Itävallan kaupungit

Itävallan kaupungit Wien, Graz, Linz, Salzburg, ja Innsbruck, jotka ovat maan viisi suurinta, yleiskuvaus.

Itävallan viisi suurinta kaupunkia (2011):

1. Wien, asukasluku: 1 723 000 (lähiympäristöineen 2419000)
2. Graz, asukasluku: 261 540
3. Linz, asukasluku: 189 367
4. Salzburg, asukasluku: 148 078
5. Innsbruck, asukasluku: 120 147

Wien
www.wien.info


VIDEO: Wienin matkailutoimiston kaupungista tekemä tv-mainos.

Wien on Itävallan pääkaupunki, ja muodostaa myös yhden maan yhdeksästä osavaltiosta. Kaupunki on ylivoimaisesti maan suurin, 9:ksi suurin koko EU:n alueella, ja maan kulttuurin, talouden, ja poliittisen elämän keskus.

Vuoden 2005 Economist lehden maailman kaupungeista tekemän tutkimuksen perusteella Wienin asukkaiden elämänlaatu on maailman parhain (yhdessä Vancouverin, Kanada kanssa) tutkituista 127:stä kaupungista.

Suosituimpiin Wienin nähtävyyksiin kuuluvat mm. Hofburg, Belvedere, jaSchönbrunn palatsit, Luonnonhistoriallinen ja taidehistoriallinen-museo,Stephensdom, Wiener Riesenrad maailmanpyörä, sekä Mariahilferstrasse.

Graz
www.graztourismus.at


VIDEO: Grazin kaupungin virallinen lyhyt esittelyvideo.

Graz, on maan toiseksi suurin kaupunki, ja Steiermark osavaltion pääkaupunki. Grazin profiili on maailmanlaajuisesti tunnettu varsinkin yliopistokaupunkina. Sen kuudessa yliopistossa on kulloinkin kirjoilla yli 44 000 opiskelijaa.

Grazi viehätystä lisää sen vanhakaupunki, joka on yksi parhaiten säilyneistä vanhoista kaupungin keskustoista Keski-Euroopassa, ja lisättiin vuonna 1999 UNESCO:n ihmiskunnan maailmanperintö listaan.

Muita suosittuja nähtävyyksiä kaupungissa koko vanhankaupungin alueen ohella ovat mm. panimona toimiva Schloss Eggenberg palatsi (www.schloss-eggenberg.at), gotiikan tyylisuuntaa edustava Herz Jesu Kirche kirkko (www.graz-herz-jesu.at), ja keinotekoinen metallisaari Murinsel (www.inselindermur.at).

Linz
www.linz.at/english/

Linz, kolmanneksi suurin kaupunki Itävallassa, ja Oberösterreich osavaltion pääkaupunki, sijaitsee noin 30 km kilometriä Tsekin rajasta, Tonavan molemmilla rannoilla.

Linz on alueellisesti tärkeä teollisuuden ja transportaation keskus. Varsinkin alueella toimiva Voestalpine AG teräskonserni on nostanut kaupungin maan talousvetureiden joukkoon, yhdessä entisen Chemie Linz kemikaaliyrityksen kanssa, joka nykyisellään toimii useina pienempinä yrityksinä.

Linz nähtävyydet suosituimpiin kohteisiin kuuluvat varsinkin sen Landstraße pääkatu, jonka kohokohtiin kuuluu mm. Dreifaltigkeitssäule (Pyhän kolminaisuuden pylväs), joka pystytettiin muistona ihmisille, jotka menehtyivät historiallisesta rutto-epidemioissa. Kaupungissa on myös maan vanhin kirkko, Sankt Martins (www.linz.at/english/Tourism/1146.asp), noin vuodelta 799.

Salzburg
www.salzburg.info


VIDEO: Salzburgin kaupungin virallinen johdantovideo kaupungin kohokohtiin.

Salzburgin kaupunki on neljänneksi suurin Itävallassa, ja Salzburgin osavaltion pääkaupunki.

Salzburg tunnetaan varsinkin vanhastakaupungistaan, joka tarjoaa upeaa, hienossa kunnossa säilynyttä barokki-arkkitehtuuria, ja vanha kaupunki onkin ollut UNESCO:n maailmanperintö listalla vuodesta 1997.

Muutoin kaupunki tarjoaa alppimaisen kaupunkikokemuksen, jossaWolfgang Amadeus Mozart syntyi ja jossa Sound of Music elokuvafilmattiin.

Salzburg on myös merkittävä kongressikaupunki, kuin myös yliopistokaupunki, sillä tarjolla on kaikkiaan kolme yliopistoa.

Suosituimpia Salzburg nähtävyydet kohokohtia ovat varsinkin Festung Hohensalzburg linna, Salzburgin katedraali, Getreidegasse ostoskatu,Mirabell ja Hellbrunn palatsit, sekä Kotkanpesä.

Innsbruck
www.innsbruck.info


VIDEO: Innsbruckin kaupungin hienouksien virallinen esittelyvideo.

Innsbruck, Itävallan viidenneksi suurin kaupunki, on Tirolin osavaltion pääkaupunki maan länsiosassa, ja kaupunkia usein kutsutaan Alppien pääkaupungiksi sen vuorien keskellä olevan sijainnin johdosta.

Kaupunki on maineikas talviurheilu keskus, ja siellä on pidetty varsinkin vuoden 1964 ja 1976 Talviolympialaiset. Alueellisesti se on merkittävä kulttuurin ja taloudellisen aktiviteetin keskus, ja turismi tuo kaupunkiin yli miljoona yöpymistä vuosittain.


Suosittuihin Innsbruck nähtävyyksiin kuuluvat Kaiserliche Hofburg (www.hofburg-innsbruck.at), Hofkirche kirkko (www.hofkirche.at), ja ainutlaatuinen Goldenes Dachl (Kultainen Katto) vuodelta 1500, josta on muodostunut kaupungin symboli, ja joka rakennettiin Pyhän saksalais-roomalaisen valtakunnan keisari Maximilian I:stä varten 2657:sta tulessa kullatusta kupari-tiilestä.