Juuka

Juuka Pohjois-Karjala nähtävyyksiä, kuten Puu-Juuka, Juuka kirkko, Paalasmaa Saaristo, Myllymuseo, Juuka Vuokko tsasounat, Tulikivi kivimuseo, ja Vuokonjärven kanava.

Yksi parhaiten tunnettuja nähtävyyksiä Juuan kylän alueella on sen historiallinen keskus, joka tunnetaan Puu-Juuka nimellä.

Puu-Juuka käsittää kirkonkylän vanhan raitin johon kuuluvat Vanhantie, Apteekintie, Kirkkotie, ja Rakkaudenkuja.

Puu-Juuan alueella on myös Juuan Myllymuseo, joka sijaitsee Juuan läpi virtaavan Juuanjoen Herralankosken vieressä, ja jolta löytyvät hyvin säilyneet vesimylly koneistoineen, myllärin tupa, perinteinen karjalainen aitta, savusauna ja uittoränni.

Juuka kirkko on alueen tunnetuin maamerkki, joka on rakennettu vuosina 1850-1851, suunnittelijanaan arkkitehti C.A. Gustavsson.

Juuan kirkon kohokohtiin kuuluu mm. sen alttaritaulu, joka on Kaarlo Kiljanderin (1885) tekemä jäljennös A. von Beckerin maalaamasta tulipalossa tuhoutuneesta kaavin kirkon alttaritaulusta ”Kristus ristillä”.

Paalasmaa Saaristo on kolmen saaren muodostama kuvankaunis vapaa-ajan viettoalue, joka sijaitsee osana Pielisen vesistöä.

Paalasmaan saariston pääsaari on Paalasmaa, joka on myös Suomen korkein saari (225,2 m) ja saarella käydessä kannatta vierailla saaren korkeimmalla kohdalla saarta olevassa näköalatornissa.

Saaristoon mennessä Juuan mantereen alueen ja Paalasmaan Hirvisaaren väliä liikennöi lossi, mutta muiden saarien väliin on rakennettu tie.

Juuka Vuokko tsasounat ovat muisto alueen ortodoksi uskon vaikutuksesta, sillä alueella on toiminut useita ortodoksisia luostareita, joista jäljellä ovat tsasounat, eli ortodoksiset rukoushuoneet.

Tsasouneja Juuasta löytyy Profeetta Elian tsasouna, Pyhän ristin ylentämisen tsasouna Pyötikössä, ja Keski-Vuokon kalastajatsasouna.

Voit lukea lisää Juuan tsasouneista Ortodoksisen kirkon esitteestä (PDF muodossa) osoitteessa:

www.ort.fi/fi/kirkko_palvelee/srk/nurmes/esite_os.pdf

Tutustuessa alueen tsasouneihin, tarjolla on myös Vuokonjärven kanava, joka tehtiin Vuokonjärven tason alentamisen vuoksi uuden viljely-alan käyttöönsaamiseksi.

Upea paikka nähdä kauneinta osaa kanavaa on mm. näköalapysähdys matkalla kohti Keski-Vuokon kalastajatsasounaa.

Tulikivi kivimuseo ja kivikeskus (www.kivikeskus.com) ovat olennainen osa nyky-Juukaa, joka tunnetaan myös “kivenpyörittäjän kylänä” juuri alueen kiviteollisuuden taustan takia.

Kivikeskus on ainutlaatuinen nähtävyys, jossa tiede, taide ja kiviteollisuus kohtaavat. Osana kivikeskusta ovat kivikauppa ja tehtaanmyymälä, joista voit hankkia mukaan erilaisia lahja-, käyttö- ja sisustusesineitä alueen vuolukivestä.

Myllymuseo Juuka

Myllymuseo Juuka on hyvin säilynyt museoalue, joka dokumentoi Juuanjoen Herralankosken myllytoimintaa aina 1870-luvulta.

Myllymuseo Juuka

Puu-Juuka

Puu-Juuka on Juuan kirkonkylän historiallinen keskusta, jossa on ollut asutusta aina 1500-luvulta saakka.

Puu-Juuka

Juuan kirkko

Juuan kirkko joka rakennettiin vuosina 1850-51, on yksi upeimmista puukirkoista Pohjois-Karjalan alueella.

Juuan kirkko

Juuan kirjasto

Juuan kirjasto on vaikuttava vuolukivinen rakennus vuodelta 1993, joka toimii yhtenä alueen kulttuuritoiminnan keskuksista.


Juuan kirjasto