Jyväskylä nähtävyydet

Jyväskylä nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat Alvar Aalto -museo, Taulumäen kirkko, Harjun näköalatorni, Kauppakatu ostoskävelykatu, sekä sisävesiristeily Päijänteellä.

Alvar Aalto -museo (www.alvaraalto.fi) on ollut Jyväskylässä vuodesta 1966, toimii Aallon suunnittelemassa vuonna 1973 valmistuneessa rakennuksessa, ja esittelee Aallon arkkitehtuuria, jonka alueena Jyväskylä on tullut kuuluisaksi (mm. Aallon suunnitteleman kaupunginteatterin jaJyväskylän Yliopiston rakennusten ansiosta).

Museon toimintatapa on olla kaikenlaisen Aalto-informaation keskus, ja rakennuksessa järjestetään erilaisia Aalto-aiheisia näyttelyitä ja keskus tuottaa myös Aaltoon liittyviä kirjallisia julkaisuja.

Pysyvänä näyttelynä vaihtuvien teemanäyttelyiden lisäksi museo pitää pysyvästi esillä Alvar Aallon elämäntyöstä kertovaa näyttelyä.

Museon kokoelma koostuu noin 1,500 tallenteesta Alvar Aallon elämästä, kuten hänen suunnittelemiaan huonekaluja, valaisimia, lasiesineitä, maalauksia ja rakennusten pienoismalleja, sekä suuresta Aalto –piirustuskokoelmasta, johon kuuluu noin 200,000 originaalipiirustusta ja suunnitelmaa.

Taulumäen kirkko (jklmaasrk.fi/kirkot_tutuksi/taulumaen_kirkko/), joka valmistui 1929, on Jyväskylän tunnetuin kirkko, ja sijaitsee Taulumäen kaupunginosassa.

Arkkitehtuuristaan ja taideteoksistaan tunnetun rakennuksen suunnitteli arkkitehti Elsi Borg.

Suurin osa kirkon sisällä olevasta taiteesta on taidemaalari Paavo Leinosen käsialaa, ja niiden kohokohtiin kuuluvat alttarin yläpuolella olevat enkelimaalaukset sekä ylimmän parven reunalle maalatut raamatulliset henkilöt.

Harjun näköalatorni on yksi Jyväskylän tunnetuimmista nähtävyyksistä, ja se on jääkauden aikana muodostunut kumpumainen luonnonmuodostuma, jonka laella on vesitorni, joka toimii myös näköalatasanteena, ja josta on panoramiset näkymät yli Jyväskylän ja Jyväsjärven.

Paikka on tunnettu myös dramaattisista kiviportaista jotka johtavat ylös kummulle, ja joita kutsutaan “Neron portaiksi” Oskar Neron nimen mukaan.

Vaikka Vesilinna-vesitornissa toimii myös ravintola, puistomainen Harjun alue on myös ihanteellista paikkaa nauttia omista piknik ruoista kesäiltapäivänä.

Kauppakatu ostoskävelykatu (jyvaskyla.fi/kaupunkikeskusta/kavelykatu) on toiminut koko Jyväskylän pääkatuna ja ostosten teon keskuspaikkana koko kaupungin historian ajan, aina vuodesta 1837 saakka.

440 metriä pitkän kävelykadun päivittäiseksi vierailimääräksi on arvioitu noin 80 000 kaupunkilaista ja vierailijaa, ja se on paikallisten elämässä paikka tulla tapaamaan ystäviä, shoppailla, ja viihtyä.

Mikä lisää kävelykadun viehätystä talvisin on se, että sen kadusta noin 5000m2 on lämmitettyä aluetta kaukolämpöverkon paluukierrosta olevalla vedellä.

Jyväskylä nähtävyydet kohokohtiin kuuluu myös sisävesiristeily Päijänteellä (paijanne-risteilythilden.fi/risteilyt_jkl.htm) keväästä syksyyn, jonka voit tehdä useamman erilaisen risteily-yrityksen avulla Jyväskylän satamasta.

Lähisisävesiristeily, joka kestää muutaman tunnin ja jonka aikana näet kauneinta sisävesialuetta Jyväskylän ympärillä ruokailun ohessa on yksi suosituimmista tavoista tehdä tällainen risteily.


Jyväskylästä on kuitenkin mahdollista tehdä myös pitempiä sisävesiristeilyjä, vaikkapa etelää kohti aina Lahteen saakka pitkin Päijännettä, tai pohjoiseen läpi kuuluisien Päijänteen sulkujen, kohti Suolahtea ja takaisin, joka reittinä risteillen vie noin 10 tuntia.