Iisalmi nähtävyydet top 5 – nähtävää Iisalmessa

Iisalmi nähtävyydet top 5 kohteita ovat Iisalmen kesätori, OLVI-panimomuseo, illallinen Hotel Golden Domen ravintolassa, Ylä-Savon kotiseutumuseo, sekä Spa Hotel Runni lomakeskus.

Nähtävyyksistä Iisalmen kesätori (facebook.com/Iisalmentori) on kesäkuusta elokuuhun kaupungin kesäelämän keskus, jossa voi käydä ostamassa kesäkauden sadon tuoreita tuotteita, syömässä savolaisherkkuja (kuten muurinpohjalettuja & kalakukkoja), ja viihtymässä erilaisten live-esitysten seurassa.

Iisalmen kesätori - Iisalmi nähtävyydet.

Iisalmen kesätori.

Paras ajankohta käydä torilla on jonkin kesän puitteissa torilla järjestettävän tapahtuman (iisalmi.fi/kesa-iisalmen-torilla) yhteydessä, joihin ovat yleensä kuuluneet esimerkiksi maakuntajuhlat, kirppispäivät, sekä iltatorit.

Iisalmen tori - Iisalmen harmonikkakerho - nähtävää Iisalmella.

Iisalmen harmonikkakerhon (facebook.com/iisalmenharmonikkakerho) esitys torilavalla (Iisalmen kesätori).

Live-esiintyjiä voi nähdä kesän mittaan iltaisin (säävarauksella) myös Raatihuoneen Toripaviljongissa (facebook.com/RaatihuoneenToripaviljonki), joka on sekä kesäravintola että paikkakuntalaisten ja turistien yhteinen olohuone rennolla meiningillä.

Raatihuoneen Toripaviljonki - Iisalmi nähtävyydet.

Raatihuoneen Toripaviljonki.

Torilla vierailun yhteydessä kannattaa tutustua sen vieressä olevaan, vuodesta 1926 avoinna olleeseen Iisalmen kauppahalliin. Hallin tarjonta kattaa mm. kahvilan & lihatuoteliikkeen (facebook.com/vaisasenkotiliha) sekä lanka- ja lankakaupan (iisalmestakasin.fi) palvelut. Lisäksi Iisalmen matkailuneuvonta operoi rakennuksen tiloissa.

OLVI-panimomuseo (olvisaatio.fi/panimomuseo/) on Iisalmi nähtävyydet listalla vuonna 1988 avattu kohde, jossa pääset tutustumaan kaupungin 145 vuotta vanhaan perinteeseen oluen valmistuksessa sekä Olvin, ainoan itsenäisenä suomalaisena 1800-luvulta säilyneen panimon, taustoihin.

Olvi-panimomuseo Iisalmi - Iisalmi nähtävyydet.

Savon Laaturakennuksen museolle toteuttamia tiloja (OLVI-panimomuseo).

Museon näyttelyt muun muassa sisältävät olutesineistöä Suomesta ja muualta Euroopasta yli sadan vuoden ajalta, valaisevat oluen valmistusta vaihe vaiheelta, sekä kertovat Olvin panimosuvun värikkäästä historiasta alueella.

Panimomuseo Iisalmi - nähtävää Iisalmella.

Ilman sisäänpääsymaksua oleviin näyttelyihin voi käydä tutustumassa omatoimisesti, mutta ryhmät (min. 4 henkilöä) voivat etukäteistilauksella varata myös ilmaisen opastuksen museoon, joka toimii Olvin modernin panimon kupeessa sijaitsevassa Olvi-oluthallissa.

Food & Co. Olvi-oluthalli - Iisalmen nähtävyydet.

Food & Co. Olvi Oluthalli (OLVI-panimomuseo).

Museokierroksen päätteeksi voit nauttia buffetlounaan ainutlaatuisessa, museon yhteydessä toimivassa Food & Co. Olvi Oluthalli -ravintolassa (facebook.com/FoodandcoOlviOluthalli).

Nähtävyyksistä aidon karjalais-ortodoksisen kulttuurin kokemuksen Iisalmessa saa illastamalla alunperin vuonna 1989 ortodoksisen seurakunnan rakennuttaman Hotel Golden Domen (goldendome.fi) suuressa salissa.

