Johanneksen kirkko Tartto

Johanneksen kirkko Tartto on 1300-luvulla rakennettu historiallinen kirkko kaupungin kävelykatukeskustan varrella.

Tarton Johanneksen eli Jaanin kirkko on rakennettu tutkimustietojen valossa usean periodin aikana 1200-luvun lopulta, ja nykyisen ulkomuotonsa rakennus sai valmistuessaan 1300-luvun loppua kohden.

Rakennuksen ulkomuodosta löytyy useita kohokohtia, kuten sen massiivinen länsitorni, jonka yläosa on rakennettu 1700-luvulla.

Johanneksen kirkko Tartto

KUVA: Johanneksen kirkon julkisivua Jaani-kadun varrella.

Johanneksen kirkko Ruutli katu Tartto

KUVA: Kirkon rakenteita nähtynä Tarton keskeisimmän kävelykadun, Rüütlin, varrelta. Sisäänkäynti kirkkoon on toiselta sivustalta.

Huomattava kohokohta on myös läntisen julkisivun kruunaava päätykolmio, jonka syvennyksissä on yhteensä 15 patsasta, ja tuomiopäivää esittävän ryhmän keskeltä löytyy Kristus-hahmo, jota ympäröivät Maria ja Johannes Kastaja sekä 12 apostolia.

Alunperin kirkkoa koristaneita poltetun savesta eli terrakotasta tehtyjä veistoksia oli yli 1000, joista vain osa on säilynyt nykypäivään asti.

Valmistuessaan kaikkein hienoin osa kirkkoa oli kuitenkin sen sisätila, varsinkin keskilaiva, mutta sisätilat tuhoutuivat pitkälle toisen maailmansodan aikaisessa palossa, vain osan koristeissa säilyessä tuholta.

Kirkko oli kärsinyt vaurioita jo aikaisemminkin, suuren pohjan sodan aikana vuonna 1708, jolloin tuhoutuivat etenkin (jälleenrakennettu) tornin yläosa, sekä keskilaiva ja kuorin holvit.

Kirkon sisätilojen kohokohdiksi muodostuvat nykyisellään varsinkin sen eteläsivun kappelit, mukaanlukien Chr. W. von Münnichin kappeli vuodelta 1746, sekä vuoden 1769 Ernst von Münnichin hautakappeli.

Jaanin Kirkko
Jaani 5
Tartu 51007
Aukioloajat: syyskuusta toukokuuhun ti-la klo 10-18, kesäkuusta elokuuhun ma-la klo 10-19
www.jaanikirik.ee

Rakennus on ollut merkittävä kirkko-arkkitehtuuritaiteen näyte koko Euroopan mittakaavassa valmistumisestaan saakka, ja esimerkiksi vuoden 1558 Kölnissä ilmestyneessä Tilemann Bredcnbachin kirjassa rakennelma mainitaan korkeiden taiteellisten ansioidensa johdosta.


Kirkon kellotornissa on kesäkauden auki oleva näköalatasanne, 30 metrin korkeudessa (jonne vievässä nousussa on 135 askelmaa), tarjoten Toomemäen ohella parhaat näkymät yli Tarton vanhankaupungin siluetin.