Hanko nähtävyydet top 5 – Uudenmaan nähtävyydet

Hanko nähtävyydet kohokohtia, jotka kuuluvat myös Uudenmaan nähtävyydet parhaimmistoon, ovat Neljän Tuulen Tupa, Bengtskärin majakka, Hangon kirkko, Hangon hiekkarannat, sekä saaristoristeily.

Neljän Tuulen Tupa on kohteista yksi Suomen kuuluisimpia kahviloita.

Alkujaan paikka, joka sijaitsee noin 1,5 km päässä Hangon keskustasta Pienellä Mäntysaarella, sai pahamaineisuutta paikkana jonne paikalliset menivät nauttimaan ‘kovaa teetä‘ (alkoholia) Suomen kieltolain aikana (1919-32).

Hanko nähtävyydet - Neljän Tuulen Tupa - Uudenmaan nähtävyydet.

Neljän Tuulen Tupa.

Tuohon aikaan Suomen Marsalkka CGE Mannerheimilla oli kesätupa viereisellä saarella. Mannerheim ei pitänyt kahvilan kieltolain rikkomisesta, ja päätti hoitaa asian ostamalla paikan vuonna 1926.

Oston jälkeen Mannerheim irtisanoi paikan johtajan, tuotti teevälineistöä Ranskasta, ja johti henkilökohtaisesti kahvilan toimintaa aina vuoteen 1931 saakka.

Neljän Tuulen Tupa Hanko.

Nykyisin Neljän Tuulen Tupa (facebook.com/NeljanTuulenTupaHanko/) toimii suosittuna kesäkahvilana ja à la carte -ravintolana, jonka tiloista ja terassilta on upeat näköalat siihen merelliseen kauneuteen, joka sai Mannerheimin ihastumaan näihin Tallholmarna-niemien alueella oleviin saariin.

Bengtskärin majakka (bengtskar.fi), yksi maan hienoimpia historiallisia majakoita, on sekä Suomen eteläisin asuttu paikka että Pohjoismaiden korkein majakka 52 metrin korkeudellaan.

Bengtskärin majakka - Hanko nähtävyydet - Uudenmaan nähtävyydet.

Bengtskärin majakka.

Majakka, joka sijaitsee noin 28 km etäisyydellä Hangosta, rakennettiin vuonna 1906 auttamaan merenkulkijoita luotimaan alueen karikkoista merta. Viimeisen sysäyksen majakan rakentamiseen antoi kuuluisa höyrylaiva Helsingforsin haaksirikko vuonna 1905.

Paikka on ollut vuodesta 1995 avoinna turisteille, sen jälkeen kun Turun yliopisto kunnosti graniitista & tiilestä valmistetun majakan ja sen kalliosaaren alkuperäiskuntoonsa, ja siitä on sittemmin tullut yksi saaristomeren suosituimpia ja vaikuttavimpia nähtävyyksiä.

Marine Lines M/S Summersea.

Pääset käymään Bengtskärin majakalla kesäkuusta elokuuhun Marine Lines -laivayhtiön (marinelines.fi) M/S Summersea aluksella. Laiva lähtee päivittäiselle reitilleen kohti majakkaa Hangon Itäsataman Kuningatarvuoren laiturista, noin 1,5 km päässä Hangon rautatieasemalta.

Majakkaristeily, joka jättää 2,5 tuntia aikaa tutustua nähtävyyteen ja sen palveluihin, on mahdollista tilata myös pakettina, johon sisältyy maihinnousumaksu (9 EUR), opastus, sekä kevyt lohikeittolounas menomatkalla.

Bengtskärin majakka torni - Hanko nähtävyydet.

Bengtskärin majakan valohuone.

Käynnin kohokohtiin kuuluvat muun muassa paikan historiaa esittelevä majakkamuseo, pysyvä näyttely Bengtskärin taistelusta, vaihtuvia merellisiä näyttelyitä, majakanvartijan koti, kappeli, majakkaposti (josta lähetetyt postikortit saavat uniikin Bengtskär-postileiman), bunkkeri, toisen kerroksen Kahvila Pookineito, sekä kalliosaaren karun eksoottinen luonto.

Monelle ikimuistoisin osio tätä Hanko nähtävyydet vierailua on majakan valohuoneeseen kipuaminen ylös 252 askelman pituista reittiä, joka palkitaan perillä odottavilla huikeilla panoramisilla näköaloilla Saaristomerelle.

Bengtskärin majakka iltavalaistuksessa.

Voit myös yöpyä majakassa, sillä sen toisesta ja kolmannesta kerroksesta löytyy kaikkiaan seitsemän huoneen verran varattavissa olevaa majoitustilaa – majakanvartijoiden entisiä asuinhuoneita, joista kaikista on merinäköala. Täysihoitopakettina varatut majoitukset sisältävät venekuljetukset vuoroveneellä Kasnäsista, opastuksen, majoittumisen, iltasaunan, saaristolaisbuffet-illallisen, aamiaisen, lounaan sekä iltapäiväkahvit.

Hanko nähtävyydet parhaimmistoon lukeutuva Hangon kirkko (hangonsuomalainenseurakunta.fi/hangon-kirkko) valmistui alunperin vuonna 1892 punatiilisen uusgotiikan arkkitehtuurin mukaisena, mutta 1950-luvulla toteutetun sodanjälkeisen jälleenrakennuksen yhteydessä se muutettiin funkkistyyliseksi, elegantinharmaaksi kivikirkoksi.

Hangon kirkko - Hanko nähtävyydet - Uudenmaan nähtävyydet.

Hangon kirkko.

