Kööpenhaminan parhaat nähtävyydet

Katsaus Tanskan pääkaupungin Kööpenhaminan parhaisiin nähtävyyksiin, mukaanlukien Nyhavn, Christiansborgin palatsi, sekä Pieni merenneito patsas.

Vanhaa ja uutta, Kööpenhamina tarjoaa kävijöilleen huippumoderneja nähtävyyksiä ja historiallista renessanssin tyylikkyyttä aina interaktiivisista museoista sekä kauniista puistoista visionääriseen arkkitehtuuriin saakka, tehden kaupungista erinomaisen kohteen viikonlopun ajaksi tai pidemmälle lomalle.

Kööpenhamina Tanska.

Perheellisiä lomalaisia varten Kööpenhaminassa on runsaasti lapsiystävällisiä ja perheille suunnattuja nähtävyyksiä. Näistä kohteista kohokohdaksi nousee esimerkiksi Tivoli Gardens huvipuisto, edustaen kaksisataa vuotta vanhaa viehättävyyttä, jonka huvituksista löytyy huvipuistolaitteiden ohella kaikenikäisille soveltuvia konsertteja ja ruokailupaikkoja.

Kööpenhaminan kuuluisin symboli on Pieni merenneito -patsas, joka pienestä koostaan huolimatta houkuttelee luokseen, kallioiselle alustalleen, satoja päivittäisiä vierailijoita pitkin idyllistä satamakulkuväylää.

Kaupungin kohokohtiin lukeutuu monipuolisesti erilaisia linnoituksia. Näistä Amalienborg on kuninkaallisen perheen residenssi, kun taas Christiansborg on sekä valtion että kuninkaallisen perheen käytössä.

Upea Rosenborg Slot -linnoitus pitää sisällään Tanskan kruununjalokivet sekä ainutlaatuisen muotoisen pyöreän tornin näköalatasanteineen, jolta on kaupungin parhaat näkymät ympäristöön.

Löydät Kööpenhaminasta kattavasti erilaisia huipputasoisia museoita ja taide-instituutioita. Yksi parhaista on Ny Carlsberg Glyptotek tyrmäävän hienolla talvipuutarhallaan. Louisiana modernin taiteen museo, hieman pohjoiseen kaupungin keskustasta, kuuluu samaan tapaan erinomaisiin käyntikohteisiin.

Näkemisen arvoisiin paikkoihin lukeutuu lisäksi laiturialueen katu Nyhavn, monien vieraillessa lomansa puitteissa myös Christianian vapaakaupungissa, jossa voi nähdä vaihtoehtoista elämäntyyliä aidoimmillaan.

1) Christianian vapaakaupunki

Vuonna 1971 luotu, itsenäiseksi vapaakaupungiksi Kööpenhaminan kaupungin sisällä julistautunut Christiania on yksi koko Tanskan vierailluimpia nähtävyyksiä.

Tarkkaan ottaen Christiania ei ole nähtävyys eikä sisällä nähtävyyksiä, vaan sen viehätys perustuu sen profiiliin itseään hallinnoivana, vapaaehtoisen elämän ja sosiaalisen kokeilun keskuksena Kööpenhaminan Holmenin saaren puitteissa.

Vuosien varrella Christiania on tullut maailmanlaajuisesti kuuluisaksi moottoripyöräjengeistään, huumesodistaan, ja Tanskan valtion virallisista yrityksistä normalisoida seutua. Vaikka paikka on selviytynyt läpi myrskyisästä menneisyydestään, se on nykyisin huomattavasti tavanomaisempaa seutua kuin mitä sen maineelta voisi odottaa.

2) Nyhavn

Nyhavnia pidetään turistirysänä, mutta hyvästä syystä, sillä paikka on etenkin aurinkoisena kesäiltapäivänä yksi upeimmista paikoista Kööpenhaminassa.

Alue oli pahamaineinen asuinalue aina vuoteen 1970 saakka, sillä se oli suosittu aikoinaan etenkin alamaailman hahmojen, rantalomalla olleiden merimiesten, känniläisten, ja prostituoitujen parissa, mutta nykyisin kanaalinvarren kauniisti maalatut talot sisältävät etenkin erinomaisia, turistien suosimia ravintoloita ja kahviloita.

Paikan profiilin muutoksesta kertoo muun muassa se, että Nyhavnin ravintoloiden hinnat kuuluvat koko Kööpenhaminan tyyreimpiin.

