Joensuun kaupungintalo

Joensuun kaupungintalo on kansallisarkkitehti Eliel Saarisen mestariteos vuodelta 1914 aivan kaupungin keskustassa.

Rakennus, joka sijaitsee upealla paikalla aivan Pielisjoen rannalla, edustaa Saarisen myöhäisjugend ja kansallisromantiikan tyylejä, joita edustaa tyylisuunnaltaan myös arkkitehdin Helsingin rautatieasemanrakennus.

Talon pääasiallinen rakennusmateriaali on julkisivun punainen tiili, ja yksityiskohtiin kuuluu myös graniitista tehty kivijalka, joka antaa rakennuksen kerroksille patsasmaisen olemuksen.

Joensuun kaupungintalo

KUVA: Näkymä kaupungintalolle sen edessä olevalta Vapaudenpuistosta, jossa sijaitsee kuuluisa Joensuun vapaudenpatsas.

Joensuu kaupungintalo patsaat

KUVA: Lähikuva kaupungintalon julkisivun patsaisiin, joiden tekijä on yksi Suomen historian kuuluisimmista kuvanveistäjistä, Johannes Haapasalo.

Rakennuksen julkisivun kohokohtiin kuuluvat varsinkin sen massiivinen torni ja julkisivun patsaat, jotka on suunnitellut Johannes Haapasalo, joka opiskeli aikanaan kuvanveistäjämestari Auguste Rodinin alaisuudessa.

Kaupungintalossa toimivat nykyisin kaupungin keskushallinto, kaupunginteatteri, joka on Euroopan unionin itäisin ammattiteatteri, ja ravintola.


Näistä Teatteriravintolan terassi on alueella suosittu varsinkin jazz- ja muiden klubityyppisten konserttien pitopaikkana, ja rakennuksen alakerran Teatteriklubilla tarjotaan puolestaan usein pienempimuotoisia live-konsertteja.