Helsinki pendolino

Helsinki pendolino junat ovat maan kuuluisin junaluokka, joiden avulla pääsee nopeiden junayhteyksen avulla pääkaupungin ja useiden merkittävien kaupunkien, kuten Jyväskylä, Turku, ja Tampere, väliä.

Pendolino junatyyppi on alkujaan Italiassa tuotettu suuria nopeuksia hyväksikäyttävä, kaupunkien keskusasemien väliseen liikenteeseen tarkoitettu juna, jonka ominaisuuksiin kuuluu mm. se, että se tarjoaa kaarteissa kallistuvat matkustajavaunut.

Suomen reittien lisäksi Pendolino-luokan junia on käytössä myös mm. Italiassa, Ranskassa, Sveitsissä, Espanjassa, Portugalissa, Sloveniassa, Tšekissä, ja Isossa-Britanniassa.

Helsinki pendolino

KUVA: Kuvassa Pendolino juna Helsingin rautatieasemalla, lähdössä kohti Jyväskylää, Tampereen kautta.

Suomen VR on käyttänyt Pendolino junia vuodesta 1995, ja kaiken kaikkiaan VR:llä on Pendolino-junia kaikkiaan 18.

Pendolino-matkustaminen läpi Suomen kauniiden maisemien on hieno kokemus, mutta täysin Ranska luotijunien kaltaista kokemusta Pendolino matkustaminen ei tarjoa, johtuen mm. siitä, että Suomen junarataverkko ei ole kehittynyt uuden nopean kaluston mukana.

Pendolinot pystyisivät parhaimmillaan noin 220 km/t nopeuksiin, mutta esimerkiksi Helsinki Jyväskylä ratayhteydellä käytettävien Pendolinojen nopeus on tyypillisesti noin 140 km/t. Voit itse tarkkailla junan nopeutta Pendolino junien matkustamoissa olevista näyttö-tv-ruuduista.

Palvelut suurten matkustusnopeuksien lisäksi Pendolino junissa sisältävät ravintola-vaunun, joista on saatavana hyvä valikoima syötävää ja juomisia.

Pendolino junat ovat moderneja myös sen suhteen, että useimmista niistä löytyy ns. PC-vaunu, joissa on tarjolla pistokkeita kannettavia tietokoneita käyttäville.


Varatessasi lippua sinun tulee kuitenkin pyytää nimenomaan paikkaa tältä osastolta varmistaaksesi pääsyn PC-vaunun paikoille.