Hollannin nähtävyydet

Hollannin nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Amsterdamin kanaalit, Museoaukio, Rotterdamin satamakierros, Binnenhof Haagissa, ja Kinderdijkin tuulimyllyt.

Amsterdamin historialliset kanaalit ovat luoneet kaupungille maineen “Pohjoisen Venetsiana”, sillä kanaaleja on yhteensä yli 100 km matkan, ja joiden yli menee yli 1500 siltaa.

Suosituin tapa tutustua kanaaleihin on risteillä reittejä, jotka menevät kolmea tärkeintä kanaalia, Herengracht, Prinsengracht, ja Keizersgracht, pitkin, sillä niiden varrella on arviolta noin 1550 tärkeää kaupungin maamerkkiä ja historiallista rakennusta.

Jos haluat osallistua kanaaliristeilylle, kaupungista löytyy yhteensä noin 200 erilaista venevaihtoehtoa turistiristeilyjä varten, jotka ovat ankkurissa varsinkin Keskusaseman sekä Leidsepleinin ympärillä.

Useimmat veneistä jotka on varattu Amsterdamin kanaaliristeilyjä varten ovat joko avo- tai lasikattoisia veneitä, ja lasikattoiset ovat hieman suositumpi vaihtoehto näistä kahdesta mallista.

Museoaukio (Museumplein) on yksi suosituimmista nähtävyyksistä Amsterdamista, sillä sen ympäriltä löytyy useita merkittävimmistä museoista kaupungista, kuten Rijksmuseum, Van Gogh museo, Timanttimuseo (diamantmuseumamsterdam.nl), ja Stedelijk museo (stedelijkindestad.nl).

Näistä Rijksmuseum (rijksmuseum.nl) on kuuluisa maailman laajimmasta klassisen hollantilaisen taiteen kokoelmastaan, kooltaan noin miljoona teosta. Yksittäisistä taiteilijoista varsinkin Rembrandt on hyvin edustettuna kokoelmassa.


VIDEO: Google Art Project niminen Rijksmuseum museon keskeisten taideteosten esittelyvideo.

Van Gogh museo (vangoghmuseum.nl), joka on museoista vierailluin ja omaa suurimman Van Gogh kokoelman maailmassa, on kaupungissa sen kunniaksi, että taiteilijan tuottelian periodi oli juuri hänen Amsterdamissa asumansa kausi. Museon parhaita yksityiskohtia ovat mm. Van Goghin teokset “Aardappeleters” ja “Zonnenbloemen”.

Rotterdamin satamakierros on monille keskeinen osa Alankomaihin tutustumisen kierrosta, sillä juuri tällä satamalla on keskeinen osuus historiallisella Hollannin Kulta-ajalla (1600-luku), jolloin kaupunki oli maailman johtava merellisen kaupankäynnin, tieteiden, ja taiteiden valta maailmassa.

Vaikka Rotterdam on edelleen Euroopan suurin ja tärkein satama, sen sataman rakennukset ovat suurimmalta osaltaan huomattavasti sen pitkää historiaa modernimpia, johtuen siitä että alue tuhoutui pahoin Toisen Maailmansodan aikana.

Satamaristeilyjä on mahdollista tehdä eri pituisina esimerkiksi Spidon (spido.nl) avulla.

Hollannin nähtävyydet parhaimmistoa on myös Binnenhof Haagissa, joka on kokoelma historiallisia hallintorakennuksia, joissa maan Staten-Generaal, Alankomaiden parlamentti, on kokoontunut vuodesta 1446.

Alue, jonka nimi suomeksi on ‘sisäpiha’, on täynnä historiallisia rakennuksia jotka todistavat paikan olleen Alankomaiden poliittisen keskuksen vuosisatojen ajan.

Alueen kohokohtia ovat Ridderzaal (“Ritarisali”) rakennus ja Mauritshuis museo, joka on kuuluisa taidemuseo jonka kokoelmiin kuuluu töitä Hollantilaisilta mestareilta kuten Johannes Vermeer, Rembrandt van Rijn, Jan Steen, Paulus Potter ja Frans Hals.

Kinderdijkin tuulimyllyt (kinderdijk.com) ovat parhaiten säilynyt historiallinen jäänne Hollannin historiallisesta tuulimyllyjen käytöstä, josta Hollanti tunnetaan edelleen, sillä maasta löytyy yli 1,000 tuulimyllyä.

Kinderdijk kylä on kuitenkin paras paikka nähdä useita historiallisia, hyvin säilyneitä tuulimyllyjä yhdellä kertaa.

Kylän tuulimyllyt rakennettiin vuonna 1740, ja niitä on kaikkiaan 19, kaikki edelleen erinomaisessa kunnossa, jonka takia ne ovat osa UNESCO:n ihmiskunnan maailmanperintö luetteloa.


Tuulimyllyt ovat avoinna vierailuille, ja voit tehdä kylästä myös kanaaliristeilyn, jonka reitin varrelta näet Overwaardin 8 tuulimyllyä.