Huokausten silta

Huokausten silta (italiaksi Ponte dei Sospiri) on yksi maailman kauneimmista silloista, ja se on myös silta, johon liittyy useita legendoja.

Silta toimi historiallisesti vankien siirtosiltana viereisestä Dogen palatsista ja sen kuulusteluhuoneista, yli Rio di Palazzon, “uusiksi vankiloiksi” nimettyyn rakennukseen.

Tästä historiasta kertoo se, että kestävästä kalkkikivestä tehty silta on täysin katettu, ja sen ikkunoista löytyvät kiviset kalterit.

Vuonna 1603 valmistuneen upean sillan suunnitteli Antoni Contino.

Continolla on yhteys myös toiseen kuuluisaan Venetsian maamerkkiin, Rialton siltaan, joka se on tehty hänen setänsä, Antonio da Ponten, suunnitelmien pohjalta.

Sillan nimi tulee 1800-luvulta, jolloin Lord Byron kirjoitti, että Dogen palatsista sillan yli tulleet vangit huokaisivat nähdessään pienistä ikkunoista rakkaan Venetsiansa viimeisen kerran, ennen matkaa alas pimeisiin selleihin.

Huokausten silta

KUVA: Näkymä Ponte dei Sospiri siltaan Ponte della Paglia sillalta, Grande Canalen vierestä.

Rio di Palazzon toisella puolella oleva “uudet vankilat” rakennus toimi aikanaan myös Venetsian magistraatin toimitiloina, ja tunnettiin nimellä “Notte al Criminal“.

Vaikka uusien vankitilojen tarkoituksena oli parantaa vankien asuintilojen suuruutta ja kuntoa verrattuna Dogen palatsissa oleviin vastaaviin, useat selleistä eivät olleet tätä tavoitetta vastaavia.

Huokausten silta kartta

Nähtävyys on helppo löytää, sillä se sijaitsee aivan Venetsian tärkeimpien maamerkkien, kuten Campanile tornin ja Pyhän Markuksen kirkon vieressä, Dogen palatsin yhteydessä.

Jos haluat hyviä kuvauskulmia siltaan, sinulla on useampiakin vaihtoehtoja, mukaanlukien Grande Canalen puolella oleva Ponte della Paglia silta, kaikkein suosituin (ja kuvatuin) näkökulma nähtävyyteen.

KARTTA: Googlen 45-asteen “lintuperspektiivi” kartta Dogen palatsiin, sekä Rio di Palazzon alkuun, Ponte della Paglia sillalle, josta useimmat turistikuvat kohteesta on otettu. Voit ottaa kuvia myös Ponte della Canonica sillalta sekä vaikkapa Gondolin kyydistä.

KARTTA: Yleiskuva kartta sillan sijainnista osana Venetsiaa. Pääset esimerkiksi Venetsian S. Lucia rautatieasemalta tai Piazzale Roman bussiasemalta nopeasti (30 min.) vaporetto vesibussilla (linja nr. 1) aivan sillan vieressä olevalle pysäkille.

KARTTA: Yksi mahdollinen kävelyreitti toiselta kuuluisalta Venetsian sillalta, Rialton sillalta, Huokausten kivisillalle. Tältä kaupungiosalta löytyy useita kaupungin parhaista ostoskaduista, joten varaa aikaa (ja paksu lompakko) siltojen välin selvittämiseen kunnialla.

Huokausten silta faktat

Huokausten kivisilta faktat listaan liittyy useita mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista tärkeimmät on lueteltu alla.

Italiankielinen alkuperäisnimi: Ponte dei Sospiri
Valmistumisvuosi: 1603
Rakennusperiodi: 1600-1603
Rakennusmateriaali: Istrialainen kivi
Rakennustyyli: Barokki
Pituus: 11 m
Suunnittelija: Antoni Contino
Sijainti: San Marco 1, 30124 Venetsia.
Kanaali, jonka silta ylittää: Rio di Palazzo
Kulkukäyntikohta sillalle: Porta del Frumento, Piazzetta San Marco
Nähtävyyden virallinen nettisivusto: palazzoducale.visitmuve.it

Huokausten silta legendat

Huokausten silta legendat on yksi seikka, jonka ansiosta tämä Venetsialainen nähtävyys on tullut maailmankuuluksi.

Tärkein näistä legendoista liittyy sillan nimeen. Nimen sanotaan tulleen legendan mukaan, siitä, että vangit huokaisivat ääneen ylittäessään siltaa, nähdessään kaltereiden läpi viimeisen vilauksen Venetsiasta.

Näkymä kaltereiden läpi on kohti

  • Grande Canalea,
  • Ponte della Paglia siltaa, sekä
  • San Giorgio Maggiore saarta ja sen ainutlaatuista, Palladion suunnittelemaa Chiesa di San Giorgio Maggiore kirkkoa.

Legendan alkuperä on Lord Byronin samannimisessä runossa 1800-luvulta.

Toinen yleisesti siltaan liitetty legenda liittyy gondoli ajeluihin sillan alta.

Tämän legendan mukaan, jonka alkuperä on myös Lord Byronin runoissa, jos rakastavaiset suutelevat sillan alla auringonlaskun aikaan, he tulevat saamaan ikuisen rakkauden ja autuuden.

Voit ottaa gondoliajelun aivan sillan vierestä, Pyhän Markuksen torin vieressä olevilta gondolipaaluilta.


Virallinen hinta (100 EUR 40 minuutin ajelulle) tälläiselle auringonlaskun kierrokselle määräytyy ohjehinnaston mukaan. Nämä hinnastot ovat luettavissa osoitteessa www.gondolavenezia.it/history_tariffe.asp?Pag=43.