Kajaani nähtävyydet top 5 – nähtävää Kajaanissa

Kajaani nähtävyydet top 5 kohteita ovat Eino Leino talo, Kajaanin rauniolinna, Raatihuoneentori ja Kauppatori, höyrylaivaristeily, sekä Vuokatti.

Nähtävyyksistä Eino Leino talo (einoleinotalo.fi), noin 10 km päässä Kajaanin keskustasta, on kansallisrunoilijan Hövelö-nimisen synnyinkodin mukaisesti toteutettu, Leinon 100-vuotissyntymäpäiviä juhlistamaan vuonna 1978 jälleenrakennettu muistotalo.

Eino Leino talo Kajaani - Kajaani nähtävyydet.

Eino Leino talo.

Perinnetalo, joka on avoinna kesäisin vierailijoille, sisältää sekä Eino Leinon että toisen suuren suomalaisen kirjailijan, Elias Lönnrotin (joka asui Hövelössä 1834-1835) elämistä kertovan valokuvanäyttelyn, Leinon kirjojen näyttelyn ja Lönnrot-kirjaston, kesäkahvion, kulttuurimyymälän, sekä pihamaalla sijaitsevan Sofia Saaren veistämän Leinon rintakuvamuistomerkin.

Eino Leino muistomerkki Kajaani - Eino Leino talo.

Eino Leino muistomerkki (Eino Leino talo).

Lisäviehätystä Kajaani nähtävyydet käyntiin muistotalolla tuovat sen läheisellä Lystinurmi-ladolla kesäisin pidettävät valokuva- ja kuvataidenäyttelyt (facebook.com/EinoLeinotalo), pihapiirissä järjestettävät Paltaniemen kesäteatterin esitykset, kuin myös alueelta olevat avarat näkymät Oulujärvelle.

Eino Leino talo Oulujärvi Kajaani - nähtävää Kajaanissa.

Näkymiä Eino Leino -talon pihapiiristä Oulujärvelle.

Eino Leino talolta lähtee (ja sinne päättyy) lisäksi Kajaanin kaupungin 2 km pituinen Eino Leinon polku (kainuuneinoleinoseura.fi/eino-leino-polku/) kansallisrunoilijan elämän alkuvuosien keskeisiin maisemiin. Reitillä ei ole merkintöjä, joten netistä ladattava kartta on hyvä pitää käsillä koko kierroksen ajan.

Osana tutustumista Eino Leinon elämään Kajaanissa tilattavissa on ryhmille myös mm. 3 tuntia kestävä Eino Leinon lapsuusmaisemat -kierros (visitkajaani.fi/eino-leinon-lapsuusmaisemat-kierros/) ja “Kahvit Leinon kanssa” (einoleino.fi/kahvitleinonkanssa), jossa näyttelijä Sami Sainio toimii tilaisuuden isäntänä Eino Leinon roolissa, sisältäen kahvituokion herkkujen kanssa Eino Leino muistotalolla sekä noin 30 minuuttisen Eino Leinon runoesityksen.

Kajaanin rauniolinna (visitkajaani.fi/kajaanin-rauniolinna/) on historiallinen nähtävyys, sisältäen jäänteet Ruotsin kuningas Kaarle IX:n kaupungin suojaksi vuosina 1604-1619 rakennuttamasta, maailman pohjoisimmasta kivilinnasta, jonka venäläiset räjäyttivät Suuren Pohjan sodan aikana (vuonna 1716).

Kajaanin rauniolinna - Kajaani nähtävyydet.

Kajaanin rauniolinna.

Keskustassa, Kajaaninjoen varrella olevalla Linnasaarella sijaitsevaan rauniolinnaan, jolle Eino Leino omisti ensimmäisen runonsa tittelillä “Kajaanin linna“, on mahdollista tutustua vuoden ympäri omatoimisesti (vain merkityillä kulkureiteillä ja nurmialueella) ilman pääsymaksua, sinne kulkevan kävelysillan kautta.