Hotel Golden Dome - Iisalmi nähtävyydet.

Hotel Golden Domen ravintolasali.

Hotellirakennus toimi aikaisemmin Evakkokeskus-museona, jossa esillä oli Karjalaan sotien jälkeen jääneiden ortodoksisten kirkkojen pienoismalleja sekä sodan jaloista evakuoituja ikoneja. Nykyään voit nähdä ikonit Kuopiossa kirkollismuseo Riisassa ja pienoismallit Iisalmessa ravintola Raatihuoneella (raatihuone.fi).

Hotel Golden Dome - Iisalmi nähtävyydet.

Hotel Golden Dome.

Paikallisten yrittäjien vuodesta 2016 omistama Hotel Golden Dome tarjoaa uniikin illaskokemuksen ravintolasalissaan, joka toimii myös hotellivieraiden aamiaishuoneena, ilmapiirissä, jossa keskeisessä roolissa ovat kreikkalaisen freskomaalarin Dimitrios Andonopuloksen käsialaa olevat bysanttilaishenkiset maalaukset ja Viktor Nikitenkon 1800-luvun perinteiden mukaisesti tekemät ikkunamaalaukset.

Lisäelämystä vierailuun tuo yöpyminen neljän tähden Golden Dome hotellissa, sillä sen arkkitehtuurissa ja harmonisessa sisustuksessa nykyaika kohtaa bysanttilaisen loiston, yksityiskohtina esimerkiksi käsinveistetyt huonekalut ja Konstantinopolissa valmistetut kylpyhuoneiden ja vastaanottotiskin marmorit.

Hotellilla käynnin yhteydessä samanteemainen karjalais-ortodoksinen kulttuurikokemus on tarjolla Profeetta Elian kirkossa (ort.fi/profeetta-elian-kirkko), joka on vuonna 1957 rakennettu Iisalmen ortodoksisen seurakunnan pääkirkko noin 110 metrin kävelymatkan päässä Hotel Golden Domesta.

Profeetta Elian kirkko Iisalmi - nähtävää Iisalmella.

Profeetta Elian kirkko.

Kirkko sisältää hienot sisätilat, erityisenä yksityiskohtanaan Vladimir Loupanovin ja Vasili Feodorovin vuosina 1994-1995 toteuttamat freskot, jotka edustavat 1100-1300 luvuilla yleistynyttä slaavilaista, vanhavenäläistä maalaustyyliä.

Myös kirkon vuonna 2000 valmistunut, bulgarialaisen Jordan Ivanovin tekemä kullattu ikonostaasi (alttarin ja kirkkosalin erottava seinä) on kokemisen arvoinen nähtävyys. Teoksen esikuvana on toiminut bulgarialaisen Rilan luostarin pääkirkon maailmankuulu ikonostaasi.

Ylä-Savon kotiseutumuseo (ylasavonkotiseutumuseo.fi) on Iisalmi nähtävyydet vaihtoehdoista aikamatka yläsavolaiseen elämään ja alueen asutuksen vaiheisiin aina viime vuosisadan suuriin sotiin asti.

Ylä-Savon kotiseutumuseo - nähtävää Iisalmessa.

Ylä-Savon kotiseutumuseo.

1700-luvulla rakennettuun, kestikievarina toimineeseen suureen savutupaan ja sen kellarikerrokseen rakennettu museon ilmainen, pysyvä, noin 4 500 esineestä koostuva päänäyttely on jaettu kolmeen eri teemaosioon.

Teemaosioista “Savutuvan elämää” esittelee 1700-1800-lukujen talonpoikaissäädyn arkea ja asumista; kellarikerroksen “Talonpojan työt”, vie kävijän Iisalmen seudun historiaan erätalouskaudelta kaskeamiseen ja maanviljelykseen ja edelleen 1800-luvun säätyläiskotiin; ja “Iisalmi sodassa” (myös kellarikerroksessa) osio kertoo omalta osaltaan elävästi, mitä Iisalmessa ja Ylä-Savossa tapahtui talvisodan syttyessä.

Ylä-Savon kotiseutumuseo - nähtävää Iisalmessa.

“Talonpojan työt” näyttelyä (Ylä-Savon kotiseutumuseo).