Nyhavnin arveluttavasta menneisyydestä on jäljellä vain muutamia rippeitä, kuten yksi tatuointipaikoista sekä merimieshostelli Hotel Bethel.

Aurinkoisen kesäpäivän viettoon Nyhavnissa kuuluu monille oluesta tai jäätelöstä nauttiminen laiturilla jalkoja heilutellen ja upeita näkymiä ihaillen.

3) Louisiana

Louisiana on huipputasoinen modernin taiteen museo, sijaiten hieman Kööpenhaminasta pohjoiseen, ja erinomainen päiväretkikohde keskustan ulkopuolelle.

Vaikka paikka jakaa nimen Yhdysvaltalaisen osavaltion kanssa, museon nimi tulee museorakennuksen alkuperäisen omistajan, Alexander Brunin, kolmen ex-vaimon nimistä, jokaisen heistä ollessa etunimeltään – kummallista kyllä – Louise.

Sen jälkeen kun museo perustettiin vuonna 1958, alkuperäistä Brunin huvilaa on laajennettu moderneilla siivillä ja lasikäytävillä, jonka vuoksi se omaa nykyisin pyöreän muodon.

Kattavan pysyvän kokoelman ohella Louisiana esittelee säännöllisesti erilaisia vaihtuvia näyttelyitä, joissa tarjolla on kansainvälisesti tunnettujen taiteilijoiden töitä kaikissa muodoissaan.

Øresundin rannikolla olevat näyttelytilat sisältävät myös vapaasti kierrettävissä olevan veistospuutarhan.

Voit lisäksi ruokailla Lousianan museoravintolassa, josta on erinomaiset näkymät ympäröivälle merelle.

4) Christiansborgin palatsi

Christiansborgin palatsi sijaitsee Kööpenhaminan Slotsholmenissa, jonne piispa Absalon rakennutti linnan 1100-luvun aikana keskelle keidassuota ja silakanpyytäjien asuinpaikkoja.

Linnaa käyttävät nykyisin sekä Tanskan valtio että maan monarkkiperhe, kuin myös Tanskan parlamentti, Folketing.

Paikan muurien sisältä löytyy neljän muun linnoituksen jäänteen, joista kaksi tuhoutui vuosien 1794 ja 1884 tulipaloissa, nykyisen Christiansborgin ollessa vuosien 1907-1928 aikaisen rakennustyön tulosta.

Voit käydä tutustumassa aikaisempien linnojen jäänteisiin, sillä ne on kaivettu esiin ja ne ovat avoinna vierailijoille.

Linnan sisätiloihin, Folketingiin ja kuninkaallisiin vastaanottohuoneisiin, voi tutustua opastetun kiertokäynnin avulla.

Christiansborgia ympäröi joukko muita museoita, kuten kuninkaallinen asevarasto, Tanskalais-juutalainen museo, sekä kuninkaallisten hevosvaunujen museo.

5) Rundetaarn (Pyöreä torni)

Vuonna 1642 rakennettu Rundetaarn on koko Euroopan vanhin edelleen toiminnassa oleva observatorio.

Kuningas Christian IV:n rakennuttama torni muodostaa kolmanneksen tieteellisestä Trinitatis-kompleksista, kahden muun osan ollessa yliopiston kirjasto ja kirkko, Trinitatis.

Sen ohella, että tornista on panoramiset näkymät Kööpenhaminan vanhaankaupunkiin, paikka sisältää uniikin, spiraalimaisen kävelyväylän, jota – legendan mukaan – Katariina Suuri käytti hevosvaunuineen tullakseen tornin huipulle vuonna 1716.

Torni sisältää museokahvilan levähtämistä varten, ja voit tutustua myös entisen yliopistokirjaston vaihtuviin näyttelyihin. Tiloissa järjestetään usein lisäksi erilaisia kamarimusiikkikonsertteja.

6) Ny Carlsberg Glyptotek

Ny Carslberg Glyptotek on monien mielestä Kööpenhaminan kaunein museorakennus, joka sijaitsee Tivoli Gardens huvipuiston takaosalla.

Museorakennus rakennettiin 1800-luvun loppupuolella pitämään sisällään panimopohatta ja taidekeräilijä Carl Jacobsenin kokoelmaa, hänen nimetessään paikan “glyptotek” -nimellä, joka on johdettu kreikkalaisesta sanasta, joka tarkoittaa veistosten pitopaikkaa.

Glyptotek on loistava vierailukohde etenkin sateisina Kööpenhaminan päivinä, sisältäen mm. viheriään talvipuutarha-sisätilakeitaan.

