Islanti nähtävyydet

Islanti nähtävyydet parhaimmistoa ovat Blue Lagoon geothermaalinen kylpylä, Geysir, Gullfoss vesiputous, Valassafari Húsavíkissa, ja Perlan Reykjavikissa.

Blue Lagoon geothermaalinen kylpylä (www.bluelagoon.com) on kenties suosituin turistikohde koko maan alueella, ja koostuu legendaarisista Islannin geotermaalisista vesistä, ollen osa laava muodostumaa.

Laguunin vesien on todettu olevan runsaita erilaisten mineraalien suhteen, ja yhdistettynä veden miellyttävään lämpötilaan, keskilämpötilan ollessa noin 40 °C, paikalla on maine erilaisten ihotautien helpottajana.

Kylpylään on helppo tehdä päiväretki esimerkiksi Reykjavikista käsin, sillä se sijaitsee laavakentällä Grindavíkissä, noin 39 km Reykjavíkin keskustasta.


VIDEO: Blue lagoon kylpylän tv-mainos.

Geysir, jota kutsutaan myös Suuri Geysir nimellä, on maailman vanhin tunnettu geyser lähde Haukadalurin laaksossa, Etelä-Islannissa.

Sana “geyser”, jolla kuvataan suihkun kehittävää kuumaa lähdettä, on tullut juuri tämän lähteen nimestä, ja se on myös ainoa islannin kielestä englannin kieleen otettu lainasana.

Historiallisesti Geysirin vesisuihku purkautui jopa joka 30 minuutin välein, mutta viime vuosina suihkujen tiheys on harventunut vain muutamaan suihkuun per päivä.

Tämän takia useimmat turistit käyvät myös läheisellä Strokkur geyserillä, joka on luotettavampi, ja suihkuaa muutaman minuutin välein, parhaimmillaan 30 metriä ilmaan. Alueella on kokonaisuudessaan noin 30 pienempää geyseriä ja kuumia lähteitä.

Islanti nähtävyydet parhaimmistoa on myös Gullfoss vesiputous, joka on valokuvatuin vesiputous Islannissa, sijaiten Hvítá joen kanjonissa lounas (etelä-länsi) Islannissa.

Vesiputouksen nimi tarkoittaa suomeksi “Kultainen Vesiputous”, ja se laskee 32 metrin korkeuden kahdessa majesteetillisessa eri vaiheessa (11 m ja 21 m).

Yleisin tapa käydä vesiputouksella on osana “Golden Circle” turistikiertoa, joita järjestävät useat turisti-operaattorit, ja joka reittinä kiertää kaikki Etelä-Islannin suosituimmat nähtävyydet, mukaanlukien Gullfossin, Geysirin, ja Þingvellirin kansallispuisto.

Valassafari Húsavíkissa, Pohjois-Islannissa, on yksi maailman varmimpia tapoja nähdä valas valassafarin aikana, sillä alue raportoi 95% onnistumisprosentin valaiden näkemisen suhteen alueen kesäisten valassafarien aikana.

Alueen muihin suosittuihin turisti toimiin kuuluu hevosratsastus Islanninhevosilla, yhdellä maailman vanhimmista hevosroduista, alueen karussa, mutta kauniissa maastossa.

Voit osallistua valassafarille Húsavíkin Valasmuseon (www.whalemuseum.is) avustuksella. Suosittua aikaa valassafari risteilylle on varsinkin kesä-elokuu, mutta retkiä järjestetään huhti-lokakuun aikana.

Perlan Reykjavikissa (www.perlan.is), on yksi Reykjavikin kaupungin tunnetuimmista maamerkeistä, ja muistuttaa kauniissa iltavalaistuksessa, kauempaa katsottassa, valtavan kokoista helmeä.

Perlan rakennus on Öskjuhlíð kukkulalla lyhyen matkan päässä Reykjavikista, ja sen alueella on yli 10,000 kuutiometriä näyttelytilaa.

Näyttelyjen ohella rakennus toimii pääasiallisesti erilaisten konserttien järjestämispaikkana.

Perlanin käyntiin kannattaa ottaa mukaan sen näköalatasanne rakennuksen 4:ssä kerroksessa. Näköalatasanteen tarjontaan kuuluu teleskooppeja jokaisella kuudella tasanteen kulmalla, ja teleskoopeilla nähtäviä näköaloja selvittäviä nauhoituksia on tarjolla viidellä kielellä.


Rakennuksen palveluihin kuuluvat myös kahvila, gourmet kauppa, ja lahjatavarakauppa, ympäri vuoden toimiva joululahjatavaraliike, ja ylimmän kerroksen pyörivä ravintola.