Kansallisooppera Helsinki

Kansallisooppera Helsinki on maan johtava oopperatalo, joka tuottaa oopperoita, baletteja sekä konsertteja.

Kansallisoopperan rakennus valmistui vuonna 1993 yhdelle parhaista paikoista Helsinkiä, lähellä Töölönlahtea sekä mm. Suomen Kansallismuseota ja Finlandia-taloa.

Ooppera tuottaa oopperoita, baletteja ja konsertteja etupäässä kansainvälisistä klassikoista ja uustuotannosta, mutta sen kulttuurilliseen merkitykseen koko maan kannalta yhtenä osoituksena on se, että se myös tuottamaan ainakin yhden suomalaisen oopperan kantaesityksen vuodessa.

Kansallisooppera Helsinki

KUVA: Oopperatalo kuvattuna sen kiviporttien läpi, Mannerheimintien ja Helsinginkadun kulmasta.

Oopperalla on esityksien tuottamista varten käytettävissään oma ammattilaisorkesterinsa, Suomen Kansallisoopperan orkesteri, joka koostuu kaikkiaan 112:sta soittajasta, sekä sen 60-jäseninen kuoro.

Tuotantoja varten oopperasolisteista 30 on vakinaisina oopperan toiminnassa mukana, joiden lisäksi kansallisooppera käyttää usein myös nimekkäitä vierailijoita.

Suomalainen ooppera on elänyt renessanssikautta aina 1970-luvulta saakka (käännekohdan muodostivat varsinkin Aulis Sallisen “Punainen viiva” ja Joonas Kokkosen “Viimeiset kiusaukset” oopperat), jonka osoituksena uusi oopperatalo rakennettiin.

Ennen uutta oopperataloa kansallisooppera toimi Aleksanterin teatterissa.

Ensimmäinen uuden oopperatalon kotimainen ooppera oli Aulis Sallisen “Kullervo”, ja ensimmäinen kantaesitys oli Erik Bergmanin “Det sjungande trädet” vuonna 1995.

Oopperatalon pieni näyttämö “Alminsali” tarjoaa suurempien tuotantojen vastapainoksi varsinkin kokeellisempia tuotantoja. Sen ensimmäinen ensi-ilta oli Tapio Tuomelan säveltämä “Korvan tarina”.

Suomen kansallisooppera – Helsinki
Helsinginkatu 58
00251 Helsinki
www.ooppera.fi

Oopperataloon on mahdollista tutustua opastettujen kiertokäyntien avulla, joiden tarkoitus on viedä kulissien taakse ja osoittaa miten paljon erilaista osaamista joudutaan tarjoamaan onnistuneen esityksen eteen.


Kiertokäynti kestää vuoden 2009 tietojen valossa yhden tunnin, ja niitä on tarjolla keskiviikkoisin klo 14:30 suomeksi. Muunkieliset opastukset ovat tarjolla sopimuksen mukaan.