Henrik Gabriel Porthan patsas Turku

Henrik Gabriel Porthan patsas Turku on Carl Eneas Sjöstrandin suunnittelema, vuonna 1864 julkistettu patsas Porthaninpuistossa.

Henrik Gabriel Porthanin patsas on Fredrik Cygnaeuksen aloitteesta Carl Eneas Sjöstrandin suunnittelema, vuonna 1864 paljastettu monumentti.

Patsas pystytettiin kunnioittamaan fennofiili Porthanin asemaa Suomen 1700-luvun humanistisen kulttuurin merkittävimpiin kuuluvana hahmona.

Henrik Gabriel Porthan patsas Turku

KUVA: Henrik Gabriel Porthanin patsas, joka sijaitsee lähellä mm. Turun vanhaa raatihuonetta sekä Turun tuomiokirkkoa. Kuvan taustalla näkyy osia Vanhan suurtorin laidalla olevasta historiallisesta Katedralskolan i Åbo -lukiorakennuksesta.

Porthanin patsas muistokirjoitus Turku

KUVA: Monumentin takana oleva muistokirjoitus.

Monumentin muistokirjoituksessa lukee:

AETERNAE MEMORIAE
VIRO
HENRICO GABRIELI PORTHAN
patria memor.

Suomen maan ja Suomen kansan
Arvohon asettajalle
Tähän kaikki Suomen kansa
Muistopatsahan panetti.

Patsas, joka sijaitsee keskeisellä paikallista kaupunkia, vanhan hallinto- ja kaupallisen keskuksen alueella, Porthaninpuistossa, on lajissaan Suomen vanhin ulkotiloissa oleva henkilömonumentti.

Patsas, joka on pronssia, on korkeudeltaan 2,5 metriä, ja sen jalusta, joka on harmaata graniittia, on korkeudeltaan 2,2 metriä.


Myös patsaan vuonna 1864 tapahtunut paljastustilaisuus oli merkittävä, sillä tapahtuman juhlapuheen piti Elias Lönnrot (fi.wikipedia.org/wiki/Elias_Lönnrot).