Jyväskylän kaupungintalo

Uusrenessanssityylinen Jyväskylän kaupungintalo valmistui vuonna 1899 Carl Ludvig Engelin laatiman ruutuasemakaavan tärkeimmän korttelin kohokohdaksi.

Kaupungintalo valmistui vuonna 1899 lääninarkkitehti Karl Viktor Reiniuksen suunnitelmien pohjalta, uusrenessanssityyliin.

Rakennuksessa toimi valmistumisen jälkeen mm. maistraatti, raastuvanoikeus, rahatoimikamari, kirjasto ja lukusali, Suomen pankki, sekä huutokauppakamari.

Näiden lisäksi rakennus piti sisällään kaupunkilaisten juhlasalin ja ravintolan.

Jyväskylän kaupungintalo

KUVA: Kaupungintalo nähtynä sen edustalta menevältä vapaudenkadulta. Talon edessä olevat esteet liittyvät talon vuosien 2010-2012 restaurointiin ja kunnostukseen.

Kaupungintalon julkisivussa lukee vielä nykyisinkin “Kunnallistalo”, joka kertoo sen alkuperäisestä käyttötarkoituksesta (rakennusta kutsuttiin ensimmäiset 28 vuotta Kunnallistalon nimellä).

Rakennusta jälleenrakennettiin Jyväskylän kaupungin 100-vuotisjuhlia varten 1930-luvulla, jolloin sen julkisivua yksinkertaistettiin koristelultaan.

Julkisivussa oleva vaakuna valmistui myöhemmin, 1950-luvulla.

Myös sisätilat ovat käyneet läpi useita muutosvaiheita, joista merkittävä oli varsinkin vuosina 1979–1980 tehty restaurointi, jolloin sisääntuloaulan, portaikon ja juhlasalien koristemaalaukset palautettiin alkuperäiseen kuntoonsa.


1990-luvulta lähtien kaupungintaloa on asuttanut kaupungin johdon lisäksi hallintokeskus/keskuhallinto.