Raunioiden puitteissa on erilaisia opastauluja, kertoen mm. tarinoita Kajaanin linnan historiasta, linnoitusta asuttaneiden ihmisten taustoista, sekä restaurointitöistä, joita on toteutettu 1890-luvulta alkaen.

Kajaanin rauniolinna kartta.

Metsähallitus ja Kajaanin kaupunki ovat tehneet raunioiden tutkimiseen kätevän, netistä ladattavissa olevan paikan esitteen sisältäen pohjakartan (luontoon.fi/kajaani/kartat), jota apuna käyttäen voi hahmottaa, missä esimerkiksi linnan tykkitornit, papintupa, tai vanha ruutikamari aikanaan sijaitsivat.

Elämää linnassa -lastenkierros - Kajaanin rauniolinna - Kajaani nähtävyydet.

Elämää linnassa -lastenkierros (Kajaanin rauniolinna).

Lisäksi Kajaanin kaupunki ja Kajaanin Matkailuoppaat ry järjestävät kesäisin ilmaisia, tunnin kestäviä opastettuja Elämää linnassa -lastenkierroksia (visitkajaani.fi/opastetut-retket-ja-kierrokset/) yli 5-vuotiaille vanhempien seurassa rauniolinnan puitteisiin. Kierrokselle, jonka aikana periodipukuihin pukeutuneet oppaat kertovat värikkäästi linnassa aikoinaan vietetystä elämästä, voi pukeutua myös pikku prinsessaksi tai prinssiksi sään salliessa.

Raatihuoneentori ja Kauppatori (facebook.com/kajaaninkaupunki) ovat Kajaani nähtävyydet joukossa kaupungin kesäelämän kaksi keskusta, joissa voi tehdä ostoksia, nauttia satokauden antimia ja herkkuja kuten Kainuun rönttösiä, jäätelöä, lettuja, sekä paistettuja muikkua, kuin myös viihtyä erilaisten tapahtumien & konserttien parissa.

Kohteista Raatihuoneentori (Linnakatu 16) on Kajaanin vanhin tori, jossa torikauppaa on käyty vuodesta 1899. Viehättävien myyntikojujen ohella paikan kohokohtiin kuuluu muun muassa kaupungin kuuluisin rakennus, vuonna 1831 valmistunut raatihuone, jonka on suunnitellut Helsingin presidentinlinnankin arkkitehtina tunnettu Carl Ludvig Engel.

Raatihuoneentori Kajaani - Kajaani nähtävyydet.

Raatihuoneentori.

Raatihuoneentorilla on lisäksi esiintymislava, hieno kesäinen suihkulähde, ja jouluaikaan havupukkeja. Kesäkuukausina lisätunnelmaa tuovat erilaiset tapahtumat, kuten kerran viikossa pidettävät, tunnin pituiset Lauluillat sekä osana Kajaanin Runoviikkoa (runoviikko.fi) järjestettävän Kajaanin Markkinakadun (sisältäen myös kävelykaduksi muutetun Kauppakadun) torille tuomat esitykset.

Kajaanin Markkinakatu -tapahtuma - nähtävää Kajaanissa.

Kajaanin Markkinakatu -tapahtuma – näkymä Kauppakadulle.

Kauppatori (Urho Kekkosenkatu 14), joka avattiin kaupankäynnille vuonna 1914, on vakinaisen, kesäaikaan aamuvarhaisesta tarjolla olevan torimyynnin ohella merkittävien kausimarkkinoiden pitopaikka, mukaanlukien helmimarkkinat helmikuussa, Pietari Brahen markkinat toukokuussa, syysmarkkinat syyskuun 10. päivän tienoilla, sekä joulumarkkinat joulun alla.

Kauppatori Kajaani - Kajaanin nähtävyydet.

Kauppatori.

Kuten Raatihuoneentorinkin suhteen, Kauppatori on etenkin kesäkuusta elokuuhun erilaisten tapahtumien keskus, tunnetuimpana noin puolentoista tunnin mittaiset, kerran viikossa (yleensä lauantaisin) järjestettävät Kauppatorin torisoitot.

