Hofburgin palatsi Wien

Majesteetillinen Hofburgin palatsi Wien on symboli Itävallan historialliselle voimalle ja rikkaudelle.

Palatsi on todiste siitä 600-vuoden valtakaudesta, joka Habsburgien suvulla oli yli Itävallan, sillä rakennus toimi hallitsijasuvun virallisena asuinpaikkana aina monarkian päättymiseen Itävallassa saakka vuonna 1918.

Palatsikompleksi koostuu useasta vanhemmasta osiosta ja toisaalta uudemmasta Neue Burg osasta, jota vastapäätä on upea Heldenplatz (Sankareiden aukio), jolta löytyvät 1800-luvun puolessavälissä pystytetyt patsaat suurruhtinas Karlille ja Savoyn Prinssi Eugenille, muistutuksena Itävallan sotahistorian menestyksistä.

Hofburg Palace - Neue Burg Vienna Austria

KUVA: Kuvan Neue Burg osa Hofburgin palatsia on usein ensimmäinen näky palatsikompleksiin, ja se onkin yksi sen mahtavimmista osista, rakennettu vuosien 1881 ja 1913 välillä. Rakennuksessa on mm. museoita ja kansalliskirjasto.

Neue Burg Eugen Prince of Savoy statue Vienna Austria

KUVA: Neue Burgin edustalla on Itävallan historialliselle sotilasmahdille omistettu Sankareiden aukio, jolta löytyy mm. kuvassa oleva Itävallan kansallissankarin, Savoyn prinssi Eugenin, patsas.

Hofburg palace inner courtyard gate Vienna Austria

KUVA: Palatsin Amalienburg osion portti sisäpihalla, kohti vanhankaupungin Michaelertrakt paraatijulkisivua, ja väliltä löytyvät mm. Sissi museo ja imperiaaliset asuimistot näyttely, sekä Espanjalaisen ratsastuskoulun yksi sisäänkäynneistä.Swiss court gate Hofburg Vienna Austria

KUVA: Palatsin sisäpihalta löytyy kuuluisa Sveitsiläinen portti, jonka takana ovat mm. Hofburgin aarrekammio museo sekä käynti palatsin kirkkoon. Nimensä portti sai hallitsija Maria Theresian sveitsiläisestä henkivartijakaartista 1700-luvulta.

Hofburg palace inner courtyard Francis II statue Vienna Austria

KUVA: Keisari Francis II:sen muistopatsas sisäpihalta, jossa ovat ikuistettuna hänen testamenttinsa sanat: “Elämäni on kansaani varten”.

Michaelertrakt Hofburg palace Vienna Austria

KUVA: Michaelertrakt paraatijulkisivu vanhaankaupunkiin lukuisine patsaineen ja suihkulähteineen.

Neptune fountain Hofburg palace Vienna Austria

KUVA: Dramaattinen Neptunus-teemainen suihkulähde osana Michaelertrakt julkisivua.

Horse carriage tour Hofburg palace Vienna Austria

KUVA: Voit ottaa palatsin alueeseen hevosajelun valjakolla, ja matkan aikana kuski tarjoaa tietojaan alueen historiasta.

Swiss court lion statue Hofburg palace Vienna Austria

KUVA: Suomalaista vierasta ilahduttavat useat Suomen vaakunaleijonaa muistuttavat patsaat palatsialueella.


VIDEO: Esittelyvideo Neu Burg osasta palatsikompleksia.


VIDEO: InYourPocket oppaan esittelyvideo Hofburgin alueesta.

Palatsikompleksi koostuu useista eri rakennustyyleistä aina gotiikasta Ringstrassen rakennusten uushistorialliseen tyyliin, johtuen siitä, että sitä on rakennettu ja jälleenrakennettu jo ajalta ennen Habsburgien valtakautta, alkaen Bohemian kuningas Ottokar II:sen aloittamasta Sveitsiläisen hovin rakennuksesta vuonna 1275.

Rakennuksista löytyvät nykyisin Itävallan presidentin toimistot, Etnologinen museo, osa Wienin taidemuseon kokoelmasta, varsinkin vanhat aseet ja musiikki-instrumentit, Ephesus museo, Habsburgien hallitsijasuvun aarrekammio, Itävallan Kansalliskirjasto, ja Wienin Espanjalainen Ratsastuskoulu.

Habsburgien aarrekammio tarjoaa aarrekokoelman jota ylittävää on vaikea löytää maailmasta, ja kattaa ajanjakson aina keisari Maximilian ensimmäisen aikaan saakka, jakaantuen hengellisten ja maallisten aarteiden osastoihin.

Keskeisimpiä aarrekokoelman esineitä ovat Pyhän rooman valtakunnan kruununjalokivet ja Rudolf II:sen kruunu, joka on toiminut Itävallan imperiaalisena kruununa vuodesta 1804.

Aarrekammio löytyy Sveitsiläisestä hovirakennuksesta, joka on saanut nimensä imperiaalisen kunniavartioston nimestä, joka koostui sveitsiläisistä sotilaista Maria Theresian hallintokautena.

Hofburgin palatsin yksi suosituimmista osioista on lisäksi keisari Franz Joseph I:sen asuinhuoneet (Kaiserappartements) ja toisaalta myös Sisi Museum, joka esittelee keisari Franz Josephin, kansan parissa suositun, keisarinna Elisabethin (jota kansa kutsui nimellä “Sissi”) asuinhuoneet palatsissa.


Palatsialueella voit myös tutustua Wienin Espanjalaisen ratsastuskoulun historialliseen hevosratsastustaiteeseen ja samalla teemalla ratsastaa kuin muinaiset Habsburgit pitkin palatsin katuja tarjolla olevia hevosvaunukyytejä käyttäen.