Keski-Porin kirkko

Keski-Porin kirkko on uusgoottilaisen tyylisuunnan kirkkorakennus vuodelta 1863, joka toimii Porin pääkirkkona.

Kirkko on Kokemäenjoen rannalla, Porinsillan vieressä sijaitseva uusgoottilainen kirkkorakennus, jonka ovat suunnitelleet G. T. Chiewitz ja Carl Johan von Heideken, ja jota rakennettiin vuosina 1859–1863.

Yksi rakennuksen silmiinpistävimmistä kohokohdista on sen 72 metriä korkea torni, jonka erikoinen valurautainen huippu valettiin aikanaan Björneborgs Mekaniska Verkstadissa.

Keski-Porin kirkko

KUVA: Kirkon julkisivua kuvattuna Eteläranta kadulta.

Keski-Porin kirkon torni

KUVA: Kirkkorakennuksen tunnetuin kohokohta on sen 72 m korkea valurautaisen huipun omaava torni.

Me olemme omatunto maan muistomerkki Pori

KUVA: Kirkkopuistossa oleva Aimo Tukiaisen suunnittelema “In Memorial” -teos vuodelta 1952, joka esittää viittä henkilöaihetta, nimeltään: “Isänmaa kutsuu”, “Etulinjoilla”, “Matkan pää”, “Risti kirkastuu”, ja “Elämä jatkuu”. Muistomerkissä lukee: “Me olemme omatunto maan”, kaatuneiden nimet, sekä vuosiluvut 1939-1940 ja 1941-1944.

Kirjurinluoto Keski-Porin kirkko

KUVA: Näkymä Kirjurinluodon kaupunginosassa olevalta vierasvenelaiturilta kohti kirkon rakennelmia.

Sisätiloiltaan kirkko edustaa 1800-luvun lopun kansallisromanttista tyylisuuntaa, ja sisätilojen hienouksiin kuuluvat muun muassa Magnus Enckellin lasimaalaukset vuodelta 1923.


Näkemisen arvoisia ovat myös hovimaalari R.V. Ekmanin maalaama Kristuksen ylösnousemusta esittävä alttaritaulu kuin myös 28-äänikertaiset G.A. Zachariassenin rakentamat urut vuodelta 1872.