Höyrylaivaristeily on monille Kajaanissa vieraileville yksi parhaista tavoista viettää aurinkoista kesäpäivää, vaihtoehtoihin kuuluessa muun muassa päiväristeily Ärjänsaareen, maisemaristeily Kajaaninjoelle, ja iltaristeily Oulujärvelle.

Risteilykohteista Ärjänsaari (vuokatti.fi/arjansaari-paratiisi-oulujarvella/), jota kutsutaan myös Kainuun omaksi rivieraksi, on uniikki, pitkistä hiekkarannoista ja korkeista dyynihiekkatörmistä tunnettu koko perheen lomasaari.

Ärjänsaari Kajaani - Kajaani nähtävyydet.

Köydenvetokilpailu Ärjänsaarella, taustalla S/S Kouta -höyrylaiva.

Ärjänsaaressa voi mm. retkeillä 10 km pituista saarta kiertävää reittiä pitkin ja uida, oheispalveluihin kuuluessa kesäkioskin ohella vuokrattavia mökkejä, useita nuotiopaikkoja ja keittokatos.

Kesäisin paratiisisaareen saapuvat lisänähtävyydeksi Metsähallituksen lammaspaimenet lampaineen.

Höyrylaiva S/S Kouta - Kalkkisillan laituriterassi Kajaani.

Höyrylaiva S/S Kouta Kalkkisillan laituriterassilla (facebook.com/Laituriterassi).

Risteilyt, jotka järjestää Oulujärven Laiva-Osakeyhtiö (oulujarviristeilyt.fi), tapahtuvat S/S Kouta -höyrylaivalla, lähtöpaikan sijaitessa suoraan Kajaanin keskustassa ja reittien kulkiessa läpi Kajaaninjoen sisältämien Lönnrotia ja Leinoa innoittaneiden maisemien.

Vuokatti (vuokatti.fi) on Kajaani nähtävyydet vaihtoehdoista päiväretkikohde noin 33 km päässä kaupungista sijaitsevaan lomakeskukseen, joka on tunnettu etenkin 13 rinteen, 150 hiihtoladun, sekä kolmen SnowParkin kokoisesta Vuokatinrinteet-laskettelukeskuksestaan, jossa kesäisin on mahdollista kokea alueen kauneutta maisemahissin avulla.

Kesäkauden läpi Vuokatti on suosittu aktiivilomaa etsivien pyöräily- ja retkeilykohde (pyöriä saa vuokrattua paikan päältä), lomakeskuksen nähtävyydet & kokemukset oheispalveluihin kuuluessa myös esimerkiksi maastoautosafarit, keilahalli & biljardisali, sisäaktiviteettipuisto SuperPark, skeitti- ja pumptrack-puisto, frisbeegolfrata Vuokatti Disc Golf Park, minigolf-rata, ammuntasimulaattori, Katinkullan championship-tason golfkenttä, ja paljon muuta.

Vuokatti maisemahissi - Kajaani nähtävyydet.

Vuokatinrinteiden kesäinen maisemahissi.

Yhtenä koko Suomen parhaista lomakeskuksista Vuokatti sisältää monipuolisen valikoiman tasokkaita majoitusvaihtoehtoja, suosituimpina kylpylähotelli Holiday Club Katinkulta (holidayclubresorts.com/katinkulta/), moderni Break Sokos Hotel Vuokatti (sokoshotels.fi/fi/sokos-hotel-vuokatti), sekä Vuokatti Sport Resort Hotel (vuokattisport.fi/resort/).


Pääset Kajaanista Vuokattiin oman auton lisäksi useilla päivittäisillä bussivuoroilla, jotka lähtevät reitilleen Kajaanin matkakeskuksesta. Voit tarkistaa ajankohtaiset aikataulut Matkahuollon (matkahuolto.fi) nettisivuilta. Vuokatissa on puolestaan mahdollista liikkua kohteesta toiseen SotKatti-paikallisbussilla (sotkamo.fi/paikallisbussi-sotkatti/).