Itävalta ruoka

Itävallan ruokakulttuuri tunnetaan varsinkin kahvilakulttuurin ympärille muodostuneista leivoksista, mutta niiden ohella maa tarjoaa etenkin Hofküche ruokia, joiden alkuperä on usein hoviruokina.

Useat Hofküche ruokalajit ovat varsinkin Itävalta-Unkarin valtakunnan ajoilta, ja tarjoaa kuuluisasti lukuisia variaatioita härkä/nauta- sekä sianliharuoista moninkirjavin vihannesten kera.

Itävaltalainen kahvilakulttuuri, joka tunnetaan varsinkin Wiener Kaffeehaus alakulttuurista, tarjoaa suurimman variaation sanalle “kahvi” koko Euroopan alueella.

Samoin juuri Wienin kahvilakulttuuri toi Eurooppaan tyylin, jossa on täysin normaalia asiakkaalle viipyä kahvilassa tunteja ja tutkia vaikkapa tarjolla olevia sanomalehtiä.

VIDEO: Deutsche Welle English kanavan tekemä wieniläisen kahvilakulttuurin esittely.

Itävalta tunnetaan myös eritoten erinomaisista leivonnaistaan, joita on tuottanut ns. “Mehlspeisen” leipomokulttuuri, jonka kuuluisiin tuotteisiin kuuluu esimerkiksi suklainen Sacherkakku.

Saksankielisen alueen perinteiseen kuuluu leivonnaisten suhteen sunnuntai-iltapäiväinen “Kaffee und Kuchen” (kahvi ja kakku) kävely.

Erilaisista kahviloista tarjolla ovat varsinkin “Konditorei”, joka erikoistuu kakkuihin, ja “Café-Konditorei” sekä “Bäckerei-Konditorei” tyyppiset kahvilat, joiden erikoisuuksiin myös kuuluvat erilaiset leivonnaiset, kakut, ja muut jälkiruoat.

Maailmanlaajuisen suosion saaneita Itävaltalaisia leivonnaisia ovat Sacherkakun ohella “Krapfen” (donitsit jotka on tyypillisesti täytetty aprikoosimarmelaadilla tai vaniljakastikkeella), sekä “Strudel”, kuten omenatäytteinen “Apfelstrudel”.

Itävallan ruokakulttuurissa on useita paikallisia muunnelmia, joihin ovat oman vaikutuksensa antaneet, sekä ruokalajien että ruuan valmistustapojen suhteen, varsinkin Unkarin, Tsekin, Balkanin, ja Ranskan keittiöperinteet.

Tyypillisiä Itävaltalaisia ruokia ovat Wiener Schnitzel (wieninleike vasikanlihasta), Schweinsbraten (paistetusta sianlihasta), Kaiserschmarren (pannukakkumainen jälkiruoka), Knödel (usein sisältäen täytettyjä peruna tai leipä palleroita), ja Tafelspitz (wieniläistyylisessä liemessä keitettyä naudan tai sianlihaa).

Myös Kärntner Kasnudeln (erilaisia täytettyjä nuudeleita Kärnten osavaltion tapaan) ja Eierschwammerl (kantarelli-sieniin pohjautuen) ruokalajit ovat tyypillisiä läpi maan.


Muista ruoista “Pez” karkit ja suklaiset “Mozartkuulat” keksittiin juuri Itävallassa.