Helsinki kansallisteatteri

Helsinki kansallisteatteri eli Suomen Kansallisteatteri on aivan Helsingin keskustassa sijaitseva, maan tunnetuin ja arvostetuin ammattiteatteri.

Teatterin juuret ovat peräisin vuodessa 1872, jolloin se perustettin “Suomalainen teatteri” nimen alla, mikä tekee siitä maan vanhimman suomenkielisen ammattiteatterin.

Teatteri on toiminut nykyisessä rakennuksessaan, jonka on suunnitellut arkkitehti Onni Törnqvist-Tarjanne, vuodesta 1902.

Helsingin kansallisteatteri

KUVA: Kansallisteatterin päärakennus, kuvattuna Helsingin Rautatientorilta. Kuvassa edustalla oleva patsas on Wäinö Aaltosen veistämä Aleksis Kivi patsas, vuodelta 1939.

Samana vuonna teatterin nimi vaihdettiin virallisesti Suomen kansallisteatteriksi.

Vuodesta 1954 eteenpäin rakennuksessa on sen pääsisäänkäynnin ohella ollut toinen merkittävä osio, rakennuksen takaosassa sijaitseva Pieni Näyttämö, jonne käydään sisään Kaisaniemen puiston puolelta.

Nykyrakenteisen kansallisteatterirakennuksen näyttämöihin kuuluvat:

  • Suuri näyttämö, joka tarjoaa 885-asiakaspaikkaa
  • Pieni näyttämö, 309-asiakaspaikkaa
  • Willensauna, 152-asiakaspaikkaa
  • Omapohja, 78-asiakaspaikkaa. Näyttämö sijaitsee päärakennuksen naapuritalossa, entisessä matkustajakodissa.

Suomen kansallisteatteri
Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki

Teatteri kilpailee paikallisesti varsinkin Helsingin kaupunginteatterin (www.hkt.fi) kanssa, mutta erona on mm. se että Suomen kansallisteatterin ohjelmistossa ei esimerkiksi ole musikaaleja.


Kansallisteatteri tarjoaa merkittävän määrän ensi-iltoja kaupungin teatteri-elämään, noin kymmenen ensi-iltaa vuositasolla, ja kansallisteatteri-vierailusta onkin muodostunut usealle teatteri-kulttuurin ystävälle vakiosyy vierailla Helsingissä.