Itävalta jalkapallo

Itävalta jalkapallo on maan toiseksi suosituin urheilulaji, laskettelun jälkeen, ja sen ylin sarjataso, Itävallan Bundesliga, on yksi Euroopan tasokkaimmista pääsarjoista.

Maan jalkapallotoimintaa ohjaa Österreichischer Fußball-Bund (Itävallan Jalkapalloyhdistys), ÖFB. Yhdistys perustettiin vuonna 1904 ja on ollut FIFA:n jäsen perustamisestaan lähtien.

Maan korkein sarja, Bundesliga, pitää sisällään kaikkiaan kymmenen joukkuetta, ja maan toiseksi korkein sarja, Erste Liga (Ensimmäinen Divisioona) on 12 joukkueen sarja.

Kolmannen sarjatason Itävallan jalkapallossa muodostavat alueelliset liigat (Regionalliga), jotka on jaettu kolmeen alueelliseen divisioonaan: itäiseen (Regionalliga Ost), johon kuuluvat Wien, Ala-Itävalta, ja Burgenland, keskiseen (Regionalliga Mitte), jossa pelaavat joukkueet ovat osavaltioista Steiermark, Kärnten, Ylä-Itävalta, ja Itä-Tiroli, sekä läntiseen (Regionalliga West), jossa pelaavat joukkueet ovat provinsseista Salzburg, Tiroli, ja Vorarlberg.

Maan neljäs sarjataso on osavaltiotason liiga (Landesliga), jonka kakkosdivari, 2. Landesliga, on maan viides sarjataso joissain osavaltioissa.

Useimmissa provinsseissa löytyy kaikkiaan 7 tai 8 virallista sarjatasoa, mutta joissakin osavaltioissa, kuten Wienissä, virallisten tasojen alla on vielä epävirallisia, ÖFB:n ulkopuolisia, sarjatasoja.

Maan edustusjoukkue on päässyt pelaamaan kaikkiaan seitsemään FIFA World Cup turnaukseen, joista viimeisin oli vuonna 1998.

Maa pelasi Euroopan Mestaruus turnauksessa ensimmäistä kertaa vuonna 2008 kun se oli toinen turnauksen isäntämaista yhdessä Sveitsin kanssa.

Itävallan Bundesliga, joka pelattiin ensimmäistä kertaa 1974-75 kaudella, on nimetty kahden sarjatasonsa osalta “T-Mobile Bundesliga” ja “Red Zac Erste Liga” nimillä sponsorisopimusten vuoksi (2009).


Jalkapalloa maassa on tosin pelattu virallisten pelien muodossa aina vuodesta 1890 saakka, ja ensimmäiset Bundesligaa edeltäneet sarjat koottiin yhteen jo vuonna 1900.