Harju Jyväskylä

Harju Jyväskylä on suosittu vapaa-ajanviettoon varattu puistoalue, jolta löytyy kaupungin kuuluisin näkötorni sekä Keski-Suomen luontomuseo.

Harjun mäki on toinen Jyväskylän korkeista kohdista Laajavuoren alueen, josta löytyy mm. Matti Nykäsen hyppyrimäki, ohella.

Harjun puisto-alue on rauhallista, korkeiden puiden ja sorakävelyteiden sävyttämää vapaa-ajan aluetta, jonka huomattavin kohokohta on sen laella oleva Vesilinna.

Vesilinna Harju Jyväskylä

KUVA: Harjun laella sijaitseva Vesilinna ja sen 34 m korkea näkötorni, jolta on upeat näkymät yli Jyväskylän kaupungin, lähikuvassa.

Harju Jyväskylä

KUVA: Ylös harjun laelle ja Vesilinnalle pääsee kuvan “Neron portaat” nimisiä portaita pitkin, jotka on nimetty kuuluisan paikallisen kaupungininsinöörin, Oskar Neron, mukaan.

Näkymä Harju Jyväskylä

KUVA: Näkymä Vesilinnan näkötornista yli Jyväskylän kaupungin, Jyväsjärvelle ja kaupungin satamaan.

Vesilinna on yhdistetty vesi- ja näkötorni, jonka tiloista löytyy myös ravintola Vesilinna sekä Keski-Suomen luontomuseo.

Vesilinnan, joka valmistui vuonna 1953, suunnitteli arkkitehti Olavi Kivimaa, ja se korvasi aiemmin kohdassa olleet kivisen vesisäiliön ja puisen näkötornin.

Tornin korkeus on 34 metriä, ja sen huipulla olevalta näköalatasanteelta on näkymät kaikkiin ympäröiviin ilmansuuntiin.

Parhaisiin näkymiin tornista kuuluvat mm. Laajavuoren hyppyrimäki, Jyväskylän satama, sekä aivan vieressä oleva Harjun urheilukenttä.

Vesilinnan ravintola (www.vesilinna-restaurant.fi) tarjoaa sekä vaihtuvan lounasruokalistan että a la carte menun, jotka on koottu kansainvälisen keittiön mukaisesti, kunkin sesongin raaka-aineista.

Keski-Suomen luontomuseo (www.jyu.fi/erillis/museo/luonto), joka on osa Jyväskylän yliopiston museotoimintaa, tarjoaa pysyvän näyttelyn, nimeltään “Perintönä ympäristö”, joka kertoo luonnon monimuotoisuudesta ja ympäristönsuojelusta.

Pysyvän näyttelyn ohella museo tarjoaa myös vaihtuvia näyttelyitä teemoilla, jotka liittyvät tyypillisesti luonnon monimuotoisuuteen ja pyrkimyksiin sen säilyttämiseen.


Tutustumisen arvoisia kohteita alueella ovat myös, varsinkin kesäaikaan, vuonna 1926 rakennettu Harjun urheilukenttä sekä kesäteatteri.