Itävalta viini

Itävallan viinituotannolla on pitkät perinteet maassa, ja viiniköynnösten kasvatus oli laajalti levinnyttä maassa jo muinaisen Rooman aikana, 400-luvulta eteenpäin.

Itävallassa on kaiken kaikkiaan noin 44 500 hehtaaria viininviljelykseen käytettyä maata, ja kasvatusalasta 85% tuottaa valkoviiniä ja 15% punaviiniä.

Kaikkein merkittävin osavaltio viinin tuotannon suhteen on Ala-Itävalta, ja varsinkin sen Weinviertel, Wachau (Kremsin ympäristössä), Wagram (Klosterneuburg) alueet, mutta myös Burgenland, Steiermark, ja Wienin provinssit tuottavat merkittäviä määriä viiniä.


VIDEO: Ala-Itävallan provinssin Weinviertelin alueen viinintuotannon esittely.


VIDEO: Ala-Itävallan provinssin Wachaun alueen viinintuotannon esittely.


VIDEO: Ala-Itävallan provinssin Wagramin alueen viinintuotannon esittely.


VIDEO: Burgenlandin provinssin viinintuotannon esittely.


VIDEO: Steiermarkin provinssin viinintuotannon esittely.

Wienin vierailun yhteydessä voit helposti käydä tutustumassa lähialueiden viinin, varsinkin valkoviinin, tuotantoon, varsinkin Sieveringin, Grinzingin, ja Nussdorfin esikaupungeissa.


VIDEO: Wienin provinssin viinintuotannon esittely.

Maan viinintuotannon laatua tarkkaillaan erittäin tiiviisti, ja maan viineistä löytyvä “Austrian Quality Wine Seal” sinetti takaa laadun ja viinin aitouden. Määritelmä “Wein aus österreich” puolestaan löytyy laatukontrolloiduista Itävaltalaisista pöytäviineistä.

Itävallan viinin laadun kontrollin määräävän lain mukaan kullekin viinipullolle tulee löytyä sen alkuperä, viinin rypälelaatu, ja tuotantovuosi.

Samoin Itävallassa tuottajan nimi, laatutaso, sekä alkoholin ja sokerin määrä tuotteessa tulee löytyä jokaiselle tuotetulle viinipullolle.

Eri viinityypeistä joita Itävalta tuottaa tarjolla on ns. Tafelwein (pöytäviini), Landwein (maalaisviini, vastaa Ranskalaisten “vin ordinaire” määritelmää), ja Qualitätswein, joka tuotetaan rekisteröidyistä rypäleistä vain yhdeltä Itävallan viinin tuotantoalueelta.

Lisäksi tarjolla ovat myös Kabinettwein, joka on erittäin korkealaatuista viiniä tiettyjen laatukriteereiden sisällä, sekä Prädikatswein, joka on tietyn maturiteetin ja vuosikerran omaavaa Qualitätswein laatua, jonka makeuteen ei ole vaikutettu sokerin määrää lisäämällä, vaan fermentaatioprosessiin vaikuttamisen kautta.


Maassa on tarjolla myös “Sturm” viinijuomia, joiden myyntiaika on vain 1 elokuuta – 31 joulukuuta kunkin satovuoden aikana.