Hellbrunnin palatsi Salzburg

Hellbrunnin palatsi Salzburg, joka valmistui vuonna 1612, on tunnettu varsinkin puutarhastaan ja alueen suihkulähteistä.

Hellbrunnin palatsi ja sen puutarhat ovat kokonaisuutena ainutlaatuinen manierismi-taiteen kokonaisuus, ja myös koonsa ansiosta (60 hehtaaria) yksi tärkeimpiä Salzburgin kaupungissa olevia virkistysalueita.

Salzburgin kuuluisa arkkipiispa Markus Sittikus aloitti palatsi-alueen rakennustyöt vain vuosi virkaansa valinnan jälkeen, vuonna 1613, ja rakennus valmistui Sittikuksen kuolinvuonna 1619.

Hän käytti palatsinsa, jonka nimi suomennettuna tarkoittaa “kirkas lähde”, rakentamista varten italialaista arkkitehtia Santino Solaria, jonka käsialaa on myös toinen kuuluisista kaupungin nähtävyyksistä, Salzburgin katedraali.

Hellbrunn palace Salzburg Austria

KUVA: Yleiskuva Hellbrunn palatsi-alueesta Stadtaussicht näköalapaikalta.

Hellbrunn palace main building Salzburg  Austria

KUVA: Hellbrunnin palatsin barokkityyliin tehty päärakennus, jonka takana kuuluisat “jeux d’eau” suihkulähteet sijaitsevat.

Unicorn statues Hellbrunn palace Salzburg  Austria

KUVA: Koska palatsi rakennettiin arkkipiispa Markus Sittikukselle kesäkäyttöä ja viihdyttämistä varten, sen patsaiden teemat, kuten mytologiasta otetut yksisarviset, ovat varsin kevyitä.

Hellbrunn palace statues Salzburg  Austria

KUVA: Kuvassa yksityiskohta muodollisten puutarhojen keskellä olevan suuresta Karpfenteich (Karppilampi) lammesta ja sen patsaista.

Flora statue and fountain Hellbrunn palace Salzburg  Austria

KUVA: Karpfenteich lammen molemmilta puolilta löytyy suihkulähde, jossa ui suihkulähteen patsaiden joukossa vapaana kuvan kaltaisia kirjolohia. Kauempana kuvassa lammen vieressä on antiikin Rooman mytologiasta Flora patsas, kukkien ja kevään jumalatar.

Water fountain Hellbrunn palace Salzburg Austria

KUVA: Markus Sittikus käytti palatsin puutarhasta nimitystä “Ihmeiden Kamari”, jossa yksittäiset kohokohdat, kuten vierekkäiset suihkulähteet, joista kuvassa Eurydice-nymfi suihkulähde, seuraavat toisiaan muodostaen hienon kokonaisuuden.

Monatsschlossl Hellbrunn palace Salzbirg Austria

KUVA: Hellbrunnerberg kukkulan vuorelta, joka on palatsi-aluetta, löytyy Monatsschlösschen (“Kuukausipalatsi”, joka nimettiin siten sen takia, että se valmistui ennätysajassa, vain kuukaudessa), rakennettu 1615, joka on nykyään Salzburg Volkskundemuseum museon (www.salzburgmuseum.at/151.html) käytössä.

Hellbrunn palace view Salzburg Austria

KUVA: Kukkulalta löytyy myös Stadtaussicht näköalapaikka, jossa voit nousun jälkeen lepuuttaa jalkoja, ja ihailla ainutlaatuisia näkymiä aina Festung Hohensalzburg linnoitukselle saakka.

Sound of Music pavilion Hellbrunn palace Salzburg Austria

KUVA: Yksi uusimpia lisäyksiä Hellbrunnin puutarhan “ihmeiden kamariin” on Sound of Music paviljonki, jota käytettiin Sound of Music elokuvan (1965) kuvauksissa, kohtauksessa jossa lauletaan kappale “Sixteen going on seventeen”. Paviljonki, jonka kuvausryhmä lahjoitti kuvausten loputtua Salzburgin kaupungille, vetää puoleensa varsinkin amerikkalaisia turisteja, kuten kuvan turistiryhmän, jolle kerrottiin elävästi paviljongin käytöstä PanoramaTours (panoramatours.com) oppaan toimesta.

Markus Sittikus rakennutti palatsiin “jeux d’eau” temppu-suihkulähteitä, joita pidetään yksinä merkittävimmistä renesanssin jäljellä olevista suihkulähteistä, ja joista osa on mm. sijoitettu suihkulähdealueen pöydän tuoleihin, siten että tuolilla istuvan takapuoli kastuu kun suihkulähteen hanat avataan. Ainoa tuoli jolla tällaista suihkua ei ole, on tuoli, jolta Markus Sittikus viihdytti vieraitaan.

Kohokohtiin suihkulähdepuiston alueella kuuluu myös mekaaninen, vedellä toimiva, ja musiikkia soittava teatteri, joka esittää barokkikylän toimintaa yli 100 figuurin avulla, ja joka rakennettiin vuonna 1750.

Muuta osaa palatsin puutarhoista jälleenrakennettin varsinkin vuosina 1721 – 1727 barokkityyliin arkkipiispa Franz Anton von Harrachin toimesta, jolloin siitä tehtiin “hortus conclusus”, ympäröimällä puutarha-alue muurilla.

Alueeseen kuuluu nykyisin myös 800 eläimen eläintarha-kokonaisuus, Salzburg Zoo (www.salzburg-zoo.at).

Hellbrunn palatsi Salzburg
Fürstenweg 37
5020 Salzburg
www.hellbrunn.at

Palatsi-alue sijaitsee noin 4 kilometriä Salzburgin keskustasta, hyvien julkisten kulkuvälineyhteyksien äärellä, joista saat tarkempia tietoja mm. Hellbrunnin virallisilta nettisivuilta osoitteessa www.hellbrunn.at.


Hyvä ajankohta vierailla alueella on Hellbrunnin juhlallisuudet tilaisuuksien aikaan, jolloin voit juhlia kuin Markus Sittikus rakennuksessa, jonka motto on “Lustschloss zu Salzburg” (“Salzburgin hauskanpitopalatsi”).