Kitee nähtävyydet top 5 – nähtävää Kiteellä

Kitee nähtävyydet top 5 kohteita ovat Nightwish-näyttelykeskus, Kiteen kotiseutumuseo ja sotahistorialliset kohteet, Matkailukeskus Pajarinhovi ja Kiteen eläintarha, Näyttelykeskus Kitee, sekä keskikarjalaisen keittiön herkut.

Kohteista Nightwish-näyttelykeskus (nightwishstory.com) on vuodesta 2020 avoinna ollut, Kiteeltä maailmanmaineeseen nousseen, Suomen rockhistorian kansainvälisesti menestyneimmän yhtyeen, Nightwishin, tarinasta kertova ainutlaatuinen kokonaisuus.

Yli kymmenen miljoonaa levyä myyneen ja kahdeksan menestyksekästä maailmankiertuetta tehneen yhtyeen historiaa esitellään näyttelykeskuksessa bändiltä itseltään, lähipiiriltä, ja superfaneilta kerätyillä harvinaisilla materiaaleilla sekä mm. interaktiivisilla osioilla 3D- ja virtuaalitekniikan avulla.

Nightwish-näyttelykeskus Kitee - Kitee nähtävyydet.

Nightwish-näyttelykeskus.

Kohokohtiin kaksi kerrosta kattavassa näyttelyssä kuuluvat esimerkiksi demonauha, jonka avulla Nightwish sai ensimmäisen levytyssopimuksensa, äänitteet ja valokuvat yhtyeen alkuajoilta, instrumentit ja lavasteet maailmankiertueilta, bändin saamat musiikkialan palkinnot, kuin myös musiikkivideoilla käytetty rekvisiitta ja puvustus.

Nightwish-museo Kitee - nähtävää Kiteellä.

Koska Nightwish levyttää ja tekee kiertueita edelleen, pitäen muun muassa Kiteellä konsertin kesäkuussa 2023, keskuksen näyttelyt vaihtuvat, päivittyvät, ja täydentyvät jatkuvasti, tarjoten uusia elämyksiä vuosi vuodelta.

Kiteen kotiseutumuseo (kiteeseura.com/kotiseutumuseo/) on aikamatka paikkakunnan mielenkiintoiseen historiaan aina 1700-luvulta nykypäivään saakka yli 3 000 esineen ja kuuden osion kokoisella näyttelyllä.

Kiteen kotiseutumuseo - nähtävää Kiteellä.

Kiteen kotiseutumuseo.

Museon osioista esiin nousevat esimerkiksi Pontikka-näyttely, kertoen tämän Suomen pontikankeiton, “Kiteen kirkkaan”, historiallisen pääkaupungin viinanpolton menneisyydestä, sekä Sota Kiteellä -näyttely, jossa valotetaan kiteeläisten roolia varsinkin talvisodan rintamilla.

Pontikka Kitee - Kotiseutumuseo Kitee.

Pontikka-näyttelyä (Kiteen kotiseutumuseo).

Lisäksi kotiseutumuseon ulkoalueella on Kitee nähtävyydet hienoutena kaksi tykkiä, joista toinen on talvi- ja jatkosodan aikana lähitaisteluihin ja panssarivaunujen tuhoamiseen käytetty panssarintorjuntatykki, toisen ollessa jatkosodan aikainen, kuuden hevosen vetämänä taisteluissa käytetty 75 K 17 -kenttätykki. Ulkoalueella on myös samalta aikakaudelta peräisin oleva, laivojen ja sukellusveneiden tuhoamiseen tarkoitettu merimiina/sarvimiina.

Jatkosodan aikaisen 19. divisioonan tykistön muistomerkki - Kitee nähtävyydet.

Jatkosodan aikaisen 19. divisioonan tykistön muistomerkki (Mustalammentie 2, kuva muistomerkin julkistustilaisuudesta heinäkuussa 2021).

Sotahistoriaan liittyviin Kitee nähtävyydet kohokohtiin kuuluvat paikkakunnalla kotiseutumuseon näyttelyn ohella erilaiset, etenkin jatkosotaan liittyvät sotamuistomerkit, esimerkkeinä Mustalammen tienhaaran kolme muistomerkkiä (Mustalammentie 2, 15 km Kiteen keskustasta), Kuivalaisen kukkulan muistomerkki (Välivaarantie 46), ja Kumurin taisteluiden muistomerkki (Pahtaisentie 6).

Matkailukeskus Pajarinhovi (pajarinhovi.fi) on nähtävyyksistä Suomen kirkasvetisimpiin kuuluvan Pyhäjärven rannalla, noin 16 km päässä Kiteen keskustasta sijaitseva suosittu koko perheen lomakeskus, tarjoten majoitusta (hotellihuoneita, huviloita, mökkejä), kylpylän, ravintolan, tanssipaviljongin, eläintarhan, sekä erilaisia aktiviteetteja vuoden ympäri.

Matkailukeskus Pajarinhovi Kitee - Kitee nähtävyydet.

Matkailukeskus Pajarinhovi.

Pajarinhovin kylpylä, pinta-alaltaan Suomen suurimpia, sisältää muun muassa täyspitkiä uimaratoja, poreammeita, hieronta-altaan, monipuolisen lasten uintimaailman, kolme liukumäkeä – pisin 75 m – sekä rentouttavia saunoja ja höyrysaunoja.

