Kalymnos Kreikka nähtävyydet

Kalymnos Kreikka nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat mm. Pothian Agios Savvas luostari, pesusieni (spongia officinalis) työpaja, merellisten löydösten museo, Vathis, ja paikallinen ruokakulttuuri.

Agios Savvas luostari sijaitsee upealla paikalla Pothian kylän yläpuolella olevalla kukkulalla, ja se on nimetty saarella viimeiset elinvuotensa asuneen ihmeidentekijä-suojeluspyhimyksen mukaan.

Luostarin kohokohtiin kuuluvat siltä olevien hienojen panoramisten näkymien lisäksi myös rakennuksen upea kellotorni, pyöreät kupolit, sekä näyttävät sisätilat.

Luostari on avoinna päivittäin klo 10 – 14 ja 17 – 19, ja sille pääsee esimerkiksi bussilla, taksikyydillä, tai kävelemällä lyhyen mutta jyrkän reitin Pothiasta.

Pesusieni (spongia officinalis) työpaja on yksi parhaista tavoista tutustua alueen teollisuuteen pesusieni kasvien tuottajana.

Näiden tuotteiden työpajojen keskeisimmät keskukset löytyvät isommista kylistä kuten Pothia tai Massouri, joiden myymälöistä löytyy tynnyreittäin erilaisia luonnollisia pesusieniä tuliaisiksi saarella käynnistä.

Työpajojen antiin kuuluu muun muassa paikallisten asiantuntijoiden näytökset, joissa esitellään pesusienten keräämisen ja lopulliseen olotilaan työstämisen prosessia.

Vlychadiassa sijaitseva merellisten löydösten museo, viralliselta nimeltään “Valsamidi’s Museum of Ocean Finds”, esittelee paikallisen sukeltajien vuosikymmenten aikana Kalymnoksen vesistä tekemiä löydöksiä.

Museon tärkeimpiin esineisiin kuuluvat antiikin aikaisen kreikkalaisen laivan jäännökset sekä uurnat, jotka olivat sen lastina.

Nähtävillä on myös harvinaisia merellisiä eläinlajeja sekä sukeltajien ja pesusienten kerääjien käyttämää työkalustoa ja laitteistoa.

Vathis on pienikokoinen kylä saaren itäisellä rannikolla, josta löytyy kaunis “piilotettu” satama.

Kylä, joka sijaitsee noin 10 km Pothiasta, toimii saaren ainoan viherlaakson keskuksena, tarjoten mm. upeita appelsiini- ja sitruunapuita.

Vathisin luonnollisesti muodostunut lahti näyttää pitkälti fjordilta, ja on kristallinkirkkaine vesineen suosituimpia paikkoja käydä vaikkapa uimassa tai tutustumassa ranta-alueeseen melomalla.

Paikallinen ruokakulttuuri tarjoaa kreikkalaiselle saarikulttuurille tyypillisesti laajan valikoiman merellisiä ruokalajeja, mukaanlukien erilaisia mustekalasta tehtyjä kokonaisuuksia, kuten mustekala-kalapullat.

Ainutlaatuisina ominaisuuksina kalymnokselaiselle keittiölle ovat ruokalajit ‘krithines kouloures’ (eräänlainen korppuruoka, joka historiallisesti toimi pesusienten sukeltajien eväänä), ‘Mermizeli’ (‘krithines kouloures’ ja salaatti), sekä ‘karkani’ (salaattia ja paholaisrauskua majoneesikastikkeessa).


Paikalliseen ruokakulttuuriin kuuluvat myös juhlapäivinä syötävät erikoisruoat, kuten ‘Mououri’, joka on vuohenlihaa valmistettuna erityisessä keraamisessa astiassa.