Helsinki Venetsia

Vaikka useimmat matkustavat välin Helsinki Venetsia lentokoneella, voit myös tehdä reitin bussikuljetuksin tai junakyydillä.

Nopein ja suosituin tapa matkustaa väli on luonnollisesti lentäen. Koska useimmat halpalentoyhtiöt lentävät nykyisin myös Venetsiaan, lentäminen on myös kokonaiskustannuksiltaan halvin vaihtoehdoista.

Finnair lentää Venetsiaan läpi kesäkauden, suorina lentoina Helsinki-Vantaalta Venetsian Marco Polon kv. lentokentälle.

Finnair Helsinki Venetsia

KUVA: Finnair lentää väliä Helsingistä Venetsiaan suorina lentoina huhtikuusta lokakuuhun.

Mikäli et halua käyttää lentokonetta, tai suunnitelmissasi on Euroopan näkeminen laajemmaltikin osana matkaa Venetsiaan, bussimatkaaminen tai junan käyttäminen osaan matkasta on erinomainen vaihtoehto.

Käytännössä useimmat matkaavat bussilla kohti Venetsiaa Baltian maiden läpi. Jos valitset myös tämän reitin, voit käyttää suosittuja (ja turvallisia) bussifirmoja kuten

  • Eurolines,
  • Ecolines, tai
  • Simplebus.

Baltian läpi ei mene yhtenäistä junarataa. Siten paras tapa käyttää junaa edes osaan reitistä on mennä ensin Finnlinesin lautalla Rostockiin tai Travemundeen.

Näistä kahdesta Saksan pohjoisesta kaupungista pääset erittäin nopeasti Italiaan Deutsche Bahn junayhteyksin, tyypillisesti junanvaihdolla Milanon Centralen asemalla.

Milanosta Trenitalian juna Venetsiaan kestää matkana vain 2 tuntia 23 minuuttia (hinta: EUR 29).

Lennot Helsinki Venetsia

Mikäli suunnitelmissasi ovat lennot Helsinki Venetsia kesäkauden aikana, valittavissasi on suuri joukko erilaisia vaihtoehtoja…kuten suorat lennot Finnairilla tai halpalennot Air Berlinillä.

Skytraxin neljän tähden lentoyhtiöksi luokittelema Finnair on tietysti monelle ainoa vaihtoehto.

Hyvänä puolena Finnairin valinnassa on myös se, että firma lentää lennot Venetsiaan suorina (ainoana lentoyhtiönä), Marco Polon kentälle, 14 km ajomatkan päässä Venetsian keskustasta.

Finnairin lennot ovat kuitenkin kausiluonteisia, joten et pääse käyttämään yhtiötä lentoihin parhaan turistikauden (kesäperiodi) ulkopuolella…jolloin hotellihinnat Venetsiassa ovat halvimmillaan.

Jos sinua ei haittaa nopea ja mutkaton koneen vaihto välikentällä, vaihtoehtojen valikoima laajenee huomattavasti.

Halpoihin yhden pysähdyksen lentoyhtiöihin, joilla pääset perille Marco Polon kentälle, kuuluvat esimerkiksi

  • Air Berlin,
  • AirBaltic, sekä
  • Norwegian.

Näistä ainoastaan Air Berlin lentää Venetsiaan Helsingistä vuoden ympäri, yhden välilaskun kautta. Voit normaalisti valita välilaskupaikaksi joko Berliinin tai Dusseldorfin kentän.

Itse suosin halpalentoyhtiöistä AirBaltic firmaa, jos en käytä Finnairia lentoihin.

AirBaltic tarjoaa halpoja hintoja mutta sen lisäksi koneen vaihto Riian kentällä on yksi helpoimmista tavoista vaihtaa konetta, mitä olen löytänyt maailmalta…osittain johtuen lentokentän pienestä koosta.

Minkä tahansa reitin lennollesi valitsetkin, sinun kannattaa tarkistaa vielä hinnat hintavertailupalveluista, ettet maksa liikaa. Itse käytän varsinkin Kayakia (www.fi.kayak.com).

Bussi Helsinki Venetsia

Matkaamalla bussilla välin Helsingistä Venetsiaan, näet samalla suuren osan kauneista Eurooppaa linja-autosi ikkunasta.

Suosituimpiin reitteihin päästä Helsingistä Venetsiaan on matkustaa reittiä Helsinki-Tallinna-Vilna-Varsova-Praha-Venetsia, jonka olen itsekin kulkenut.

Kussakin välikaupungissa sinulla on iso joukko valintavaihtoehtoja bussiyhtiöiden suhteen (jolloin voit valita aina halvimman)…

…mutta voit myös tehdä koko matkan samaa firmaa käyttäen, joka yleensä on Eurolines (eurolines.com). Eurolines toimii kaikkiaan 29:ssä eri maassa Euroopassa.

Eurolines linjojen kyytiin pääset Helsinkiä lähinnä Riiassa, Latviassa.

Olen itse käyttänyt Eurolinesia Varsovaan saakka, josta usein jatkan PolskiBus (polskibus.com) firmalla Prahaan…ja Prahasta Czech Transport (czech-transport.com) bussilla (UAN Florenc asemalta) kohti Venetsiaa.

KARTTA: Yksi mahdollisista bussireiteistä Helsingistä Venetsiaan, reittiä Helsinki-Tallinna-Riika-Vilna-Varsova-Praha-Wien-Venetsia.

Juna Helsinki Venetsia

Baltian maiden välillä ei ole toimivaa junareittiä.

Tämän vuoksi paras tapa ottaa juna osaksesi matkaa on tehdä ensin idyllinen laivamatka Helsinki-Travemunde/Rostock Finnlinesinkyydillä (2 yön matka), jonka jälkeen pääset huippumodernien Deutsche Bahn junien kyytiin.

Deutsche Bahnin (db.de) lippumyynnistä saat liput, joissa on mukana yleensä 3-4 junanvaihtoa…

  • ICE,
  • EuroCity,
  • EuroNight, ja/tai
  • EuroStar junille.

Matka kestää noin 14 tuntia, parhaimmillaan.

Deutsche Bahnin junissa on suomalaisesta näkökulmasta suurimmaksi osaksi mukana, tärkeänä pointtina, kiertävä kahvinmyyntipiste, josta voit ostaa myös pikkupurtavaa ja muita juomia.

Reittinä Finnlinesin laivalta tullessa ensimmäinen määränpää junalla on tyypillisesti Berliini, josta matka jatkuu ICE junalla Muncheniin.

Munchenistä seuraava asema onkin Italian puolella, joko Verona tai Milano, josta junan vaihdon kautta viimeisenä pysäkkinä on Venetsian Mestren tai Santa Lucian rautatieasema.

Itse olen tehnyt matkan muun muassa ottamalla junan Munchen-Milano, josta vaihdan junaa italialaiseen Trenitalian (www.trenitalia.it) “Regionale” junaan.


Tällainen juna on usein halvempi, ja niitä kulkee erittäin tiheään tahtiin kohti Venetsiaa (matka Milano-Venetsia kestää 2 tuntia 23 minuuttia).