Knoxvillen nähtävyydet

Katsaus Yhdysvaltojen Tennesseen osavaltion Knoxvillen kaupungin parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Three Rivers Rambler, World’s Fair Park, sekä Dollywood.

Knoxville ei tarjoa runsaasti nähtävyyksiä pelkästään kaupungin rajojen sisäpuolella, sillä lähialueilla on paljon tekemistä ja kokemista, mukaanlukien kohteet kuten Pigeon Forge ja Great Smoky Mountains.

Knoxville Tennessee Yhdysvallat.

Alueella on kaikkea aina huvipuistoista leiriytymisalueisiin, junaretkiin, museoihin, ja muihin ulkoilmaharrastuksiin saakka, sisältäen monipuolisesti vaihtoehtoja matkaajalle.

Knoxville oli kotipaikka vuoden 1982 maailmannäyttelylle, ja nykyään maailmannäyttelyn puisto on edelleen yksi seudun nähtävyyksiä.

Kaupungin ominaisin ikoni on Sunsphere, vaikuttavan näköinen näköalatorni, jolta on kattavat näkymät Knoxvilleen ja lähiseuduille.

Vierailijat voivat matkustaa ajassa taaksepäin esimerkiksi seudun “Historic Homes” kokonaisuuden avulla, tai tutustua itäisen Tennesseen menneisyyteen Museum of East Tennessee History -museossa.

Perheet voivat tuoda pikkuiset kävijänsä Muse-keskukseen, joka on käytännön taitoja korostava taide- ja tiedekeskus, tai viedä heidät junamatkalle Three Rivers Ramblerin kyytiin.

Noin 30 minuutin päässä Knoxvillestä sijaitseva Dollywood tarjoaa huvipuistolaitteita ja vesiliukuja, kun taas Great Smoky Mountains kansallispuisto on täydellinen kohde päiväretkelle tai perhepiknikille.

Urheilufanit voivat arvostaa Women’s Basketball Hall of Fame -keskusta, luonnonystävien kohteisiin kuuluessa Ijams-luontokeskus, aivan kaupungin rajojen äärellä.

Shoppailua, ruokailua, ja yöelämän viettoa varten alue sisältää lisäksi Market Square -aukion.

1) Three Rivers Rambler -junamatka

Three Rivers Rambler Knoxville Tennessee Yhdysvallat.

Three Rivers Rambler on junamatka, joka kulkee pitkin Tennessee-jokea Knoxvillen keskustasta ohi historiallisten nähtävyyksien aina “Three Rivers Trestle” kohteeseen saakka, jossa French Broad ja Holston -joet kohtaavat.

Tämä 90-minuutin pituinen junamatka on tarjolla yleensä lauantaisin, sillä arkipäivinä rata on rahtikuljetusten käytössä.

Jos olet Knoxvillessä Halloweenin tai joulupyhien aikaan, Three Rivers Rambler järjestää tällöin erikoisteemaisia junamatkoja.

Sinun tulee varata liput junamatkalle hyvissä ajoin, etenkin joulun aikaan, jolloin yksi matkustajista on joulupukki itse.

Mikäli junamatkoja ei järjestetä kun olet kaupungissa käymässä, toinen tapa nähdä Tennessee-joen varren nähtävyyksiä on “Star of Knoxville”, klassinen siipiratasalus, jonka kyydissä voi tehdä näköalakierroksia.

2) Great Smoky Mountains kansallispuisto (Great Smoky Mountains National Park)

Great Smoky Mountains kansallispuisto on Yhdysvaltain vierailluin kansallispuisto.

Nopeasti vaikutuksen tekevä kansallispuisto sisältää yli 210 436 hehtaaria alaa, 1182 km verran jokia, sekä 1287 km pituudelta maailman hienoimpiin kuuluvia patikointi- ja maastopyöräilypolkuja.

Parhaimmillaan Great Smoky Mountains vuoristojen huiput nousevat 1828 metrin korkeuteen, tarjoten unohtumattoman maalauksellisia näkymiä ja useita vierailijakeskuksia eri puolilla puistoa.

Kansallispuisto on alle tunnin ajomatkan päässä Knoxvillestä, joten sinun kannattaa varata piknik-lounastarvikkeet mukaan käynnille ja viettää päivä alueella kaikessa rauhassa.

Aktiviteetteihin puistossa kuuluvat kalastus, hevosratsastus, leiriytyminen, metsänvartijan johdolla tarjolla olevat ohjelmat, sekä villieläinten katselu.

Alueella majaileviin eläinlajeihin kuuluvat esimerkiksi mustakarhu, valkohäntäpeura, ja hirvi.

