Kalevan kirkko Tampere

Raili ja Reima Pietilän suunnittelema Kalevan kirkko Tampere on yksi kaupungin kuuluisimmista ja ainutlaatuisimmista nähtävyyksistä.

Kalevan kirkon rakentamista varten julistettiin 1960-luvun alussa suunnittelukilpailu, johon saapui kaikkiaan 49 ehdotusta.

Teosten joukosta voittajaksi julistettiin Reima Pietilän ehdotus.

Pietilä, joka suunnitteli lopullisen version yhdessä vaimonsa Railin kanssa, haki suunnitelmassaan inspiraatiota varsinkin historiallisesta kristillisestä symbolista, kalasta, joka näkyy varsinkin kirkon yleismuodossa.

Kalevan kirkko Tampere

KUVA: Kalevan kirkon pääjulkisivu kuvattuna sen edustalla olevasta Liisanpuistosta. Kirkkorakennuksen omaperäisyyttä alleviivaavat sen pystysuorassa suunnassa suorat, mutta vaakatasossa kaartuvat seinät, jotka korkeudellaan antavat kirkolle katedraalimaisen olemuksen.

Kalevala muistomerkki Liisanpuisto Tampere

KUVA: Kirkon edustalta löytyy Terho Sakin suunnittelema kuvan 4,5 metriä korkea pronssinen Kalevala-muistomerkki vuodelta 1973. Sakki halusi luoda teoksellaan, joka kuvaa mytologiaa maailman synnystä sotkan munasta, yhtäältä vastakohdan kirkon suorille pinnoille, ja toisaalta symbolisen kohtaamispaikan Suomen muinaisuskolle ja luterilaiselle kristinuskolle.

Kalevan kirkon rakennustyöt kestivät 1964 – 1966, ja lopullinen versio kirkosta valmistui 15% alkuperäistä suunnitelmaa pienempänä.

Julkisivultaan kirkko on vaaleaa tiiltä, jotka on valmistettu kaikkiaan seitsemästä erilaisesta englantilaisesta savilajista.

Ulkoisesti silmiinpistävin kohokohta on kirkon katolla oleva risti-kellotorni.

Paras aika ihailla kelloja on päivittäin klo 12 aikaan, jolloin voit myös kuulla niiden ääntä ns. “rauhankellot” sointien aikaan, joka on alunperin unkarilainen perinne.

Kirkkosalin sisätiloihin, jotka myös ovat Pietilöiden suunnittelemat, mahtuu maksimissaan 1200 seurakuntalaista, tosin 115 paikoista on varattu kuorolle.

Myös kirkon alttarissa on käytetty omaperäisiä elementtejä, kuten alttarin risti, joka ei ole täysin suora, vaan hieman kumartuva, symbolisoiden siunaavaa ja suojaavaa asentoa.

Alttarin ikkunan edestä löytyy massiivisen kokoinen symbolinen puuveistos-teos “Särkynyt Ruoko”. Teoksen aihe on otettu raamatun Jesajan kirjasta, jossa lukee:

“Särjettyä ruokoa hän ei muserra ja suitsevaista kynttilän sydäntä hän ei sammuta. Hän levittää oikeutta uskollisesti”.

Dramaattisen näköiset Kalevan kirkon urut valmisti Kangasalan urkutehdas vuonna 1966, ja urkujen 16 metriä korkea julkisivu on Pietilöiden suunnittelema.


Lähellä oleviin muihin keskeisimpiin Tampereen nähtävyyksiin kuuluvat esimerkiksi Tampereen ortodoksinen kirkko sekä Tampere-talo.