Kanarian matkat

Kanarian matkat kuuluvat suomalaisten talvilomailijoiden kestosuosikkeihin varsinkin saarille Gran Canaria, Teneriffa, sekä La Gomera.

Kanariansaaret, jotka ovat yksi 17:stä autonomisesti hallinnoidusta osasta Espanjaa, sisältävät upeita luonnonnähtävyyksiä, vuoden ympäri lämpimän ja miellyttävän sään, ja valkohiekkaisia puhtaita rantoja.

Saaret sijaitsevat luoteeseen (pohjois-länsi) Afrikan mantereen rannikosta, 100 km länteen Marokon ja Länsi-Saharan rajasta.

Saaristoon kuuluvat yksittäiset saaret ovat (suurimmasta pienimpään): Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera, El Hierro, La Graciosa, Alegranza, Isla de Lobos, Montaña Clara, Roque del Este ja Roque del Oeste.

Vuosittain noin 12 miljoonaa turistia vierailee saarilla, joista 29% on brittejä, 22% espanjalaisia muualta maasta, ja 21% tulee Saksasta.

Saaren eri osista Teneriffa on suosituin yksittäinen lomasaari, top kolmen sisältäessä myös Gran Canarian saaren ja Lanzaroten.

Tärkein yksittäinen turistinähtävyys saarilla on Teiden kansallispuisto (Teneriffalla), 2,8 miljoonalla kävijällä. Puistosta löytyy mm. Espanjan korkein saari, ja maailman kolmanneksi suurin tulivuori (Teidevuori).

Upean luontonsa, kauniiden rantojensa, ja subtrooppisen ympäri vuoden lämpimän säänsä lisäksi saaret ovat suosittuja astronomisen tutkimuksen keskus, kiitos maantieteellisen sijaintinsa ja vuoristojensa korkeuden.

Tätä silmälläpitäen saarilta löytyy kaksi astronomista tutkimuskeskusta, Teiden observatorio (Teneriffalla) ja Roque de los Muchachos observatorio (La Palman saarella).

Suurin kaupunki saaristossa on Las Palmas, joka on ollut suurin kaupunki itse asiassa jo vuodesta 1768. Tärkeisiin kaupunkeihin lukeutuu myös La Laguna, joka on kokonaisuudessaan yksi UNESCO:n ihmiskunnan perintökohteita.

Kanarian matkat – saaristo

Yksittäisistä saarista Teneriffa on kaikkein suurikokoisin ja myös väkirikkain, yli 900 000 asukkaalla.

Teneriffalle suomalaisia tuovat sen hienojen rantojen ja upeiden hotelliensa lisäksi saaren pääkaupunki Santa Cruz de Tenerife, UNESCO:n maailman perintökohde, San Cristóbal de La Lagunan kaupunki, sekä Teiden kansallispuisto.

Lähes yhtä väkirikas on Gran Canarian saari, jolta löytyy noin 845 000 asukasta, ja saarten pääkaupunki ja isoin kaupunki, Las Palmas (377 000 asukasta).

Saarten tärkeimmät rannat löytyvät Gran Canarian saaren eteläosasta, mukaanlukien Maspalomain dyynit, ja toisaalta nähtävyyksiin kuuluvat myös saaren keskiosassa olevat vuoret Roque Nublo (1813 m) ja Pico de las Nieves (“Lumenhuippu”) (1949 m).

Hyvä aika tutustua saariin, Suomen talvikauden aurinkoon pakenemisen ohella, on esimerkiksi Santa Cruz de Tenerifen ja Las Palmasin karnevaalien aikaan, jotka kuuluvat kuuluisimpien Espanjan karnevaalien joukkoon ja joita juhlitaan helmikuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Kanariansaarilta löytyy yhteensä 8 lentokenttää, 2 merkittävää satamaa, sekä laaja verkosto autopistas-moottoriteitä ja muita teitä.

Päästäksesi saarelta toiselle, voit käyttää lentojen ohella suosittuja lauttakyytejä ja pikalauttoja, jotka kuljettavat sekä matkustajia että rahtia, kuten autoja.

Tyypillinen pikalauttamatka esimerkiksi La Palman ja Teneriffan välillä vie noin 2,5 tuntia, ja Gran Canarian ja Teneriffan välillä noin yhden tunnin.

Suurin lentokentistä on Gran Canarian kv. lentokenttä, jota käyttää vuosittain noin 10 miljoonaa asiakasta, mikä tekee siitä Espanjan 5. tärkeimmän lentoaseman. Suurin kaupallinen satama löytyy Las Palmasin kaupungista.


Muihin keskeisiin lentokenttiin saarilla kuuluvat Tenerife North lentokenttä (noin 4 miljoonaa asiakasta vuosittain) ja Tenerife South lentokenttä (noin 6 miljoonaa asiakasta / vuosi).