Vaihtuvien näyttelyiden lisäksi Glyptotekin näyttelyihin ja kokoelmiin kuuluu 1800-lukulaista tanskalaista taidetta, antiikin kreikkalaita, roomalaista, ja egyptiläistä taidetta, sekä ranskalaisen impressionismin teoksia, mukana esimerkiksi Paul Gauguinin maalauksia ja Degasin ja Rodinin veistosteoksia.

7) Amalienborg

Amalienborg linna koostuu itse asiassa neljän Rococo-palatsin ryhmästä, jotka on rakennettu kahdeksankulmaisen aukion ympärille kuninkaallisen arkkitehti Nicolai Eigtvedin suunnitelmista 1750-luvulla.

Rakennuksista kuningatar Margrethe asuu kuningas Christian IV:n palatsissa aviomiehensä kanssa, kun taas kruununprinssi Frederik sekä kruununprinsessa Mary ovat asuttaneet kuningas Frederik VIII:n palatsia perheineen.

Osa kuningas Christian VIII:n palatsista on avoinna vierailuille Amalienborg museona.

Aukion keskustassa on vaikuttavanoloinen Frederik V:n ratsastajapatsas, jonka on tehnyt ranskalainen taiteilija Jacques Saly.

Amalienborgin käynnin kohokohtiin kuuluu paikan vartioiden vaihtoseremonia, joka tapahtuu päivittäin puolenpäivän aikaan.

8) Rosenborgin linna

Maailmasta ei löydy montaa paikkaa, jotka näyttävät Disneyn tekemältä satulinnalta, mutta Rosenborg on yksi niistä, sisältäen kulmatorneja, jotka kohoavat korkealle yli Kööpenhaminan kaupungin kattojen, sekä kivileijonia sisäänkäyntiä vartioimassa.

Linna rakennettiin kuningas Christian IV:n kesäpalatsiksi 1600-luvun aikana, aikana, jolloin tätä osaa kaupungista pidettiin vielä maaseutuna.

Viimeinen kuningas, joka asutti linnaa oli Christian IV:n seuraaja Frederik IV. Linna on ollut museokäytössä vuodesta 1838, tehden paikasta yhden maailman vanhimmista linnamuseoista.

Suosituin Rosenborgin kohokohta ovat sen sisältämät Tanskan kruununjalokivet, jotka ovat näytillä pohjakerroksessa, muihin nähtävyyksiin sisältyessä esimerkiksi barokki-marmorisali, vuonna 1660 alkaneen absoluuttisen monarkian aikakauden muistomerkki.

Rosenborgin linnaa ympäröi vaikuttavan oloinen Kongens Have (kuninkaan puutarhat), yksi Kööpenhaminan viehättävimmistä puistoista.

9) Pieni merenneito (Den Lille Havfrue)


Pieni merenneito on pienikokoinen, vaatimaton pronssipatsas, joka esittää Hans Christian Andersenin sadun traagista sankaritarta.

Patsas on ollut tanskalaisuuden ikoni aina julkistamisestaan saakka vuonna 1913.

Pääset katsomaan nähtävyyttä kävelemällä miellyttävää reittiä pitkin Nyhavnista, läheisen Amaliehaven puiston ollessa läheinen lisänähtävyys kesäisen käynnin aikana.

Voit tutustua Pieni merenneito patsaaseen myös osana kanaaliristeilykierrosta.

10) Tivoli Gardens

Tivoli Gardens on keskeisellä paikalla Kööpenhaminaa toimiva huvipuisto, joka toimii olennaisena elementtinä kaupungin asukkaiden työn ja vapaa-ajan tasapainottamista.

Kun huvipuisto avattiin kävijöille vuonna 1843, se ei kuitenkaan sijainnut keskustassa, vaan Kööpenhaminan kaupungin muurien ulkopuolella.

Pitkän historian sisältävä Tivoli Garden on luonteeltaan maailman mittakaavassa harvinaisen perinteisen tyylin ja arvokkuuden omaava huvipuisto.

Huvipuisto on koko sen historiansa ajan ollut kuninkaallisten suosima kohde, toimien inspiraationa myös Walt Disneylle aikana, jolloin hän suunnitteli omaa huvipuistoaan Yhdysvaltoihin.


Tivoli tarjoaa lähes sata vuotta vanhoja huvipuistolaitteita, moderniin osaan toiminnasta kuuluessa gourmet-ravintolat, konsertit, ja erilaiset muut tapahtumat, kuten perjantai-iltaisin järjestettävät ilmaiset rock-konsertit.