3) Dollywood

Dollywood on maailmanmaineen omaava huvipuisto, jonka yksi omistajista on Dolly Parton.

Itse asiassa, jos olet onnekas, saatat nähdä tämän country-musiikin legendan live-performanssin paikan päällä.

Perheiden suosiman huvipuiston kohokohtiin kuuluvat vuoristoradat, lasten huvipuistolaitteet, käsitöitä myyvät kojut, juna-ajelut, interaktiivinen museo, kuin myös monipuolinen valikoima ravintoloita ja snackbaareja.

Dollywoodin vesipuisto sisältää yli 23 huvitusta aina vilvoittelualtaista joenlaskuun ja vartaloliukuihin sekä laiskoihin jokiin saakka.

Löydät huvipuiston noin 48 km päässä Knoxvillestä, Pigeon Forgessa, tehden Dollywoodista helpon päiväretkikohteen.

Jos suunnittelet pidempää oleskelua huvipuistossa, tarjolla on (etukäteen varattavia) vuokramökkejä.

4) The Muse Knoxville

The Muse Knoxville on lapsiystävällinen, edullisesti hinnoiteltu museo täynnä interaktiivisia ohjelmia ja oppimiskokemuksia.

Museo sisältää lähes 371 m2 verran tilaa tutustuttavaksi, kaikenikäisten lasten löytäessä itseään kiinnostavia näyttelyitä.

Kokonaisuuteen kuuluu rakennuspaikka, jossa lapset voivat luoda autoja, tiiliä, ja rakenteita, tiedenäyttelyitä kuten tuulitunneleita ja mikroskooppeja, sekä “Kid Space”, täynnä ryömittäviä ja kiivettäviä leikkipaikkoja.

Museoon kuuluu lisäksi planetaario.

5) Naisten koripallon Hall of Fame (Women’s Basketball Hall of Fame)

Women's Basketball Hall of Fame Knoxville Tennessee Yhdysvallat.

Naisten koripallon Hall of Fame rakennuksen tunnistaa Knoxvillessä jo kaukaa, sillä julkisivua koristaa yli 10 tonnia painava, 9,14 metriä korkea koripallo, joka on sijoitettu lasisen portaikon huipulle, joka on rakennettu muistuttamaan koripalloverkkoa.

Knoxvillen keskustassa sijaitseva, 2972 m2 kokoinen Hall of Fame rakennus sisältää interaktiivisia näyttelyitä, joiden avulla voi oppia lisää urheilulajin historiasta aina sen alkuajoilta, vuodesta 1892 alkaen naisten koripallon WNBA-ammattilaissarjan perustamiseen saakka.

Hall of Fameen valittuihin yksilöihin kuuluvat esimerkiksi Yhdysvaltain olympiajoukkueen ja University of Tennesseen yliopistojoukkueen valmentaja Pat Summitt, olympiatähti Cheryl Miller, ja Aasian koripallosuuruus Shin-Ja Park.

Kokonaisuuteen kuuluu muistoesineitä kuten univormuja, ohjekirjoja, ja pokaaleja, kuin myös interaktiivinen näyttely, jossa voit testata taitojasi koriin heittojen, syöttöjen, ja pallon kuljetuksen suhteen.

Löydät tiloista lisäksi lahjatavara- ja muistoesinemyymälän kotiinviemisiä varten.

6) Itä-Tennesseen historiamuseo (Museum of East Tennessee History)

Itä-Tennesseen historiamuseo jäljittää alueen historiaa aina seudun alkuajoilta 1700-luvulla nykypäiviin saakka.

Museon opastetut kiertokäynnit sisältävät dokumentaarin ja lukuisia interaktiivisia näyttelyitä.

Kohokohtia teemallisten näyttelyiden suhteen ovat esimerkiksi “Trail of Tears”, “Davy Crockett”, “Bonnie Kate Sevier”, “Underground Railroad”, sekä Amerikan sisällissotaan liittyvät osiot.

Museo toimii Gay Street -kadun varrella, joten paikka on helppo yhdistää muihin lähialueilta löytyviin nähtävyyksiin.

Yksi mielenkiintoisimmista museon osioista on sen “Voices of the Land” sektio, joka kertoo Itä-Tennesseen ihmisten ja Knoxvillen maailmannäyttelyn historian.

Yhteensä museossa on näytillä noin 13 000 esineen kokoelma, mukana mm. peitteitä, tekstiilejä, huonekalutaidetta, sekä esineitä Amerikan sisällissodan ajoilta.

7) Historic Homes – Knoxvillen historialliset kodit

Knoxville oli aikoinaan rajaseutukylä, ja tämä mielenkiintoinen historia on näytillä kaupungissa nykyään kuuden ainutlaatuisen talon avulla.

