Itävalta jääkiekko

Itävalta jääkiekko on maan toiseksi suosituin joukkuelaji jalkapallon jälkeen.

Österreichische Eishockeyverband (ÖEHV) (www.eishockey.at), eli Itävallan Jääkiekkoliitto perustettiin vuonna 1912, ja vuodesta 1923 se on järjestänyt ylimmän jääkiekkoliigan toiminnan, jonka vuotuinen voittaja on kruunattu maan jääkiekko-mestariksi.

Maan jääkiekkohistoria ulottuu kuitenkin aina vuoteen 1900, jolloin ensimmäinen virallinen jääkiekko-ottelu tapahtui Wiener Athletiksport-Clubin järjestämänä.

ÖEHV on organisoinut myös maan jääkiekon edustusjoukkueen toimintaa vuodesta 1913, ja edustusjoukkueen maailman-luokitus esimerkiksi vuoden 2009 kesäkuussa oli 16.

Maan historian suurimmat voitot jääkiekon saralla sijoittuvat 1920-ja 1930-luvuille, jolloin se voitti vuosina 1927 ja 1931 tuolloin pelatun Euroopan mestaruuden.

Lisäksi vuoden 1931 Jääkiekon Maailmanmestaruus turnauksessa maan edustusjoukkue sai pronssia Kanadan ja USA:n jälkeen.

Itävallan jääkiekon ylimmän sarjatason nimi on Erste Bank jääkiekkoliiga (www.eishockey.org) (2011) sponsorisopimusten perusteella, ja sen lisäksi maassa kruunataan kaksi muuta kansallista mestaria alemmissa sarjoissa, Nationalligassa ja Oberligassa.

Ylintä sarjatasoa on pelattu nykyisessä muodossaan Itävallassa kaudesta 1965/66 alkaen. Eniten mestaruuksia, 29, on sarjan vanhimmalla joukkueella, EC KAC:lla (www.kac.at), jonka kotikaupunki on Klagenfurt.


Erste Bank Eishockey Ligasta on muodostunut ajan kuluessa kansainvälinen liiga, jossa neljä liigan kymmenestä joukkueesta tulee Itävallan ulkopuolelta, yksi Sloveniasta, yksi Kroatiasta, yksi Tsekin tasavallasta, ja yksi Unkarista.