Istiklal Caddesi kauppakatu Istanbul

Istiklal Caddesi kauppakatu Istanbul on yksi maailman kuuluisimmista kauppakaduista, ja tarjoaa lukuisia elegantteja kauppoja ja ravintoloita kolmen kilometrin kävelykadun pituudella.

Historiallisesti katua, joka on osa Beyoğlu kaupunginosaa, kutsuttiin nimellä Grande Rue de Pera, mutta nykyinen nimi, joka tarkoittaa “itsehallinnon katua” suomeksi, on peräisin vuoden 1923 uudistuksista maassa ja nimi on myös kunnianosoitus maan itsenäisyyssodalle.

Kadun nykyinen maine on kasvanut aina 1800-luvulta, jolloin eurooppalaiset matkalaiset, jotka kuvasivat kirjoissaan Istanbulia “Idän Pariisiksi” mainitsivat kadun puoleksi eurooppalaisen, puoliksi aasialaisen kulttuurin.

Istiklal Caddesi Istanbul Turkey

KUVA: Näkymä Istiklal Caddesi kävelykadulle sen historiallisen Genovalaisen kaupunginosa ja Galata tornin puoleiselta alkupäältä. Kuvan keskellä ihmisvilinässä näkyy myös kadun pituuden menevä historiallinen raitiovaunu.

Kadun varrelta löytyviin kohokohtiin kuuluvat mm. useat 1800-luvulta peräisin olevat Eurooppalaiset lähetystöt ja muita hienoja historiallisia rakennuksia.

Lähetystöt ovat olleet pääosin muussa käytössä pääkaupungin siirtymisestä Ankaraan vuonna 1923 alkaen, tosin mm. Ruotsin, Venäjän ja Hollannin konsulaatit ovat edelleen kadun varrella.

Kadun varrelta löytyy kauppojen lisäksi myös kirkkorakennuksia, kuten Neitsyt Maria Draperis (jonka alttarin päällä olevan Neitsyt Maria ikonin uskotaan kykenevän ihmetekoihin), joiden julkisivut ovat sisäpihoilla.

Ostoskatuna Istiklal caddesi tarjoaa hyvän valikoiman mm. elegantteja vaateputiikkeja, musiikkikauppoja, kirjakauppoja, taidegallerioita, elokuvateattereita, kahviloita, pubeja, yökerhoja, ja ravintoloita.

Kadun varrelta, sen sivukaduilta löytyviin lisämielenkiinnon kohteisiin kuuluvat mm. vuonna 1892 ovensa ensi kertaa avannut Pera Palace Hotel (www.perapalace.com), jossa ovat yöpyneet mm. Greta Garbo, Jackie Onassis, Mata Hari, ja Agatha Christie…


…sekä Mevlevi Tekkesi rakennus (Galip Dede Caddesi 15), jossa voit nähdä maailmankuulujen pyörivien Dervishien esityksen jokaisen kuun viimeisenä sunnuntaina klo 15.