Hôtel de Ville Marseille

Hôtel de Ville Marseille on kaupungin Vieux Port satamassa sijaitseva upea kaupungintalo vuodelta 1656.

Marseillen Hôtel de Ville, joka sijaitsee vanhan sataman oikeanpuoleisella sivustalla, rakennettiin vuonna 1656, 1600-lopun aikakaudelle tyypilliseen barokki-arkkitehtuurin tyyliin.

Kaupungin hallinto ja asukkaiden edustajat ovat kuitenkin tavanneet rakennuksen sijaintipaikalla olleissa “Maison de Ville” rakennuksissa aina keskiajalta saakka.

Hotel de Ville Marseille France

KUVA: Näkymä Marseillen kaupungintalolle sen edestä menevältä Quai du Port kadulta, osana vanhaa satamaa.

Hotel de Ville Marseille France balcony

KUVA: Lähikuva Hôtel de Ville rakennuksen parveke-osioon, jossa liehuvat sekä Marseillen kaupungin, Ranskan, että Euroopan Unionin liput.

Nykyään rakennus sisältää tiloja…

  • kaupunginjohtajalle,
  • maakunnan hallinnolle, sekä myös
  • muita hallinnollisia toimistoja.

Kaupungintalo oli osa uutta aurinkokuningas Ludvig XIV:stamääräämää Marseillen kaupunkikuvaa. Se oli myös kaupungin uuden poliittisen statuksen symboli rakentamis-aikakautenaan.

Rakennuksen arkkitehtuurin suunnittelun on yleisesti oletettu olleen Mathieu Portalin ja Gaspart Pugetin kädenjälkeä, mutta nykyään mukana suunnittelussa pidetän olleen myös Gaspartin veli, Marseillelainen arkkitehti Pierre Puget.

Rakennuksen suunnittelun erikoispiirteenä on, että sen tarkoitus olierottaa fyysisesti kauppiaat sisääntulokerroksen tiloihin, raatiherrojen tilojen ollessa ensimmäisessä kerroksessa.


Tämän takia pääsy rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on kaupungintalon takaosassa olevalla jalkasillalla, erillisestä rakennuksesta.