Istanbul nähtävyydet

Istanbul nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Topkapi palatsi, Hagia Sofia, Sininen moskeija, Bosporinsalmen näköalaristeily, sekä Istiklal kauppakatu.

Topkapi palatsi on entinen virallinen Ottomaani-sulttaanien hallitsijapalatsi, vuodesta 1465 vuoteen 1853.

Ottoman imperiumin kaaduttua vuonna 1921, Topkapi palatsista tuli imperiaalisen ajan museo, jota se on edelleen.

Palatsi kompleksi sisältää yhteensä satoja huoneita ja tiloja, mutta niistä vain tärkeimpiin on pääsy myös yleisöllä.

Palatsin kohokohtiin kuuluvat Ottomaani arkkitehtuuri, sekä laajat kokoelmat mm. posliiniesineitä, aseita, kilpiä, Ottomaani miniatuureja, Islamilaisia kalliografisia käsikirjoituksia ja muraaleja, sekä Ottomaani aarteita ja koruja.


VIDEO: Maailmanmatkaaja Rick Stevesin tekemä esittelykierros Topkapi palatsista.


VIDEO: Topkapi palatsin esittely.

Hagia Sofia oli valmistuessaan (537 jKr.) maailman suurin katedraali, ja säilytti asemansa yli tuhat vuotta Sevillan katedraalin valmistumiseen saakka vuonna 1520.

Myöhemmin, vuodesta 1453, katedraali toimi moskeijana, ja nykyään se on museo. Hagia Sophia on tunnettu varsinkin massiivisesta kattokuvustaan, ja rakennusta pidetään Bysanttilaisen arkkitehtuurin huipentumana.

Rakennuksen kohokohtiin kuuluvat sen monimuotoiset mosaiikit, marmori ovi yksityiskohtineen läntisessä galleriassa, sekä Pergamon marmori ruukku.


VIDEO: Esittely Hagia Sofiasta.

Sininen Moskeija, jonka virallinen nimi on Sultan Ahmed moskeija, on Turkin kansallinen moskeija.

Moskeija on yksi useammista moskeijoista joita kutsutaan “Sininen Moskeija” nimellä, johtuen sinisistä tiilistä joilla moskeijan sisäseinät on päällystetty.

Moskeija rakennettiin vuosien 1609 ja 1616 välillä, ja se edustaa merkittävää esimerkkiä klassisesta Ottomaani arkkitehtuurista, ja siitä on muodostunut yksi nyky-Istanbulin merkittävimmistä nähtävyyksistä.


VIDEO: Sinisen moskeijan esittely.

Bosporinsalmen näköalaristeily on ihanteellinen tapa nähdä tämän Aasian ja Euroopan erottavan salmen avulla osa kauneinta Istanbulia.

Euroopan puoleista osaa Turkista kutsutaan Rumeliaksi ja Aasian puoleista osaa Anatoliaksi.

Bosporinsalmen risteilyyn voi osallistua julkisilla lautoilla jotka kulkevat Bosporinsalmea pikin Eminönüsta Anadolu Kavagi:n lähelle Mustaa Merta.

Voit myös kulkea julkisella lautalla jotka kulkevat 45 minuutin välein Euroopan ja Aasian puolten väliä.

Näiden lisäksi Bosporin rannoilta lähtee erityyppisiä turisteille suunnattuja lauttoja, jotka menevät eri kohteisiin pitkin Bosporia.


VIDEO: Esittelyvideo tarjolla olevista Bosporinsalmen ristelyistä.

Istanbul nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös Istiklal kauppakatu, joka on yksi maailman kuuluisimmista historiallisista kauppakaduista, ja sijaitsee Beyoglun osakaupungissa Istanbulia.

Istiklal Caddesi on elegantti autoilta suljettu kävelykatu, noin 3 km pitkä, ja sen varrella on useita erinomaisia putiikkeja, musiikkikauppoja, kirjakauppoja, taidegallerioita, kahviloita, teattereita, kirjastoja, ja ravintoloita.

Kadun kohokohtia on myös sen 1800-luvulta peräisin oleva ainutlaatuinen turkkilainen arkkitehtuuri, alkaen keskiaikaiselta Genoese korttelilta eteenpäin Galata Tornille johtaen aina kuuluisalle Taksim Aukiolle.


Kävelyn sijasta voit myös ottaa historiallisen rautatievaunun, joka kulkee tien päästä päähän, kadun keskellä meneviä raiteita pitkin.