Käppärän hautausmaa Pori

Käppärän hautausmaa Pori on vuodesta 1884 käytössä ollut hautausmaa, joka sisältää myös yhden kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä, Juseliuksen mausoleumin.

Vuodesta 1884 käytössä ollut Käppärän hautausmaa sijaitsee Käppärän kaupunginosassa, ja ennen paikan käyttöönottoa Porin hautausmaana toimi Hampustenmäen vanha hautausmaa.

Hautausmaata on laajennettu kahteen otteeseen, 1970- ja 1980-luvuilla, ja nykyisin pinta-alaa on kaikkiaan 18 hehtaaria, sisältäen noin 76,000 vainajan haudat.

Käppärän hautausmaa Pori

KUVA: Kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen pronssista vuonna 1954 valmistama Tyttö, lintu ja kala –suihkuallas, yksi hautuumaan tärkeistä muistomerkeistä. Tukiaisen tunnetuin teos on Marsalkka Mannerheimin ratsastajapatsas Helsingin keskustassa.

Käppärän hautausmaa Pieni kappeli Pori

KUVA: 1800-luvulla rakennettu historiallinen Pieni kappeli, toinen siunauksia varten tarjolla olevista kappeleista. Rakennuksessa on istumapaikkoja 40:lle hengelle.

Käppärän hautausmaa Iso kappeli Pori

KUVA: Toinen siunauskappeleista, Iso kappeli, valmistui 1900-luvulla, ja tarjoaa istuinpaikat kaikkiaan 240:lle hengelle.

Juseliuksen mausoleumi Käppärän hautausmaa Pori

KUVA: Käppärän hautausmaan tärkein muistomerkki on kuvan Juseliuksen mausoleumi, jonka Porilainen liikemies Fritz Arthur Jusélius rakennutti hautakappeliksi 11-vuotiaana kuolleen tyttärensä Sigridin muistoksi.

Käppärän hautausmaa on kansallisessa mittakaavassa merkittävä varsinkin ainutlaatuisten, historiallisesti arvokkaiden sukuhautojensa ja rakennustensa ansiosta.

Tärkeimpinä näistä historiallisista rakennuksista ovat 1800-luvulla rakennettu Pieni kappeli sekä 1900- luvulla valmistuneet Iso kappeli sekä Juséliuksen mausoleumi.

Siunaukset hautausmaalla tapahtuvat Käppärän Pienessä (vanhassa) tai Isossa (uudessa) siunauskappelissa.


Voit tutustua kappeleiden sisätiloihin paikkojen esittely panoraama kuvien avulla, osoitteessa www.porievl.fi/index.php/hautauspalvelut/siunauskappelit.