Itävallan parlamenttitalo Wien

Itävallan parlamenttitalo Wien on yksi vaikuttavimmista rakennuksista maan pääkaupungin keskustassa, ja tehty uusklassiseen antiikin Kreikan tyyliin, sisältäen Itävallan parlamentin istuntotilat.

Itävallan parlamenttitalo Wienissä valmistui vuonna 1883, ja sen pääsuunnittelija oli alunperin tanskalainen Theophil Edvard von Hansen, jonka muita huomattavia rakennuksia kaupungissa ovat Musikverein konserttitalo sekä Wiener Börse rakennus.

Hansen suunnitteli rakennuksen uuklassiseen tyyliin, joka toimii viitteenä demokratian Kreikkalaiseen alkuperään.

Rakennus on kooltaan yli 13 500 neliömetriä, ja toimii nykyään kansallisen sekä osavaltiohallinnon kokoontumispaikkana.

Parlamenttitalo Wien

KUVA: Yleiskuva parlamenttitalon pääjulkisivusta, kuvattuna rakennuksen edustalla olevan Volksgarten puiston laidalta.

Wienin parlamenttitalo

KUVA: Parlamenttitalon komea antiikin Kreikan teemoja jäljittelevä sisäänkäynti, jossa edustalla on Pallas Athenan, viisauden jumalattaren patsas.

Lähikuva Pallas Athene patsaasta Wien

KUVA: Pallas Athene patsas on kokonaisuutena suihkulähde, ja kokonaisuuden neljä alinta patsasta symboloivat historiallisen Itävalta-Unkarin valtakunnan neljää tärkeintä jokea: Tonava, Inn, Elbe, ja Vltava.

Itävallan parlamenttitalon patsaita Wien

KUVA: Uusklassiseen teemaan sopien nousu parlamentin yläparvelle on pitkin ramppia jota reunustavat muinaisen Kreikan jumalia esittävät patsaat.

Pallas Athene patsas Wien

KUVA: Pallas Athena, viisauden jumalatar, varjelemassa yli Wienin kaupungin. Patsaan jalkojuuressa olevat kaksi lähintä patsasta kuvaavat lainsäädäntöä ja hallintoa.

Uusklassiset kreikkalaiset pylväät Wien

KUVA: Palatsin Schmerlinplatzin puoleisen sisäänkäynnin antiikin Kreikan karyatidi (fi.wikipedia.org/wiki/Karyatidi) pylväät.

Palatsissa on kaikkiaan yli 100 huonetta, ja lisäksi kokonaisuuteen kuuluu komiteahuoneita, kirjastoja, auloja, ruokailutiloja, baareja, sekä kuntosalitiloja.

Rakennus on tärkeä myös varsinkin erilaisten valtion seremonioiden yhteydessä, joista tärkein on Itävallan presidentin virkaanvihkimis seremonia, sekä puhe kansalle kansallispäivänä kunkin vuoden lokakuun 26:s päivä.

Parlamenttitalo näki myllerryksiä varsinkin Itävalta-Unkarin valtakunnan aikoina, ja tuolloin yleinen tapa selvitellä riitoja eri edustajaryhmien välillä oli mm. mustepullojen heitto.

Tuolloin sanottiinkin, että Pallas Athenan patsas oli niin tympääntynyt valtion poliittiseen tilanteeseen, että patsaan selkä oli tarkoituksella käännettynä parlamenttiin päin.

Rakennus on täynnä tarkoituksellista symboliikkaa antiikin Kreikan ajalta, ja mm. sen katolla on useampia quadriga hevosvaljakkoja, joka kuvaa voittoa, ja valjakkoja ohjastaa voiton jumala Nike.

Palatsin rakennusmateriaali on myös tehty vastaamaan antiikin Kreikan malleja, ja pääasiallisena materiaalina toimi Laasin kylästä Tirolista hankittu valkoinen marmori, jota käytettiin myös viereiseen, upeaan Hofburgin imperiaaliseen palatsiin.

Parlamenttitalossa on sen katukerroksessa, Pallas Athenan patsaan takana ollut vuodesta 2005 toiminnassa vierailijakeskus, josta käsin voit osallistua vierailijakierrokselle palatsin sisätiloihin.


Lisätietoja löytyy Itävallan parlamentin virallisilta nettisivuilta osoitteessa www.parlinkom.gv.at.