Itävalta Sissi

Itävalta Sissi viittaa maan keisarinnan Elisabethin (1837-98) saamaan kansan antamaan lempinimeen.

Keisarinnasta tehtiin useita “Sissi” elokuvia varsinkin 50-luvulla.

Tosin oikea lempinimi ei ollut “Sissi” vaan “Sisi”, ja väärä kirjoitustapa on peräisin Romy Schneiderin tähdittämistä 50-luvun elokuvista.

Sissistä ei ikinä pitänyt tulla keisarinnaa, vaan hänen siskostaan Helenestä.

Kun 15-vuotias Elisabeth oli siskonsa mukana tutustumassa keisari Frans Joosef I:een tämän palatsissa, keisari rakastuikin yltäpäätä Sissiin, ja häitä vietettiin lyhyen aikaa myöhemmin.

Häitä, jotka pidettiin 24 huhtikuuta 1854, kutsuttiin vuosisadan häiksi, mutta Luxemburgissa vietetyn kuherruskuukauden jälkeen Sissin avioelämä oli kaikkea muuta kuin satumaista.

VIDEO: Habsburgien suvun imperiaalisten palatsien esittely, mukana myös kiertokäynti Sissin asuinhuoneistoihin. Asuinhuoneet toimivat nykyisin “Sisi Museum” museona.

Sissin elämää häiden jälkeen hallitsi varsinkin hovin muodollisuus ja sen virallisen elämän tyhjyys, joiden noudattamista valvoi hänen anoppinsa Sophie, jota Sissi vihasi.

Vuosikausia Sissiä kutsuttiin “maailman kauneimmaksi monarkiksi”, ja hän olikin vaikuttava näky lattialle ulottuvine hiuksineen ja hoikan vyötärönsä ansiosta, joka oli erittäin kapea suhteessa hänen 172 cm pituuteensa nähden.

Hoikkuuden ylläpidossa auttoi se, että Sissi oli innokas urheilija, jonka urheilulajeihin kuuluivat varsinkin ratsastus ja kävelyretket.

Hän myös esiintyi vain virheettömänä julkisesti, ja Sissiä ei myöskään myöhemmällä iällä maalattu muotokuviin, ettei hänen nuoruuden kauneutensa myytti murenisi.

Kauneuden ohella keisarinna Elizabeth tunnettiin myös älykkäänä naisena, sillä hän mm. hallitsi 11 vierasta kieltä, mukaanlukien Unkarin.

Avioliitto keisari Franz Josephin kanssa tuotti kaikkiaan neljä lasta, kolme tytärtä ja pojan, joiden koulutuksen otti hoitaakseen, vastoin Sissin tahtoa, Sophie-anoppi.

Avioliiton onnettomuuden vuoksi Sissi käänsi selkänsä monarkialle jaWienin kaupungille, ja alkoi tiheän matkustelun mm. Kreikkaan,Espanjaan, ja Englantiin.


Yhdellä näistä matkoista, Italian Genovaan, vuonna 1898, Sissi murhattiin puukotuksessa, joka oli tarkoitettu toiselle henkilölle.