Kiel Saksa nähtävyydet

Kiel Saksa nähtävyydet kohokohtia ovat Kiel Rathaus, Holstenstrasse ostoskatu, Botanischer Garten Kiel kasvipuutarha, Kiel Fjord risteily, ja Unterseeboot 995 museosukellusvene.

Kiel Rathaus on kaupungin vanha kaupungintalo, sen edustalla olevaa aukiota reunustavat myös vaikuttava Kielin oopperatalo, sekä kaksi pientä järveä (Kleine Kiel).

Kaupungintaloa rakennettiin vuodesta 1907 vuoteen 1911, jolloin siihen lisättiin myös sen kaupunkia symboloiva 106 metriä korkea torni, jonka design on jäljitelmä Venetsialaisesta Campanille tornista.

Kaupungintalosta löytyy toimiva paternosterhissi, jollainen Suomessa kuuluisasti on mm. Eduskuntatalossa Helsingissä.

Rakennuksen ylemmästä galleriasta on upeat näkymät koko Kielin satamaan, ja niinkin kauas kuin merimuistomerkille Laboen kylässä, noin 10 km päässä.

Holstenstrasse ostoskatu on yksi Saksan pisimmistä shoppailukaduista, ja tarjoaa laajan valikoiman hyviä putiikkeja ja tavarataloja, sekä erilaisia ravintoloita.

Kadun varrelta löytyvät Saksan vanhimmat kävelykatu-osuudet, kun vuonna 1953 osa kadusta varattiin jalankulkijakäyttöön.

Holstenstraße kadun lisäksi läheltä löytyy suuri tavaratalo Karstadt (www.karstadt.de), ja lyhyen kävelymatkan päässä Sophienhof ostoskeskus (www.sophienhof.de), jonka kohokohtiin kuuluu sen välimerellinen ravintola-aukio, sekä Quer Passage (www.quer-passage.de) ostoskeskus.

Holstenstrassen varrelta löytyy myös kaupungin virallinen turistitoimisto, Tourist-Information Kiel (www.kiel-sailing-city.de), uudelta kaupungintalolta, jossa voit varata vaikka lippuja eri tapahtumiin Kielissä.

Kadun pohjoisesta päädystä löytyy Alte Markt, vanha markkina-aukio, kaupungin historiallinen keskusta, jolta löytyy Nikolaikirche kirkko, joka on rakennettu 1200-luvulla, ja joka on vanhin jäljellä oleva rakennelma kaupungissa.

Kiel Saksa nähtävyydet suosikkeihin kuuluu myös Botanischer Garten Kiel kasvipuutarha (www.uni-kiel.de/nickol/botgar.html), joka on Kielin kasvipuutarhoista kuuluisin, ja sitä ylläpitää Kielin Yliopisto, osoitteessa Am Botanischen Garten 1,

Kielin maine kasvipuutarhakaupunkina ulottuu vuoteen 1668, jolloin ensimmäinen kasvipuutarha perustettiin Kielin linnan puutarha-alueelle.

Puutarha, joka on ollut avoinna yleisölle vuodesta 1985, tarjoaa noin 14 000 erilaisen kasvilajikkeen kokoelman erilaisissa ulkonäyttelytiloissa ja kasvipuutarhoissa yhteensä 8 hehtaarin alueella.

Kasvipuutarhan vaikuttavimpiin osiin kuuluu sen seitsemän puutarhan näyttelytila (kokonais alaltaan 3 000 m²), joissa on kasveja mm. trooppisilta alueilta, Välimereltä, Afrikan ja Amerikan aavikoilta, ja trooppisten merialueiden luota.

Kiel Fjord risteily on mahdollista tehdä usealla eri tyyppisellä laivalla.

Yksi suosituimmista tavoista tutustua Kielin kaupunkiin niin oleellisesti liittyvään merielämään on kuitenkin ottaa Fjord laiva Bahnhofsbruecke laiturilta, päärautatie aseman vierestä, josta niitä lähtee noin tunnin välein Laboeen, 10 km päässä.

Parhaimman valikoiman erilaisia risteilyvaihtoehtoja saa viralliselta turistitoimistolta (www.kiel-sailing-city.de/en.html), ja valikoimaan kuuluvat esimerkiksi 2 tuntinen satamaristeily ja risteily perinteisellä purjelaivalla pitkin fjordia.

Unterseeboot 995 museosukellusvene (www.u-995.com) Laboessa on yksi tarjolla olevien risteilyjen kohteista.

U-995 oli toimintavuosinaan vuodesta 1942 vuoteen 1945 eturintamalla, ja alus on ollut museolaivana vuodesta 1971.


Sukellusveneen vierestä löytyy 72 metriä korkea merimuistomerkki joka on omistettu Maailmansodissa menehtyneiden muistolle. Sen huipulla on näköalatasanne, josta hyvällä säällä näkee aina Kielin satamaan saakka.