Irlanti nähtävyydet

Irlanti nähtävyydet parhaimmistoa ovat Skellig Michael saari ja sen luostari, Rock of Cashel kivilinnoitus, Moherin kalliot, Aran saaristo, sekä Dublinissa oleva Kellsin kirja.

Skellig Michael (Mikaelin kivi) saari ja sen luostari ovat jyrkkä, kivinen saari noin 15 kilometriä Kerryn maakunnan rannalta Irlannnissa.

600-vuoden ajan saaren luostari, joka on noin 230 metrin korkeudessa jyrkän seinämän huipulla, oli yksi tärkeimmistä luostareista Irlannissa.

Se rakennettiin vuonna 588, ja on nykyään yksi parhaiten tunnetuista varhaisista luostareista Euroopassa, mutta myös yksi vaikeiten saavutettavissa olevista luostareista.

Luostari on parhaimpia esimerkkejä siitä miten varhaiset Irlantilaiset kristityt, ja toisaalta myös Eurooppalaiset kristityt, elivät spartalaisissa oloissa.

Rock of Cashel kivilinnoitus (www.heritageireland.ie/en/South-East/RockofCashel/) on historinen linnoitus Cashelin kaupungissa, Munsterin maakunnassa.

Linnoitus toimi Munsterin kuninkaanlinnana useamman vuosisadan ajan enne Normannien invaasiota, jonka jälkeen se jälleenrakennettiin 1100- ja 1200-luvuilla nykyiseen kuntoonsa.

Linnoituskompleksi on yksi merkittävimmistä kelttitaiteen ja keskiajan arkkitehtuurin näytteissä koko Euroopan alueella. Linnoituksen kohokohtiin kuuluvat mm. sen pyöreä torni, joka kohoaa 28 metrin korkeuteen, sekä kuningas Cormacin kappeli.

Moherin kalliot sijaitsevat lähellä Doolinin kylää, Clare maakunnassa, ja ne ovat yksi dramaattisimmista luonnon nähtävyyksistä koko Irlannin alueella.

Kalliomuodostelmien suosituimpiin kohokohtiin kuuluvat 120 metriä korkea Atlantin valtamerestä nouseva muodostelma Hag’s Headin paikkeilla, sekä 214 metriä korkea kalliomuodostelma O’Brienin Tornin pohjoispuolella.

Selkeällä säällä voit nähdä kallioilta myös Aran saaret Galway Bayhin päin katsottaessa, kuin myös Connemaran laaksot ja kummut.

Moherin kallioiden läheisyydessä oleva O’Brien’s Torni on pyöreä kivitorni, jonka rakennutti Sir Cornelius O’Brien vuonna 1835, näköalatorniksi niille sadoille turisteille jotka jo tuolloin tulivat ihailemaan kalliomuodostelmia. Tornin huipulta voi nähdä Aran saariston, Galway Bayn, sekä Maum Turk vuoret.

Aran saaristo (aranislands.com), joka näkyy Moherin kallioilta, on yksi suosituimpia turistikohteita Irlannista, ja tunnetaan varsinkin paikkana kokea aitoa peri-Irlantilaista elämää.

Saaristo koostuu kolmesta saaresta, joista suurin on nimeltään Inishmore, toiseksi suurin Inishmaan, ja pienin ja samalla itäisin saarista on nimeltään Inisheer.

Englannin sijasta paikalliset puhuvat Aranin saarilla Irlantia, jolla on myös nimetty Aranin saaret ja nillä olevat kylät.

Aidon, perinteisen irlantilaisen elämän, johon kuuluvat Irlantilaiset lauluiltamat tansseineen varsinkin kesäisin, kokemisen lisäksi saarilla on mm. rautakauden aikaisia linnoituksia Inishmore saarella, joista kuuluisimmat ovat Dún Aengus ja Black Fort (Musta linnoitus).

Päästäksesi saarille voit käyttää jompaa kumpaa kahdesta lautta yhtiöstä jotka liikennöivät saarille Rossavealista: Aran Direct tai Island Ferries. Lauttayhteys on olemassa myös Doolinista Inisheer saarelle.

Useat turistit ostavat saarilta muistoksi varsinkin maailmankuulun Aran villapaidan, jonka suosio on kasvanut vuosi vuodelta.


VIDEO: Aranin saarten ja alueen kuuluisien villapaitojen taustojen esittelyvideo.

Dublinissa oleva Kellsin kirja (www.tcd.ie/Library/bookofkells/) on usein arvioitu Irlannin arvokkaimmiksi kansallisaarteeksi.

Se on kuvitettu latinankielinen manuskripti, joka sisältää neljä Uuden Testamentin gospelia, ja jonka tekivät kelttiläiset munkit noin vuoden 800 jKr. tienoilla.

Kirja on 340:n aukeaman kokoinen mestariteos länsimaista kalliografiaa ja edustaa myös kuvitukseltaan ainutlaatuista, Brittein saarille historiallisesti tyypillistä kuvitustapaa.

Teos sai nimensä siitä, että sitä säilytettiin vuosisatojen ajan Kellsin luostarissa.

Kirjaa säilytetään nykyään yhdessä Irlannin ja Euroopan kuuluisimmissa korkeamman asteen koulutuksen laitoksista, Trinity College yliopiston kirjastossa, joissa voit käydä tutustumassa siihen.


Kirjasto pitää näytillä tyypillisesti noin puolta olemassaolevista Kellsin kirjan sivuista esillä yhdellä kertaa.