Aktiiviloman viettämiseen lomakeskuksesta löytyy vaihtoehtoja mm. kalastukseen Pyhäjärvellä, hyviä polkuja marja- ja sieniretkiin, talvisin hoidettuja reittejä rekiretkiin moottorikelkalla / mönkijällä, sekä vuoden ympäri mahdollisuus oppia perinteinen ruoanlaittotaito Pajarinhovin karjalanpiirakkakurssilla.

Kylpylässä ja aktiviteeteissa vietetyn päivän jälkeen akkuja voi ladata Pajarinhovin ravintolassa, josta löytyvät niin karjalaisen keittiön a la carte -erikoisuudet, pitsat & hampurilaiset, noutopöytä (kahdella pääruoalla), kuin kesäaikaan päivittäin myös herkulliset paistetut Puruveden muikut.

Kiteen eläinpuisto - Kitee nähtävyydet.

Kiteen eläintarhan Riku-karhu (Matkailukeskus Pajarinhovi).

Matkailukeskuksen toimintaan lukeutuu lisäksi Kiteen eläintarha (kiteezoo.fi), lajissaan Suomen neljänneksi suurin, jonka sisältämän kahden kilometrin mittaisen maisemapolun varrella saat mahdollisuuden nähdä kaikkiaan 50 eri eläinlajia, noin 200 eläinyksilöä – esimerkiksi metsän kuningas Riku-karhun, ilveksiä, jakkeja, peuroja, alpakoita, villasikoja, riikinkukkoja, emuja, ja poroja.

Näyttelykeskus Kitee (kitee.fi/nayttelykeskuskitee) on kesäkuussa 2023 avattu, keskustassa sijaitseva, useasta osiosta koostuva mieleenpainuva nähtävyys.

Näyttelykeskus sisältää taidegallerian, pienoismallinäyttelyn ja pienoisrautatien, Arabia-astioiden ja Muumi-mukien näyttelyn, Kitee-Seuran ja perinnetoimikunnan rakentaman perinnehuoneen Kiteen seudun sotahistoriasta, sekä minikinon (lyhytelokuvia Kiteestä).

Perinnehuone - Näyttelykeskus Kitee - Kitee nähtävyydet.

Perinnehuone Kiteen sotahistoriasta (Näyttelykeskus Kitee).

Osioista pienoismallirautatie esittelee hienoja Kiteen, Puhoksen ja Kesälahden kohteita 3D-tulostettuina ja käsin rakennettuina pienoismalleina, kun taas suomalaisten kotien suosikkien, Arabia-astioiden 3 000 astian kokoelmasta esillä on vaihtuvalla teemallisella näyttelyllä aina noin 300 kappaletta.

Näyttelykeskus Kitee - Arabia-astianäyttely Kitee.

Arabia-astioiden näyttelyä (Näyttelykeskus Kitee).

Keskuksen pienoismallinäyttely on puolestaan kiteeläisten tekijöiden taidonnäytteitä erilaisista työkoneista nukkekoteihin ja galleriatilassa on vaihtuvilla näyttelyillä paikallisten pohjoiskarjalaisten taiteentekijöiden teoksia.

Monelle Kiteellä vierailevalle käynnin kohokohtiin kuuluvat keskikarjalaisen keittiön herkut, mukaanlukien EU:n nimisuojatusta Puruveden muikusta tehdyt kalaruoat, karjalanpiirakat, sekä perinteiset karjalaiset kukot variaatioineen, muun muassa puolukkakukkona.

Puruveden muikkuja Kitee - Kitee nähtävyydet.

Voissa paistettuja Puruveden muikkuja (ostettuna Matkailukeskus Pajarinhovin ravintolasta).

Sydänkarjalan alueella (Kitee, Rääkkylä, Tohmajärvi) paikallisherkkuja valmistavia paikkoja ovat esimerkiksi rääkkyläläinen Kotileipomo Anu Hyttinen (facebook.com/Leipomo/), jonka karjalanpiirakoita on syöty presidentinlinnan juhlissakin, sekä Kiteen Kotileipomo (kiteenkotileipomo.fi), valikoimissaan mm. liha-, muikku-, lanttu-, lohi-, ja perunakukkoja.

Kiteen Kotileipomo - Joensuun kauppatori.

Kiteen Kotileipomon myyntikoju Joensuun kauppatorilla.

Erilaisen näkökulman paikalliseen keittiökulttuuriin saa Kiteen Karhussa (raflaamo.fi/kiteen-karhu), joka edustaa karjalaista peijaisperinnetta moderniin malliin – asiakkaita viihdytetään ruoka- ja juomatarjoilun ohella teemaclubeilla, karaokella, sekä pop- ja rock-artistivierailuilla. Ravintolan sisustus on oma nähtävyytensä, inspiraatioinaan kiteeläinen luonto ja mystinen kalevalaisuus.


Lisäksi seudulla järjestetään etenkin kesän mittaan erilaisia Kitee nähtävyydet tapahtumia, joissa monessa keskikarjalaiset ruokaerikoisuudet ovat yksi teemoista. Yksi näistä tapahtumista on Kiteen Kesälahden Muikkumarkkinat (karjalankalamiehet.fi/muikkumarkkinat/), jossa paikallisten herkkujen, kuten paistettujen Puruveden muikkujen, ja kiteeläisten käsitöiden myyntipisteiden oheen löytyy viihdyttävää ohjelmaa.