Kirkko sijaitsee upealla paikalla kaupunkia, Vartiovuorella, hienoilla näkymillä kauneimpiin osiin merellistä Hankoa, ja kirkon torni onkin kautta aikain toiminut tärkeänä maamerkkinä paikkakunnan satamaan seilanneille purjehtijoille.

Hangon kirkko on avoinna päivittäin vierailijoille vain kesäisin, vilkkaimman turistisesongin aikana.

Hangon kirkko jumalanpalvelus - Hanko nähtävyydet - Uudenmaan nähtävyydet.

Hyvä aika ajoittaa käynti kirkolle on luonnollisesti sunnuntaisen jumalanpalveluksen yhteydessä (jolloin pääset kuulemaan myös kirkon mahtavien barokkiurkujen sointuja) tai muiden tapahtumien, kuten iltakirkon tai kirkkokonserttien aikaan, joista kustakin tiedotetaan Hangon suomalaisen seurakunnan verkkosivuilla.

Rakennuksen sisätilojen kohokohtiin kuuluvat muun muassa sen alttarilla oleva tanskalaisen kuvanveistäjä Bertel Thorvaldsenin Kristus-patsas vuodelta 1892, tekstiilitaiteilija Oili Mäen työt ‘Välittäjä’ ja ‘Maria’ (kuorin sivuilla), sekä arkkitehti Gunnel Helanderin ja lasitaiteilija Carita Heinrichsin käsialaa oleva, vuonna 2004 valmistunut ruusuikkuna.

Hangon vesitorni - Hangon kirkko - Hanko nähtävyydet - Uudenmaan nähtävyydet.

Hangon vesitornin näköalatasanne ja Hangon kirkko.

Hienot näkymät kirkkoon ja ympäröivään alueeseen saa lisäksi käymällä viereisen 48 metriä korkean, kesäisin auki olevan ja hissillä varustetun Hangon vesitornin (visithanko.fi/hangon-vesitorni/) huipulla.

Suomen eteläisimpänä paikkakuntana Hanko on tunnettu lämpimän aurinkoisista kesäkausistaan ja upeista hiekkarannoistaan (visithanko.fi/rantaelama/).

Hanko Plagen - Hangon hiekkarannat - Hanko nähtävyydet.

Plagen – karuselliranta.

Eteläisen ja merellisen sijaintinsa ansiosta Hangon ilmasto on Suomen mittapuussa erittäin lauha ja lämpötilan vaihtelut suhteellisen pieniä, tehden alueesta ideaalin kesälomakohteen saaristoineen.

Hankoa, jota usein kutsutaan myös lempinimellä ‘Suomen Riviera‘, ympäröi meri kolmelta puolelta, sisältäen 130 km kokoisesta rantaviivasta kaikkiaan yli 30 km verran kesäiseen rantaloman viettoon sopivia hiekkarantoja.

Suosittuja vaihtoehtoja hiekkarannoista ovat varsinkin Plagen (vesikarusellilla, minigolf-radalla, rantalentopallokentällä ja rantakahvilalla varustettu lapsiperheiden suosikkiranta – plagen.fi), hiekkadyyninen Lappohjanranta (uuvi.fi/lappohjanranta/)…

Hanko Tulliniemenranta - Hanko nähtävyydet.

Tulliniemenranta.

…Tulliniemenranta (Suomen parhaita purjelautailu- ja surffauspaikkoja), sekä leirintäalueen palvelut & majoitukset sisältävä Silversand (ranta on varattu leirintäalueen asiakkaille – silversand.fi).

Hangon saaristoristeilyt (visithanko.fi/merellinen-hanko/) ovat useille yksi kesäisen Hanko nähtävyydet listan kohokohtia, ja voit valita näitä saaristomeren kokemuksia useampaakin reittiä pitkin.

Rosalan Viikinkikeskus - Viikinkipäivät - Hangon nähtävyydet.

Rosalan Viikinkikeskus – Viikinkipäivät (2021).

Suosittuja saaristoristeilyjä ja risteilykohteita ovat esimerkiksi Rannikkoreitti (rannikkoreitti.fi – Hangosta Hiittisten kautta Kasnäsiin), Söderlångvikin kartano -päiväristeily (hankolines.fi – Amos Andersonin nykyisin taidemuseona toimivaan kartanoon, matkaan sisältyy lounas Café Söderlångvikin buffetpöydästä), Örön päiväristeily (Örön saarelle & linnakkeelle), sekä Hiittinen-Rosala (sisältäen kohokohtana muun muassa Rosalan Viikinkikeskuksen – rosala.fi).

Russarön majakka - Hangon silmä - Hanko nähtävyydet - Uudenmaan nähtävyydet.

Russarön ‘Hangon silmä’ -majakka.

Kolme Hangon edustalla olevaa majakkaa: Bengtskär, Russarö (linnakesaari ja sen 150-vuoden ikäinen ‘Hangon silmä’ -majakka), sekä Gustafsvärn (pienellä kalliosaarella olevat ruotsalaisen, 1700-luvun lopulla rakennetun linnakkeen rauniot sekä majakka vuodelta 1951) ovat keskeinen osa Hangon risteilytarjontaa.

Majakkaristeilyjä Hangon Itäsatamasta järjestää Marine Lines (marinelines.fi/fi/risteilyt), jonka verkkosivut tarjoavat myös tilaisuuden varata liput ennakkoon. Risteilyn maksu – käteisellä tai yleisimmillä pankki- ja luottokorteilla – suoritetaan ennen lähtöä aluksen läheisyydessä olevaan lippukioskiin.