Kohokohtina pysyvässä näyttelyssä ovat mm. savutuvan yli 300 vuotta vanha valtava uuni, jonka on tarinan mukaan rakentanut talossa piileskellyt noita, harvinainen siipiruuhivene, keisari Aleksanteri I:n Iisalmen käynnillään käyttämät huonekalut, sekä talvisodan ajoilta olevat, tavallisten ihmisten näkökulmasta aikakautta kuvaavat korviketuotteet ja salakauppajulisteet.

Päänäyttelyä täydentävät ulkomuseon pihapiiri ja sen autenttiset historialliset rakennukset, kuten tuulimylly Lappetelästä, sepän paja ja hiiliaitta Iirannan Ihalasta, sekä nuottakota verkkoineen Lampaanjärven Pohjoislahdesta.

Aittarakennukset Ylä-Savon kotiseutumuseo - Iisalmi nähtävyydet.

Ulkomuseo-aluetta: eloaitta, liha-aitta ja vaateaitta (Ylä-Savon kotiseutumuseo).

Vuodesta 1964 avoinna ollut museo järjestää myös kerran vuodessa vaihtuvia näyttelyitä (facebook.com/YlaSavonKotiseutumuseo), joissa fokuksena on yläsavolaisen arjen ja maailmankuvan muuttuminen eri aikoina. Vaihtuvissa näyttelyissä on menneinä vuosina esitelty muun muassa valokuvia Iisalmesta 1990-luvun eri vuosikymmeniltä, 1800-luvun yläsavolaista maailmankuvaa ja kirjallisuutta, sekä Ylä-Savon karttojen historiaa.

Spa Hotel Runni (spahotelrunni.fi) on nähtävyyksistä suosittu kylpylä- ja kartanohotelli sekä lomakeskus upealla paikalla, inspiroivassa miljöössä Kiurujoen varrella, noin 20 km päässä Iisalmen keskustasta. Rentouttava lomakohde on hyvä paikka vaikkapa päättää vierailu Iisalmessa, kaupungissa, jonka yksi tavoitteista on olla maailman ensimmäinen “kiireneutraali” paikkakunta.

Spa Hotel Runni Iisalmi - nähtävää Iisalmessa.

Lomakeskus sijaitsee paikalla, jossa pulppuava “Runnin ihmelähde” (spahotelrunni.fi/ihmelahteella-since-1770/) on lääkinnyt paikallisia vaivoihinsa 1770-luvulta asti, sen ympärille rakennetun kylpylätoiminnan historian ulottuessa aina vuoteen 1904 saakka. Runnin ihmelähteen vettä saa yhä maistettua hotellin juomahuoneessa ja sitä on johdettu solisemaan myös kylpylän aulassa olevalle pienelle suihkulähteelle.

Majoitusvaihtoehtoihin Spa Hotel Runnissa kuuluvat sen entisöity, historiaa ja romantiikkaa huokuva kartanohotellirakennus vuodelta 1904, sekä moderni, vuonna 1980 valmistunut ja viime vuosina saneerattu kylpylähotelli, jonka hienoin huone, Valtioneuvos-sviitti, on nimetty hotellin rakentamisen promoottorina toimineen valtioneuvos Johannes Virolaisen mukaan.

Spa Hotel Runni - Iisalmi nähtävyydet.

Hotellin kylpyläosastoa (Spa Hotel Runni).

Hotellin kylpyläosasto sisältää sisätilojen altaiden ja niiden puitteissa sijaitsevan Hydrohex -virtuaalisen allasjumppapalvelun ohella ulkoporealtaan, perinteisen saunan, savusaunan, infrapunasaunan, suolahuoneen, kirkasvalohuoneen, sekä hyvinvointihoitolan palveluineen (hieronnat, jalka- ja kasvohoidot, perinne- ja erikoishoidot ja turvehoidot).


Spa Hotel Runni on erinomainen Iisalmi nähtävyydet kohde aktiiviloman (spahotelrunni.fi/hotellin-aktiviteetit/) viettoon, tarjoten mahdollisuuksia mm. veneily- ja kalastusreissuihin, SUP-lautailuun, kuntosalitreenaukseen, tai frisbeegolfin pelaamiseen. Välineitä erilaisiin aktiviteetteihin saa vuokrattua suoraan hotellin vastaanotosta.