Keski-Amerikka nähtävyydet

Keski-Amerikka nähtävyydet parhaimmistoon kuuluvat Suuri sininen vajoama Belizessä, Poás tulivuori Costa Ricassa, Granadan koloniaalinen kaupunki Nicaraguassa, Panaman kanaaliristeily, ja Copán Maya rauniot Hondurasissa.

Suuri sininen vajoama Belizessä on vedenalainen vajoama aivan maan rannikon tuntumassa, jonka teki kuuluisaksi Jacques-Yves Cousteau, joka kutsui vajoamaa maailman 10 parhaimman laitesukelluspaikan joukkoon kuuluvaksi.

Paikka on saanut maailmanmainetta kauniista kristallinkirkkaista vesistään, sekä merellisistä eläimistä joihin saatat tutustua sukellusretken aikana, mukaanlukien jättimeriahveneet, hoitajahait (nurse sharks), sekä useita erilaisia lajeja riuttahai (reef shark) kaloja.

Vajoama, joka on läpimitaltaan yli 300 metriä suuri ja 125 metriä syvä, on maailman suurin lajissaan, ja kuuluu myös Belize valliriutta reservijärjestelmään (Belize Barrier Reef Reserve System), joka on listattu UNESCO:n toimesta maailman ihmiskunnan perintökohteeksi.

Tarkemmin otettuna Suuri sininen vajouma on luonnonihmeenä osa Majakkariutta (Lighthouse Reef) systeemiä, joka sijaitsee noin 97 km mantereelta, Belize Cityltä, helpon päivämatkan päässä.

Keski-Amerikka nähtävyyksiin kuuluu myös Poás tulivuori Costa Ricassa, joka on yksi maan, joka on kuuluisia luonnostaan ja monista luonnonihmeistään, kuuluisimpia turistinähtävyyksiä.

Poás on aktiivinen tulivuori keskeisellä osalla Costa Ricaa, ja sen kuuluisimpiin osiin kuuluvat tulivuoren yläosassa olevat kraaterijärvet.

Seikka joka on tehnyt tulivuoren erityisen suosituksi, on se, että voit käydä aina pääkraaterin reunalla saakka, esimerkiksi San Josesta lähtevien opastettujen käyntien avulla, ja paikalta löytyy myös merkittyjä reittejä kahden ei-aktiivisen kraaterin luokse.

Päänähtävyys, eli pääkraateri, on 289 metriä syvä, ja voit usein nähdä sen reunamilta pienen geysirin ja laavan purkauksia.

Pidä mielessäsi, että puisto on usein suljettuna vierailijoilta rikkikaasupäästöjen vuoksi, joten tarkista aina etukäteen kierroksen järjestäjältä että puisto on avoinna.

Keski-Amerikka nähtävyydet kohteista Granadan koloniaalinen kaupunki Nigaraguassa, on maan ja koko läntisen pallonpuoliskon vanhin koloniaalinen kaupunki.

Kaupunki on saanut mainetta suosittuna turismin kohdepaikkana, johtuen sen sisältämistä idyllisistä värikkäistä koloniaalisen ajan rakennuksista ja niiden koloniaalisesta historiasta aina vuodesta 1524 saakka.

Kaupunkia kutsutaan usein nimellä “Suuren Järven Suuri Sulttaani”, koska se sijaitsee Cocibolca järven, maailman 20. suurimman järven, luoteisrannalla.

Kaupungin päänähtävyyksiin kuuluvat sen koko maan hienommat koloniaalisen ajan arkkitehtuurin rakennukset, mukana kaupungin 6 pääkirkkoa, sekä laivaristeily läheisille Isletas saarille, joille laivoja lähtee Puerto Asese satamasta.

Suosituimpiin Keski-Amerikka nähtävyyskohteisiin kuuluu myös Panaman kanaaliristeily, joka on käynti kanaalilla joka yhdistää Karibian meren Tyyneen valtamereen.

Kanaalin läpiristeilyt on mahdollista tehdä erilaisilla aluksilla aina pienistä yksityisjahdeista isoisiin kaupullisiin risteilyaluksiin saakka.

Kanaali rakennettiin Yhdysvaltalaisten johtamana projektina vuosina 1904–1914, ja kanaalin rakennustyömaan johtajana toimi Yhdysvaltain presidentin nimittämä George Washington Goethals.

Panaman kanaalin historia on dokumentoitu kahteen erilliseen museoon, joissa voit vierailla. Nämä kanaalimuseot sijaitsevat Casco Antiguossa, sekä Miraflores kanaalisululla.

Näistä kahdesta museosta Casco Antiguossa sijaitse museo on laajempi lähestymistavaltaan, kun taas Mirafloreksen museo (josta löytyy myös erinomainen ravintola rakennuksen huipulta, jolta on panoramiset näkymät viereiseen kanaaliliikenteeseen) tarjoaa teknisemmän lähestymistavan kanaalin historiaan.

Jos haluat tutustua kanaaliin ohjatun risteilyn avulla, voit osallistua joko osittaisen läpikulun tekevään risteilyyn, joka vie normaalisti noin neljä tuntia, tai voit osallistua kokonaan kanaalin läpimenevään risteilyyn, joka vie matkana noin kahdeksan tuntia.

Copán Maya rauniot Honduraksessa ovat jäänteitä muinaisesta Maya sivilisaatiosta, jonka yksi suurimmista keskuksista sijaitsi Copán:ssa yli tuhat vuotta sitten, ja nykyään paikka on yksi Keski Amerikka nähtävyydet parhaimmistoa.

Useimmat alueelle tulevat turistit käyttävät samannimistä lähikylää, Copan Ruinas, keskuksenaan, ja sieltä löytyykin joukko tarjolla olevia hotelleja sekä muita turisteilla tarkoitettuja palveluja.

Kokonsa suhteen rauniot ovat pienemmä kuin Tikal Maya rauniot Guatemalassa tai Teotihuacan Maya rauniot Meksikossa, mutta Copán pitää sisällään enemmän Maya-periodin veistosesineistöä kuin mikään muu esikolumbiaanisen ajan kaupunki Keski Amerikassa.


Raunioiden kohokohtiin kuuluu veistoksia, jotka esittävät muinaisia Maya hallitsijoita, hyvin säilyneitä hieroglyfejä, joihin kuuluu kuuluisa hieroglyfinen portaikko, sekä Maya museo, joka sisältää jälleenrakennetun Maya-periodin temppelin ja esineistöä periodin kulttuurista.