Istanbulin yliopisto

Istanbulin yliopisto on Turkin vanhin ja arvostetuin yliopisto, jonka juuret ovat yli 550 vuoden vanhat, sillä organisaatio perustettiin vuonna 1453.

Yliopisto perustettiin samana vuonna kun Ottamaanien valtakunta, johtajanaan sulttaani Mehmet valloittaja, valtasi Istanbulin Bysantilta, ja siten yliopisto on yksi 10:stä vanhimmasta Euroopassa.

Se oli myös maan ainoa korkeamman asteen opetuslaitos Turkin perustamisen aikoihin vuonna 1923, ja sitä pidetäänkin yhtenä modernin Turkin sivistyksellisistä kulmakivistä.

Istanbulin yliopisto Beyazit

KUVA: Yliopiston Beyazit kampuksen rakennuksien vaikuttava sisäänkäyntiportti aivan Suuren Basaarin lähellä osana Istanbulin vanhaakaupunkia. Kuvassa oleva aukio on nimeltään Beyazit aukio, jota kutsuttiin nimellä Forum Tauri antiikin Rooman periodilla, ja kuvan taustalla näkyvä torni on Beyazıt Torni, 85 m korkea historiallinen tarkkailutorni tulipaloja varten.

Yliopisto tunnetaan kansainvälisesti varsinkin ansioistaan modernien arvojen ja sosiaalisen kehityksen tutkimuksesta, ja on yksi johtavista eurooppalaisista tiede-yliopistoista.

Yliopisto koostuu kaikkiaan 17:sta tiedekunnasta, 12:sta opetuslaitoksesta ja harjoittelukoulusta, 13:sta instituutista, ja yli 30 tutkimuskeskuksesta.

Sen Beyazitin kampusalue historiallisella alueella Istanbulia on kuitenkin rakennuskompleksi josta yliopisto sai alkunsa.


Organisaatiossa opiskelee kerrallaan noin 60 000 opiskelijaa kohti B.A., M.A., tai Tohtorin tutkintoja.