Jyväskylän kauppatori

Jyväskylän kauppatori on 55 myyntipaikan kokoinen tori kaupungin ydinkeskustan alueella.

Yliopistonkadun varrella oleva Jyväskylän tori sijaitsi alunperin, 1900-luvun lopulle, nykyään Kirkkopuistona olevan alueen kohdalla, Kunnallistalon edessä.

Nykyinen kauppatori oli alkuun yksinkertainen hiekkakenttä, jota kutsuttiin Hevostoriksi.

Jyväskylän kauppatori

KUVA: Kauppatori nähtynä Harjun Vesilinnan 34 m korkeasta näkötornista.

Torikunkku kauppahalli kauppatori Jyväskylä

KUVA: Torialue kaupunkäyntiaikojen ulkopuolella. Tori on avoinna kaupankäynnille 15.5 – 31.8. klo ma – pe klo 7-15 ja la klo 7-14, sekä 1.9 – 14.5. ma – la klo 7-14. Taustalla näkyvä rakennus on torin viereen 1980-luvulla rakennettu, arkkitehti Martti I. Jaatisen suunnittelema kauppahalli.

Torikunkku Jyväskylä

KUVA: Torin keskellä on vuodesta 1989 ollut Veikko Hirvimäen 12 metriä korkea graniittipatsas, “Torikunkku”, joka on omistettu Otto Toivaiselle (1892-1962). Otto Toivainen oli Alvar Aallon Lyseon aikainen luokkatoveri, joka (Aallon kertoman) legendan mukaan karkasi merille, seilasi Fidzi-saarille, jossa hän nai kannibaalikuninkaan tyttären, kohosi kuninkaaksi ja lopulta jumalaksi. Nälänhädän koetellessa saarilla oli tapana, että kuningas joutuu ensimmäisenä pataan, joten Oton oli livistettävä saareltaan, ja asettui asumaan New Yorkiin. Aallolla oli tapana vähätellä omia saavutuksiaan huomauttamalla “Toivaisen Otto oli sentään kuningas ja sen lisäksi vielä jumala”.

Aluetta kuitenkin muutettiin nykyiseen muotoonsa kun se kivettiin 1920-luvulla ja torin Väinönkadun ja Yliopistonkadun puoleiset penkereet tuettiin harmaakivimuurauksilla.

Alue koko suuria muutoksia varsinkin 1980-luvulla, kun torin alle rakennettiin pysäköintitila, ja aukion laitaan tuli vuonna 1988 kauppahalli, jonka toiminta kuitenkin loppui vuonna 2008.

Parhain aika vierailla torilla on kesäiseen aikaan, jolloin sen 55 myyntipaikkaa ovat tyypillisesti varattuja, ja torikaupan tunnelma on parhaimmillaan.


Torikauppaan kuuluu kesäiseen aikaan myös kaikkiaan kolme kahvilapistettä sekä jäätelönmyyntikoju.