Kokoelmaan kuuluu kaikkea aina hirsimökistä kartanoon saakka, joiden avulla voit matkustaa ajassa useamman aikakauden puitteissa.

Historiallisista kodeista “Blount Mansion”, joka on entinen William Blountin, yhden Yhdysvaltain perustuslain allekirjoittajista, kotikartano, on otettu osaksi Yhdysvaltain kansallisten historiallisten maamerkkien listaa.

Muista Historic Homes rakennuksista “James White’s Fort” on puolestaan peräisin vuodelta 1786, ja entisöity kuntoon, jossa kävijät voivat nähdä rajaseutu-alueiden elämäntyyliä, kuten tulisijalla keittämistä, sepäntyötä, ja kehruuta.

Historiallisia koteja osana tätä kokonaisuutta ovat lisäksi “Ramsey House”, “Marble Springs”, “Mabry-Hazen House”, sekä “Crescent Bend”.

Kunkin historiallisen kodin sijaitessa lyhyen ajomatkan päässä toisistaan, vierailu kaikkien kuuden kodin puitteissa on helppo mahduttaa yhden päivän sisään.

8) Ijams-luontokeskus (Ijams Nature Center)

Tämä laajalle levittäytynyt luontokeskus sisältää 5,6 km verran merkattuja polkuja, kumpuilevia niittyjä, värikkäitä puutarhoja, sekä dramaattisia jyrkänteitä, joiden kaikkien poikki kulkee idyllinen Tennessee-joki.

Luontokeskuksen 111 hehtaarin kokoinen puisto on keskittynyt etenkin luonnonsuojelun koulutustyöhön, jonka suhteen se järjestää mm. ilmaisia kiertokäyntejä ja työpajoja.

Käytännön lähestymistavan ottavat kurssit ovat yhtälailla viihdyttäviä kuin ne ovat koulutuksellisiakin.

Luontokeskuksessa on aina jonkinlaisia ajankohtaisia tapahtumia ja aktiviteetteja, mukaanlukien melontalautailuretkiä, jooga-tunteja, eläinaiheisia ohjelmia, sekä kanoottivuokrausta.

Paikka toimii isäntänä myös joukolle tapahtumia kuten “Symphony in the Park,” “River Rescue” (joenpuhdistamistapahtuma), “Hike-a-Thon,” ja Halloweenin aikaiset lyhtykierrokset.

9) Knoxvillen maailmannäyttelypuisto (World’s Fair Park)

Knoxville toimi isäntänä vuoden 1982 maailmannäyttelylle, joka toi paikkakunnalle yhteensä 11 miljoonaa kävijää, tehden tapahtumasta kaikkien aikojen menestyksekkäimmän maailmannäyttelyn.

Vuosikymmeniä myöhemminkin maailmannäyttelyn alue on edelleen merkittävä turisteja paikalle tuova nähtävyys.

Nähtävyyksiin seudulla kuuluvat The Candy Factory, ryhmä viktoriaanisen aikakauden taloja, joissa myydään taidetta ja käsitöitä, sekä Fort Kid, joka on suurikokoinen lasten leikkipuisto.

Maailmanluokan tasoinen Knoxvillen taidemuseo sijaitsee myös puiston alueella, samaan tapaan kuin muistoja täynnä olevana maailmannäyttelyn symbolina toimiva, 26-kerroksen korkuinen “Sunsphere”.

Voit ottaa hissin Sunspheren yläkerrokseen, josta on upeat näkymät kaupunkiin, alhaalla ollessa amfiteatteritilat.

10) Market Square District

Market Square -kortteli omaa aina vuoteen 1854 saakka menevän historian, josta asti paikka on ollut erilaisten tuotteiden myyntipaikkana ja ihmisten kokoontumispaikkana.

Kohde onkin listattu Yhdysvaltain kansalliseen historiallisten paikkojen rekisteriin, sisältäen nykyään valikoiman ravintoloita, baareja, shoppailupaikkoja, ulkoilmateatterin, puutarhoja, sekä kävelyteitä.

Korttelissa toimii myös The Oliver Hotel, yksi Knoxvillen tunnetuimmista hotelleista.

Kesäkuukausina vierailijat voivat ruokailla ulkotiloissa, ulkoilmaterasseilla ja viihtyä alueella myöhään viinin ja cocktailien merkeissä.


Market Squaren elämään kuuluvat, varsinkin kesäviikonloppuisin, live-musiikki performanssit. Keskiviikkoisin ja lauantaisin suuren osan aukiosta valtaa Knoxvillen maalaismarkkinat.