Itävalta Tiroli herättää monenlaisia mielikuvia, joista päällimmäisinä ovat laajat vuoristot jäätiköineen, alppimaastot ja laaksot, sekä Innsbruck, joka on “Alppien pääkaupunki”.
Tirolin nimi juontaa muinaisesta Tirolin herttuaiden palatsista lähellä Merania, ja osavaltio sijaitsee Kärntenin ja salzburgin osavaltioiden vieressä itäänpäin, Italian etelään, Vorarlbergin osavaltion ja Sveitsin vieressä länteen, sekä Saksan pohjoiseen.
On olemassa itseasiassa kolme Tirolia, joista Pohjois-Tiroli ja Itä-Tiroli ovat osa Itävaltaa ja Tirolin provinssia, sekä Etelä-Tiroli, joka on ollut osa Italiaa vuodesta 1919.
Tirolin osista Itä-Tiroli on erittäin tärkeä alueellisesti varsinkin kuljetuskeskuksena sekä turismin kannalta, ja sillä on näiden toiminta-alueiden suhteen paljon yhteistyötä viereisen Kärntenin osavaltion kanssa.
Tirolin alueelle luonnetta antaa varsinkin Sveitsin rajalta Saksan rajalle menevä Inntalin laakso sivulaaksoineen, jotka kukin johtavat mahtaviin vuoristomaisemiin.
Osavaltio on myös tunnettu vuoristoläpikulku väylistään, joista tunnetuimmat ovat Brenner, Timmelsjoch, ja Arlberg.
Itse asiassa, ainoa väylä provinssiin joka ei käytä tällaista vuoristoläpikulkua on Inn joen kohdassa lähellä Kufsteinia, ja se onkin tärkein väylä provinssin teiden, moottoritien, ja rautatie-liikenneyhteyksien suhteen.
Tirolia pidetään myös Alppien ydinkeskuksena sen kautta Saksaan ja Italiaan olevien erinomaisten kulkuyhteyksiensä takia.