Suomen Rivieraksi.

Paikan hiekkarannoista suosittuja ovat varsinkin Tennisranta (“Plagen”, lapsiperheiden suosikkiranta), jossa usein näet myös rantalentopallon pelaajia, Lappohjanranta (www.uudenmaanvirkistysalueyhdistys.fi/index.php?k=13408) dyyneineen, sekä Tulliniemenranta ja Hopeahietikko (Silversand), jotka ovat Suomen johtavia surffauspaikkoja.

Hangon saaristoristeily on monille yksi kesäisen Hangon vierailun kohokohtia, ja tarjolla on risteilyjä lähialueen saariin useammilla reiteillä.

Suosituimpia reittejä ja risteilykohteita Hangosta ovat varsinkin Bengtskär, Russarön saari, Tammisaari, ja Hauensuoli.

Voit tehdä risteilyjä alueen laivayhtiöistä mm. Marine Linesin (marinelines.fi) avulla.

Varauksia järjestää ja tietoja tarjolla olevista risteilyista antaa Hangon matkailutoimisto (www.hanko.fi).