Helsinki rautatieasema

Helsinki rautatieasema jonka suunnitteli Eliel Saarinen, on kenties tunnetuin rakennus koko kaupungissa, ja toimii Helsingin julkisen liikenteen keskuksena.

Helsingin rautatieaseman on suunnitellut Eliel Saarinen, joka voitti asemaa varten järjestetetyn suunnittelukilpailun vuonna 1904.

Rautatie-rakennusta rakennettiin kaikkiaan viidentoista vuoden ajan, ja viralliset avajaiset olivat vuonna 1919.

Helsinki rautatieasema

KUVA: Helsingin Rautatieasema nähtynä kaivokadulta joka menee rautatieaseman edestä.

Helsingin rautatieasema

KUVA: Asemarakennuksen tyylikäs sisäänkäynti Asema-aukion puoleiselta julkisivulta, jolta pääsee helpoiten myös rautatieasema säilytys kaappitiloihin, jotka sijaitsevat portaat alas, kuvan sisäänkäynnistä vasemmalta puolelta.

Helsingin päärautatieasema

KUVA: Helsingin rautatieaseman junien lähtölaiturit. Kuvan laitureilta lähtee pääasiassa kaukojunia, kuten Pendolino junat, ja lähijunien laitureita löytyy sivummalta.

Asemarakennuksessa olevista monista kohokohdista huomattavimpiin kuuluvien kellotornin ja pääsisäänkäynnin lamppuja kannattelevien “Lyhdynkantajat” patsaiden suunnittelijana toimi Emil Wikström.

Rakennuksen julkisivun materiaalina on käytetty suomalaista graniittia.

Junien lähtölaitureiden yllä olevat, Esa Piirosen suunnittelemat, lasikatokset lisättiin rakennukseen vasta vuonna 2000, mutta ne olivat olleet jo Saarisen alkuperäisissä piirustuksissa mukana ideana.

Rautatieaseman alue on Helsingin juna-, metro-, ja bussiliikenteen keskus. Bussien käytössä ovat rakennusta ympäröivistä alueista Elielinaukio ja Rautatientori, ja metroliikenteen asema sijaitsee asemarakennuksen alla, lyhyen kävely-ja liukuporrasmatkan päässä.

Asemalta löytyy joukko erilaisia palveluja, kuten Helsinki Expert (www.helsinkiexpert.fi) turismitoimisto, josta saat esimerkiksi Helsingin karttoja ja muuta opastusta ja neuvoja, Forex valuutanvaihtopiste, sekä useita ravintoloita ja kioskeja vaikkapa matkalukemista ja matkasyömistä silmälläpitäen.