Joensuun taidemuseo

Joensuun taidemuseo tarjoaa taidetta aina muinaisesta Kiinasta keskiajan katoliseen kirkkotaiteeseen ja nykytaiteeseen.

Taidemuseo sijaitsee aivan kaupungin ytimen, Joensuun Kauppatorin läheisyydessä.

Museon näyttelytilat ovat arkkitehtuuriltaan uusrenessanssia edustavassa rakennuksessa vuodelta 1894, jonka on suunnitellut arkkitehti Theodor Decker, jonka muihin kuuluisiin rakennuksiin Suomessa kuuluvat mm. Liljendalin kirkko (1886) ja Aleksanterin kirkko, Tampere (1881).

Joensuun taidemuseo

KUVA: Taidemuseon upea rakennus kuvattuna sen edestä menevältä kirkkokadulta.

Joensuussa toimii kaikkiaan kolme kansallisesti tunnettua museota, taidemuseon lisäksi Pohjois-Karjalan museo (www.pohjoiskarjalanmuseo.fi, Carelicum, Koskikatu 5) sekä Joensuun Bunkkerimuseo (Virrantaus 7).

Taidemuseon tehtäviin kuuluvat lahjoituskokoelmien ja omien hankintojen kautta muodostetun kokoelman teoksien hoitaminen ja näytteillä pitäminen.

Taidemuseon tiloissa toimii myös taidemuseon kirjasto ja lehtileike-ja valokuva-arkisto.

Museon tehtäviin kuuluu kaupungin omistamista muista taideteoksista, kuten Joensuun vapaudenpatsaasta, huolehtiminen.

Taidemuseon kokoelmat koostuvat useita eri kokonaisuuksista, joiden kohokohtiin kuuluvat antiikin taide, Kiinan taide, 1800-luvun suomalainen maalaustaide, renessanssin madonnat ja myös suomalaiset ikonit.

Joensuu – taidemuseo
Kirkkokatu 23
80100 Joensuu
www.jns.fi/Resource.phx/sivut/sivut-museot/taidemuseo/lyhyesti.htx

Yksittäisistä teoksista suosituimpia nähtävyyksiä taidemuseossa ovat varsinkin Albert Edelfeldin “Pariisitar” ja Magnus Enckellin “Narkissos”.


Perusnäyttelyn lisäksi museossa järjestetään vuosittain erilaisia kokoelmiin liittyviä ja niitä täydentäviä kotimaisen ja ulkomaisen taiteen näyttelyitä.