Intian nähtävyydet

Intian nähtävyydet parhaimmistoa ovat Taj Mahal, Bahá’í Lootus temppeli, Punainen Linnoitus, Akshardham temppeli, ja Bollywood kiertokäynti.

Taj Mahal, joka on Intian Agrassa sijaitseva mausoleumi, omistettu Mughal Keisari Shah Jahan vaimolle, Mumtaz Mahalille, on usein kutsuttu maailman kauneimmaksi rakennukseksi, ja se symboloi Intiaa samaan tapaan kuin esimerkiksi Helsingin Tuomiokirkko symboloi Suomea.

Rakennus, joka sijaitsee Yamuna joen vieressä, vaati 20 000 rakennustyömiestä 23 vuoden rakentamisajalle, ennen valmistumistaan vuonna 1653.

Rakennuksen upea väri tulee sen valkoisesta marmorista, jonka lisäksi Taj Mahaliin on käytetty 28:aa erilaista arvokivilaatua, mukaanlukien jadea, kristallia, ja safiiria.

Taj Mahalin kohokohdista ylväin on sen pääkupoli, jonka läpimitta on 18,3 metriä, ja korkeus 24,4 metriä, keskellä rakennusta, ja jonka suoraan alla sijaitsee Mumtaz Mahalin hauta.

Taj Mahal on auki vierailijoille muina päivinä perjantaita lukuunottamatta.

Bahá’í Lootus temppeli (bahaihouseofworship.in) on maailman isoin Bahá’í uskonnon temppeleistä, ja se on ollut valmistumisestaan vuonna 1986 yksi maailman kuvatuimmista ja vierailluimmista rakennuksista.

Rakennus edustaa ekspressionistista arkkitehtuuria, ja rakennuksen merkittävin piirre on sen lootuskukan muotoinen design, johon sisältyy 27 marmoripeitteitteistä “kukanlehteä” kolmen ryhmissä niin, että rakennuksessa on kokonaisuudessaan yhdeksän puolta.

Punainen Linnoitus, joka tunnetaan myös Delhi Linnoitus nimellä, ja joka sijaitsee Shahjahanabadin keskiaikaisessa kaupungissa (osa modernia Delhiä), on vuodelta 1639, jolloin Keisari Shah Jahan rakennutti sen itselleen hallinnolliseksi palatsiksi.

Rakennuksen nimi on peräisin sen massiivisesta noin 2.5 kilometriä pitkästä muurista, joka on rakennettu punaisesta hiekkakivestä.

Rakennus on arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen yhdistelmä sekä Persialaista, Eurooppalaista, että Intialaista kultturia, joista osista myös laajemminkin moderni Intia on rakennettu.

Intian nähtävyydet parhaimmistoa on Akshardham temppeli (akshardham.com), joka on ollut Hinduismi uskonnon isoin rakennus maailmassa valmistumisestaan vuonna 2005.

Kompleksin tärkein yksittäinen rakennus on sen massiivinen keskusmonumentti, joka on rakennettu kokonaisuudessaan vaaleanpunaisesta hiekkakivestä sekä Italialaisesta Carrara marmorista. Sen yksityiskohtiin kuuluvat muun muassa noin 20,000 erilaista Hinduismin jumalapatsasta ja -maalausta, sekä 148 skaalaan veistettyä elefantti patsasta.

Kompleksi sisältää myös erilaisia näyttelyalueita Intian historiasta, yhden parhaista IMAX elokuvateattereista Intiassa, musikaalisen suihkulähteen, ja upeat puistomaiset temppelin puutarhat.

Bollywood kiertokäynti (bollywoodtours.in) Mumbaissa on monelle Bollywood-elokuvien ystäville Intian kierroksen kohokohta.

Bollywood, joka on hindinkielisen elokuvatuotannon keskus, viralliselta nimeltään Film City, tuottaa maailmalle vuosittain noin 900, enemmän kuin Kalifornia Hollywood.

Koska Bollywoodin elokuvien tuotanto on niin laajaa ja keskittynyttä, kiertokäynnin aikana on erinomaiset mahdollisuudet nähdä suurimpia Intialaisia filmitähtiä, kuten vaikkapa Aishwarya Rai, joka on myös entinen Miss Maailma.


Kiertokäynnille studioiden alueille pääsee käytännössä ainoastaan jollakin monista opastetuista kiertokäynneistä Film Cityn alueelle.