Kirjurinluoto Pori

Kirjurinluoto Pori on kaupunginosa, joka tunnetaan varsinkin puistoistaan ja Pori Jazzin aikaisesta festivaalien päälavastaan.

Kirjurinluoto on paikallisten ja matkailijoiden suosima kesäinen piknikpuisto, josta löytyy muun muassa Pelle Hermannin leikkipuisto merirosvolaivoineen, luodon eläimet ja linnut, mahdollisuus minigolfiin, uimarantoja, sekä luontopolkuja.

Kirjurinluodon puistosuunnitelman teki aikoinaan kaupunginpuutarhuri H. Söderberg, englantilaisen tyylisuunnan mukaiseksi, ja alue on ollut kaupunkilaisten käytössä vuodesta 1886.

Eteläranta Kirjurinluoto Pori

KUVA: Näkymä Eteläranta kadulta kohti Kirjurinluodon kärkeä, Taavi-siltaa ja sen venepaikkoja, sekä taustalla olevia Porin historiallisen puuvillatehtaanrakennuksia.

Kirjurinluoto suihkulähde vierasvenelaituri Pori

KUVA: Kirjurinluodon itäistä rantaa, josta löytyvät mm. Kirjurinluodon vierasvenelaituri, 1700-luvulta oleva massiivinen ankkuri, sekä 17-metrin korkeuteen nouseva suihkulähde.

Pori Kirjurinluoto Taavi-silta

KUVA: Kirjurinluotoon pääsee keskustasta parhaiten kuvan Taavi-kävelysiltaa pitkin, jota ympäröivät venepaikat.

Kirjurinluoto ankkuri Pori

KUVA: Yksi Kirjurinluodon puiston kohokodista on luodon kärjessä oleva 1700-luvulta oleva ankkuri. Taustalla näkyvät Etelärannan kivitalokorttelit, jotka muodostavat upean uusrenessanssin henkeen 1800-luvun loppua kohti tehdyn kokonaisuuden.

Kirjurinluodon kahvila Pori

KUVA: Kahvila Koivu, jossa on hyvä levähtää 25 ha. kokoista Kirjurinluodon aluetta kiertäessä.

Kesäravintola Kirjuri Pori

KUVA: Kirjurinluodon kesäravintola, joka on avoinna nimensä mukaisesti vain kesäperiodin. Ravintolan jugend-tyylinen rakennus on valmistunut vuonna 1910.

Kirjurinluodon eläimiä Pori

KUVA: Kesäkautena Kirjurinluodon kohokohtiin kuuluvat myös luodolle tuodut eläimet, kuten kuvan kilit.

Kirjurinluodon kesäteatteri Pori

KUVA: Maanlaajuisesti Kirjurinluoto tunnetaan parhaiten kesäisistä tapahtumistaan ja festivaaleistaan, mukaanlukien Kirjurinluodon kesäteatteri, jolla on puistossa yli 450 henkilöä mahduttava katettu amfiteatteri.

Kirjurinluoto Arena Pori

KUVA: Porin Jazz-tapahtumaa vietetään suurelta osiltaan Kirjurinluodon avarissa maisemissa, ja kuvan alueelle nousee tapahtuman päälava, Kirjurinluoto Arena.

Kirjurinluoto opaste Pori

KUVA: Kaupunginosan alueelta löytyy useita havainnollistavia ja avuliaita opasteita eri kohteiden löytämiseen luodolta, joista kuvassaPormestarinsillan vieressä oleva opastetaulu.

Luoto, joka sijaitsee Etelärantaa vastapäätä Kokemäenjoen toisella puolella, tunnetaan myös Porin jazzfestivaalien konserttipuistona, jona se on toiminut jo vuodesta 1966 saakka.

Kirjurinluodon alueeseen kiinteästi kuuluva Hanhiluoto tarjoaa nähtävyyksinä kaupungin puutarhan, Hanhipuiston, joka on koko perheen näyttelypuisto, sekä Satakunnan Vihertietokeskuksen (www.pori.fi/vihertietokeskus).

Yksi hyvä tapa tulla Kirjurinluotoon on kaupunkijuna Porittaren (www.poritar.fi) kyydissä, joka liikennöi kesäperiodin läpi, säävarauksella.


Kaupunginosan palveluihin löytyy oma virallinen nettisivustonsa, osoitteessa www.kirjurinluoto.fi, josta voit tarkastaa myös ajankohtaisen, ympärivuotuisen tapahtumakalenterin.