Kööpenhaminan nähtävyydet

Kööpenhaminan nähtävyydet parhaimmistoa ovat Tivoli Gardens huvipuisto, Rundetårn, Pieni Merenneito patsas, Amalienborg palatsi, ja Nyhavn satama-alue.

Tivoli Gardens huvipuisto (tivoli.dk) on yksi Euroopan kuuluisimpia huvipuistoja, ja maailman toiseksi vanhin, sillä se avattiin yleisölle vuonna 1843.

Monet Tivoli huvipuisto alueen rakennukset on eksoottiseen Orientin tyyliin, ja sen, mukaanlukien Tivolon puiston, vaikuttavuutta on korostettu myös erikoisella iltavalaistuksella.

Kohokohtiin huvipuistossa kuuluvat esimerkiksi sen, samaan tapaan kuin Helsingin Linnanmäen suhteen, puinen vuoristorata, Rutsjebanen, joka valmistui vuonna 1914. Uudempiin huvituksiin kuuluu maailman korkein karuselli, Himmelskibet, jolla on korkeutta 80 metriä.

Rundetårn (rundetaarn.dk) (Pyöreä Torni) on erinomainen käyntikohde, jos haluat nähdä panoramisen näkymän yli Kööpenhaminan kaupungin, ja se on myös yksi kaupungin ikonisimmista rakennuksista.

Torni rakennettiin Kuningas Christian IV:n (1588-1648) aloitteesta, valmistui vuonna 1642, ja tornin oli tarkoitus olla osa Trinitatis kompleksia, joka tarkoitti kolmen 1600-luvun oppineille tärkeää rakennusta: astronominen observatorio, opiskelija kirkko, ja yliopiston kirjasto.

Kävelyportaikko 209 m ylös torniin on arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen Euroopan mittakaavassa, ja kiertää 7,5 kertaa ympäri muutoin onton tornin.

Ylhäältä, 34.8 metrin korkeudesta tientasosta, on erinomaiset näkymät varsinkin Kööpenhaminan vanhaan osaan.

Kööpenhaminan nähtävyydet parhaimmistoa on myös Pieni Merenneito patsas, joka on kunnianosoitus Tanskalaiselle Hans Christian Andersenille, ja perustuu hänen kirjoittamaansa satuun “Pieni Merenneito” (vuodelta 1837).

Patsas on nykyisin merkittävin turistinähtävyys kävijämäärillä mitattuna Tanskassa, ja se on merkittävä kansallinen ja Kööpenhaminan kaupungin symboli.

Patsas sijaitsee helpon käyntimatkan päässäm, Kööpenhaminan satamassa Langeliniessa, ja voit autolla paikalle ajon lisäksi esimerkiksi tehdä kanaaliristeilyn (www.canaltours.com/dct/en) joka menee patsaan kautta.

Amalienborg palatsi (kongehuset.dk/publish.php?dogtag=k_en_pal_ama) on Tanskan monarkin talvipalatsi, ja koostuu itse asiassa neljästä palatsista sisäpihan ympärillä, jonka keskellä on palatsin rakennuttajan Frederik V:n patsas.

Amalienborgista tuli Tanskan monarkin virallinen residenssi sen jälkeen kun Christiansborg Palatsi vaurioitui tulipalossa vuonna 1794.

Palatsia ympäröi Frederiksstadenin kaupunginosa joka rakennettiin myös Frederik V:n ohjauksessa, ja joka oli hienoinpia esimerkkejä Eurooppalaisesta Barokki arkkitehtuurista valmistuessaan.

Hyvä aika ajoittaa käynti palatsilla on Tanskan Kuninkaallisen Henkivartioston (Den Kongelige Livgarde) tekemän vartianvaihdon aikaan. Vaihto tapahtuu kello 12:00, jota ennen vartiat saapuvat läpi kaupungin puolen tunnin kestävän reitin.

Nyhavn satama-alue (nyhavn.com), jonka historia ulottuu nimestään (Uusi Satama) huolimatta aina vuoteen 1673, on yksi parhaista paikoista nauttia merellisestä Kööpenhaminasta idyllisessä ympäristössä.

Paikkaan oman mausteensa luo sen historia pahamaineisena paikkana, jossa seitsemää merta kyntäneet merimiehet eivät tulleet vain nauttimaan paikallisista juomista, vaan myös nauttimaan paikallisten ilolintujen palveluista.

Nykyään Nyhavnin pahamaineiset päivät ovat kaukana historiassa, ja paikka tarjoaa upean tunnelman, erinomaisia ravintoloita ruokailuun, musiikkia, ja baareja.


Alueella järjestetään varsinkin kesän mittaan useampia tapahtumia, kuten Copenhagen Jazz Festival, Satama Festivaali, ja St Hans juhla kokkoineen (suomalainen juhannus).